Kanser her zaman korkutucu bir teşhistir; fakat ağız kanseri erken teşhis edildiğinde rahatlıkla tedavi edilebilir. Ağız kanseri ağzınızın herhangi bir yerinde ya da boğazınızın üst kısmında gelişebilir. Dudaklarda, ağzın tabanında veya tavanında, dilinizde, boğazınızda, bademciklerinizde, yanaklarınızın kenarında, diş etlerinizde ya da başka yerlerde görülebilir.
Ağız kanserlerinde erken teşhis çok önemlidir. Kendinizi ağız kanserinden korumanın en iyi yolu, semptomları düzenli bir şekilde kontrol etmektir. İyileşmeyen yaralar, ağzın astarındaki beyazımsı ya da kırmızımsı yamalar, ağız içerisinde derinin topaklanması veya şişmesi, ağız içi kanamaları, kulak ağrısı, boğaz ya da çene yarası, yutkunma ve çiğnemede zorluklar, konuşma güçlüğü ve gevşek dişler. Bu işaretlerden herhangi birini 2 haftadan fazla bir süredir yaşıyorsanız mutlaka uzman bir hekim tarafından kontrol edilmeniz gerekir. Ağız kanseri lezyonları ağrıyla belirti vermezler. Hastalık ilerleyerek sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluştukça ağrı şikayeti başlar. Bu nedenle erken tanı için en ufak bir değişiklikte diş hekimine gidilmesi son derece önemlidir.
Ağız bölgesindeki anormallikler daha tam kansere dönüşmeden veya kansere dönüşmüşse bile başlangıç safhasındayken tedavileri çok daha basittir ve erken teşhis ile kişinin hayati riski azalmaktadır. Ayrıca ağız hijyenine maksimum özen göstermek, sağlıklı protez kullanımına dikkat etmek, sigara ve alkolden uzak durmak, uzun süreli güneş ışığından, solaryum seanslarından ve radyasyondan kaçınmak , meyve sebze ağırlıklı beslenmek ağız kanserine yakalanma riskinizi ortadan kaldıracaktır.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.