Cuma, Mart 28, 2025

Ağustos Böceği

Adını küçükken anlatılan hikayelerden duyduğumuz ağustos böceği, dikkat çekici bir hayvandır. Karınca ile aralarında geçen konuşması hikaye olan ağustos böceği, aslında tembel bir hayvan olarak tanıtılmıştır. Ancak bu yazıda ağustos böceğinin sandığınız gibi tembel bir hayvan olmadığını anlatılmıştır. Özellikle de ses çıkarmaları ile ünlü olan bu böcek türü, oldukça ilgi çekici bir yapıya sahiptir.

Ağustos Böceği
Ağustos Böceği

Ağustos Böceğinin Özellikleri

Hem ötmesi hem de bir masal böceği olması nedeniyle en fazla merak edilen böcek türlerinden biridir. Ağustos böceği de tıpkı başka canlılar gibi kendine özgü özelliklere sahiptir.

Ağustos böceğinin özellikleri şunlardır:

  • Öten bir böcek türüdür.
  • Toprak altında yaşarlar
  • Toprak altında yaşadıkları zaman kanatları yoktur.
  • Sıcak bölgeleri severler.
  • Uzun süre ses çıkarma yetenekleri bulunur.
  • Ömürleri kısadır.

Gibi özellikleri bulunan ağustos böceği, çekirgelere benzetilir. Ancak bu türün çekirge ile bir benzerliği bulunmamaktadır.

Ağustos Böceğine Neden Bu İsim Verilmiştir?

Ağustos böcekleri yeryüzünde yaşamaya başladıklarında ömürleri çok kısa olur. Bu böceğin yeryüzüne çıkması ise sadece Ağustos ayında meydana gelir. Bu nedenle böceğin adı Ağustos olmuştur. Ağustos böcekleri, bu aya özel bir böcek türü olduğundan dolayı merak edilen bir tür olmuştur. Ağustos ayı geldiğinde birçok yerde bu böceklerin sesi duyulur. Çünkü toplu olarak ötmeyi tercih ederler. Bundan dolayı oldukça fazla gürültü çıkarırlar. Hatta beslenirlerken bile ötme yetenekleri vardır. Çünkü ötmek için ağızlarını kullanmazlar.

Ağustos Böceğinin Yaşam Süresi Ne Kadardır?

Ağustos böceğinin ömrü kısadır. Yaşamları sadece Ağustos ayından ibarettir. Çiftleşme dönemi yaşadıktan sonra yavrular toprak altına doğru yerleşir. Uzun yıllar toprak altında yaşamaya devam ederler. Toprağın altında bulunan ağustos böceklerinin kanatları bulunmaz. Yeryüzüne çıktıklarında hızlı bir şekilde kanat yapısına sahip olurlar.

Bu böceklerin yeryüzüne çıkma dönemleri ise Ağustos ayıdır. Bu ay dışında ağustos böceğini görmeniz pek mümkün değildir. Toprak altında yıllarca yaşayabilen bu canlılar, yeryüzünde sadece bir kaç hafta yaşayabilirler. Ne yazık ki gün yüzünde ömürleri kısa sürmektedir.

Ağustos Böceğinin Üremesi

Ağustos ayı geldiğinde meydana çıkan ağustos böcekleri, kısacık ömürlerinde çiftleşme dönemini yaşadıktan sonra ölürler. Çiftleşme döneminden sonra dişi ağustos böcekleri yumurtalarını, ağaç dallarındaki yarıklara ya da ağaç kavuklarına bırakırlar.

Yavruların yumurtadan çıkmasıyla kendilerini toprağa gömmeleri bir olur. Gelişimlerini toprak altında yaşamaya devam ederler. Toprağın altına giren ağustos böcekleri, buralarda kendilerine uygun yuvalar yaparlar. Toprak altında ise ağaçların kökünü emerek yaşamaya çalışırlar. Aradan belli bir zaman geçtikten sonra toplu bir şekilde yeryüzüne çıkarlar. Yeryüzünde ise yaklaşık 3 hafta kadar hayatta kalabilirler.

Ağustos Böceğinin Kaç Türü Vardır?

