Baş Ağrısı Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir? Baş ağrısı; başın belli bir bölümünde zonklayıcı, sıkıştırıcı ve belirgin şekilde meydana gelen rahatsızlık veren durum olarak bilinir. Baş ağrısı şiddetine göre insanın yaşam kalitesini etkileyebilir ve günlük aktivitelerine engel olabilir. İnsanların %90’ı hayatlarının bir döneminde, bir defa da olsa baş ağrısı yaşamışlardır. Böylelikle bu ağrı toplumda en sık görülen şikayettir.
Baş ağrısının farklı çeşitleri var mıdır? – Baş Ağrısı Çeşitleri
Altta yatan başka bir neden olmadan sadece ağrı tablosuyla ortaya çıkan baş ağrıları birincil (primer) baş ağrılarıdır. Tüm baş ağrılarının yüzde 90’ını bu grup oluşturmaktadır. Bunlar migren, gerilim tipi ve küme baş ağrılarıdır.
İkincil (sekonder) baş ağrıları ise yüzde 10 oranında görülmektedir ve başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Sinüzit, kulak enfeksiyonları, diş sorunları, göz hastalıkları, menenjit, beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri gibi birçok hastalık seyri sırasında görülen baş ağrılarıdır.
Sürekli baş ağrıları neden olur?
Sürekli ağrılarda ikincil (sekonder) bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır. Daha önce ataklar halinde ağrıları olan hastalarda ağrılar günlük hale geldiyse, altta yatan başka bir neden bulunmadıysa; hastanın ilaç kötü kullanımına bağlı baş ağrısı yaşadığı ya da altta psikolojik nedenlerin var olabileceği olasılığı düşünülmelidir.
Bunu da okuyabilirsiniz: Migren Nedir? Migreni Ne Tetikler? Migrenin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağrı kesiciler sürekli kullanıldıklarında bağımlılık yapar mı?
Çok sık ağrı kesici kullanımı sonrasında, vücudun ilaçlara alışması nedeniyle ilaç kötü kullanımına bağlı baş ağrısı denilen farklı bir baş ağrısı ortaya çıkabilir. İlaç kötü kullanımına bağlı baş ağrısında ağrı kesici alındığında ağrı kesilmez, alınmadığında ise şiddetli hale gelir. Bu durumda hastanın mutlaka bir hekime başvurarak ağrı kesiciler dışında bir tedavi için yardım alması gereklidir.
Birincil (primer) baş ağrılarında ilaç dışında tedavi alternatifleri var mı?
Birincil baş ağrılarında en önemli tedavi tetikleyen faktörlerden korunmaktır. Gerilim tipi baş ağrısında biofeedback (geri iletim – gevşeme eğitimi), migrende akupunktur, botox, kronik ağrılarda doku masajı, Riboflavin, magnezyum, ‘fever few’ bitkisi içeren ilaçlar alternatif tedaviler olarak kullanılmakta ve bazı hastalarda yararlı olmaktadır.
Hangi tip baş ağrıları acil değerlendirilmelidir?
- Ağrı sürekli ve artan şiddette ise,
- İlk kez ağrıyla tanışan kişinin yaşı 10’un altında veya 50’nin üstündeyse,
- Şimdiye kadar karşılaşılan en şiddetli ağrıysa,
- Daha önce mevcut olan ağrının şiddeti ve şekli değiştiyse,
- Eşlik eden ateş yüksekliği, vücutta tek taraflı güçsüzlük veya uyuşma, görme bozukluğu, denge kaybı, şiddetli kusma varsa,
- Tedaviye cevap alınamıyorsa,
- Fiziksel aktivite sırasında aniden başlayıp şiddetini arttırmışsa
mutlaka acil değerlendirme gerekmektedir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.