Mısırlıların ölümsüzlük bitkisi, Kızılderililerin ise cennetin asası adını verdiği aloe vera bitkisi, en şifalı bitkiler arasında yer almaktadır. Aloe vera yanık, kesik gibi lokal tedavilerde etkili olan bir bitki olmasının yanı sıra vücuttaki bir çokrahatsızlığın giderilmesinde de şifa kaynağı olmaktadır.
Aloe Veranın bilinmeyen 5 yararı sırasıyla şunlardır;
1 – Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesinde Etkilidir
Aloe veranın içeriğinde bulunan doğal polisakkaritler,bağışıklık sistemini güçlendirerek, virüslerin yok edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca antioksidanlar sayesinde vücudun yaşlanmasını önlemektedir. Sindirim borusunu ve bağırsakları temizleyici etkiye sahip olduğu için vücudun toksinlerden temizlemesini sağlayarak, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili rol oynamaktadır.
2 – Aminoasitler ve Yağ Asitleri Yönünden Çok Zengindir
Aloe vera bitkisi, proteinlerin yapı taşları olan aminoasitler açısından oldukça zengin olan bir bitkidir. İnsan vücudu 22 çeşit farklı aminoasite ihtiyaç duymakta olup, aloe içerisinde yer aldığı bilinen ortalama olarak 18 ile 20 arasındaki aminoasitle bu ihtiyaç en kolay yoldan karşılanabilmektedir.
Aynı zamanda bu 20 aloe vera aminoasit içerisinde, insan vücudu için en gerekli olan temel 8 aminoasitte bulunmaktadır. Aloe verada bulunan yağ asitleri ise üç farklı bitki sterolü içermekte olup, bu yağ asitleri kandaki yağ oranlarının azalmasında katkıda bulunur. Mide yanmalarının ve alerjilerin tedavisinde olumlu etkilere sahiptir.
3 – Vitamin Deposudur ve Antibakteriyel Özelliklere Sahiptir
Aloe vera bitkisinin yapraklarının içinde bulunan jelimsi maddenin %99’u sudan oluşmakta olup, bu jel insanlar için tam bir şifa kaynağıdır. İnsanlık tarihi boyunca tıbbi amaçlarla kullanılan aloe vera bitkisi, doğal vitamin ve mineral deposu olan bir bitkidir. Aloe veranın içeriğinde doğal olarak bol miktarlarda A, E, C, B1, B2, B3, B6, B12 vitaminleri, aynı zamanda magnezyum, çinko, kalsiyum, krom, sodyum, demir, potasyum, selenyum, kolin ve folik asit mineralleri bulunmaktadır.
Aloe vera bitkisi; antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahiptir. Birleşiminde doğal olarak bulunan bu içerikler sayesinde virüsleri, bakterileri ve mantarları önlemektedir. Sarımsak ve soğan gibi bitkilerin dâhil olduğu zambakgillerden olan aloe vera besin değeri, vitamin değeri ve mineral değeri bakımından en yüksek olan bitki çeşitlerinden biridir.
İnsan vücudunun dış etkilere karşı dirençli olmasını sağlayan ve bu etkilere karşı adaptasyon sürecinin hızlanmasını sağlayan aloe vera bitkisi, bu özelliklerinden dolayı hastalıklara karşı vücut direncinin artmasını sağlamaktadır.
4 – Sindirim Problemlerinin Giderilmesinde Etkili Olması
Pek çok hastalığın belirtisi olabilen sindirim problemlerinin giderilmesinde oldukça etkili olan bir bitkidir. Aloe vera sindirim sistemini temizlerken; aynı zamanda kısa süre içerisinde düzenlemektedir. Sindirim kanallarını temizleyerek reflü, kabız ve ishal gibi hastalıkların tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda sindirim sisteminde oluşan zararlı bakterilerden vücudu temizleyerek, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
5 – Kalp ve Vücut Sağlığı Üzerinde Yararlı Olması
Aloe vera kalp ve damar sağlığının korunmasında etkili olan bir bitkidir. Kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşımalarını ve yayma kapasiteleri kolaylaştırır. Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar, tansiyon üzerinde yararlı etkilere sahiptir. Kolesterolün düşürülmesinde yardımcı olmaktadır.
Cilt üzerindeki yararlı etkilerinden dolayı, günümüzde kozmetik sektöründe en çok kullanımı tercih edilen bitkilerden biri aloe veradır. Cildin yaşlanmasının gecikmesini sağlar, kırışıklıkları önler. Cilt yanıklarının, yaraların ve böcek ısırıklarının iyileşmesini sağlamaktadır. Bitkinin sindirim sistemindeki olumlu etkilerinden dolayı zayıflamayı kolaylaştırır. Antioksidan özelliklerinden dolayı vücudu zararlı etkilerden korur. Vücudu toksik maddelerden arındırarak, vücut enerjisinin olumlu yönde artmasını sağlar.