Ağustos böcekleri, dünyada en fazla türe sahip olan böcek türü olarak bilinmektedir. Neredeyse 2.000’e yakın türü bulunmaktadır. Bazı ağustos böceği türleri, toprak altında uzun süre yaşayamazlar. Çok fazla türü olduğu için ilgi çekici bir böcek haline gelmiştir. Ancak türleri hakkında kesin bilgiler bulunmamaktadır. Çünkü bu kadar fazla türe sahip olan bir böceği incelemek kolay değildir. Ağustos böcekleri farklı yaşam tarzları ile bilim adamlarının dikkatini çekmişlerdir. Türün sadece Ağustos ayında topraktan çıkması ise yine ilgi çekici özellikleri arasındadır.

Ağustos Böceğinin İlginç Özellikleri

Kanatları bulunan ağustos böceği, binlerce türe sahiptir. Ağustos ayında topraktan çıktıktan kısa bir zaman sonra yaşamları son bulur. Yaşamlarını sürdürdükleri asıl yer toprak altıdır. Toplu bir şekilde yaşamayı severler. Topraktan çıktıklarında ve ötmeye başladıklarında hep toplu vaziyettedirler. Bunun yanında insanları ısırabilirler. Ancak bu insana zarar vermek için yaptıkları bir saldırı değildir. Isırmaları sonucunda tedirgin

olmanıza gerek yoktur. Çünkü ısırıkları hayatınızı tehlikeye atacak türde değildir. Ayrıca bu ısırma eylemini kasıtlı olarak yapmazlar. İnsanları bitki ya da ağaç sandıklarından dolayı ısırmaktadırlar.

Ağustos Böceğinin Yaşam Alanları

Malezya, Kongo ülkeleri, Çin ve Latin Amerika ülkelerinde yiyecek olarak tüketilirler. Ayrıca bu ülkelerde de yaşam alanına sahiptir. Ağustos böceğine ülkemizde de rastlamak mümkündür. Ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülürler. Ülkemizdekiler, yaklaşık olarak 4 yıl toprak altında yaşarlar.

Ağustos ayında çiftleştikten sonra hayatlarını kaybederler. Ötüşleri ile popüler olan bu böceklerin her bir türü farklı bir ses tonuna sahiptir. Ancak ötme durumu sadece erkek olan ağustos böcekleri tarafından meydana getirilir. Öten erkek ağustos böcekleri ise bunu dişilerini etkilemek için yaparlar. Bu ötmeler çok yüksek seslidir. Hatta ağustos ayı geldiğinde bu böceklerin yoğun seslerine maruz kalabilirsiniz.

Ağustos Böceği Ne İle Beslenir?

Ağustos böcekleri dünyaya geldiklerinde toprak altında yaşamaya başlarlar. Yuvalarını ağaçlara ya da bitkilere yakın yerlerde yaparlar. Toprak altında çok uzun bir süre yaşadıkları için beslenme ihtiyaçlarını da toprak altında buldukları besinler ile karşılarlar.

Genellikle ağaç kökleri ile beslenirler. Bunun yanında çeşitli bitkilerin köklerini de yerler. Özsuyu emmeleri sayesinde toprağı altında rahat bir yaşam geçirirler. Vücut yapıları, toprak altında yaşamaya uygundur. Bu nedenle yeryüzüne sadece çiftleşme için çıkarlar. Çıktıklarında ise yaşamları son bulur.

Ağustos Böceği
Ağustos Böceği

Ağustos Böceği Kış Aylarına Neden Hazırlık Yapmaz?

Küçükken bize en fazla anlatılan hikayelerden biri ”Karınca İle Ağustos Böceği” hikayesidir. Bu hikayede ağustos böceği, tembel bir hayvan olarak yansıtılmıştır. Ancak ağustos böcekleri hikayedeki gibi tembel değildir. Çünkü yer yüzüne çıktıklarında çalışmaları için uzun bir süreleri yoktur. En fazla üç hafta kadar yaşayabilirler.

Bu üç hafta içerisinde ise sadece çiftleşme yaşarlar. Çiftleşme dönemlerini tamamladıktan ve yumurtladıktan sonra ölürler. Bu döngü sürekli olarak böyle devam eder gider. Bu nedenle kış ayları için hazırlık yapmaya zamanları kalmaz. Çünkü yılın tek ayında yaşarlar.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler