Cumartesi, Aralık 14, 2024

Beyin Sağlığını Korumanın 8 Yolu

Beyin, hiç şüphesiz kalp ile birlikte vücudumuzun en önemli iki organından biridir. Beyin sağlığı yerinde olmayan birisinin, bir ağaçtan çok da fazla farkı kalmaz. Bunu kesinlikle ağaçları küçümsemek adına söylemiyorum. Tıpkı bütün canlılar gibi, ağaçlar da çok kıymetlidir. Her şeyden önce beyin sağlığımız için en büyük ihtiyaçlardan biri olan oksijen için ağaçlar çok büyük bir öneme sahiptir. Burada belirtmek istediğim şey akıl sağlığı yerinde olmayınca, düşünemeyen bir canlıya dönüşmektir.

Beyin gücünü arttırmak, pek çok insanın ilgi duyduğu ve merak ettiği bir konudur. Beyin sağlığını korumanın ve beyin gücünü arttırmanın çeşitli yolları vardır. İşte o yollardan 8’i.

1-) Kan Şekeri Seviyesini Dengede Tutmak
Houston Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalından Dr. Joseph C. Masdeu, yüksek kan şekeri seviyesinin beyinde bulunan damarlara zarar verebileceğini ifade ediyor. Kan şekeri seviyesini dengede tutarak, sinir hücrelerinin ve kan damarlarının zarar görmesi engellenmelidir. Bu, beyin sağlığı için oldukça önemlidir.

2-) Temel Yağ Asidi İçeren Besinleri Yeterince Tüketmek
Demans, şizofreni, depresyon gibi nörolojik hastalıkların önüne geçilebilmesi için, temel yağ asidi içeren besinleri tüketmek çok önemlidir. Bu sağlıklı yağlar, somon, ton, morina, sardalye gibi balıklarda, avokado, Hindistan cevizi ve zeytinyağında yeterli seviyede bulunmaktadır.

3-) Stres Düzeyini Azaltmak

Beyin sağlığı
Stres çağımızın en büyük psikolojik problemlerinden biridir. İnsanların stres yaşaması için birbirinden farklı çok sayıda etken bulunmaktadır. Stres durumunda, böbreküstü bezleri kortizol hormonu salgılar ve bu hormon, hafıza için büyük bir öneme sahip olan beyindeki hipokampus bölgesine zarar verir. Bu nedenle stres yönetimi, beyin sağlığı için çok önemlidir. Aşırı kortizol salgılanması, yeni sinir hücreleri oluşmasını engeller ve bu durum Alzheimer’a neden olabilir. Bu sebeple stresten kaçınmalı, stresi yönetmeyi öğrenmelidir.

4-) Zeka Oyunları Oynamak ve Bulmaca Çözmek
Zeka oyunları ve bulmaca ile zihin her zaman aktif tutulmalı ve bu sayede zinde kalması sağlanmalıdır. İlerleyen yaşlarda, unutkanlık ve hafıza problemleri yaşanmaması adına beyin sağlığı için bu önemlidir.

5-) Sağlıklı Beslenmek

Sağlıklı beslenme
Vücutta, çeşitli nedenlerden meydana gelen enflamasyonlar (iltihaplanma), uzun vadede nöronlarda hasara sebebiyet verecektir. Bu nedenle iltihaplı rahatsızlıklardan korunmak için, sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirilmelidir. Bol bol fındık, ceviz, meyve ve sebze tüketimi, iltihaplanma riskini azaltacak ve dolaylı olarak beyin sağlığının korunmasını sağlayacaktır.

6-) Yeşil Çay İçmek
Güçlü bir antioksidan olan yeşil çayda bulunan kateşinler, beyin gücünün artmasını sağlar. Ayrıca, bilişsel işlev bozukluklarını azaltarak, hafızanın gelişmesine de yardımcı olur. Almanya’da Giessen Justus Liebig-Üniversitesi, yeşil çayın odaklanmayı ve konsantrasyonu kolaylaştırdığını tespit etmiştir.

7-) Egzersiz Yapmak

egzersiz-yapmak
Belki de defalarca okudunuz, duydunuz ama, egzersiz yapmak beyin sağlığı için kilit bir öneme sahip faktörlerden biridir. Amerika’daki Georgia Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmanın sonucuna göre, günlük 20 dakikalık bir egzersiz, beynin bilgi işleme ve hafıza fonksiyonlarını arttırmaktadır.

8 -) Yeterince Uyumak
Alzheimer’ın ana faktörlerinden biri yeterince uyumamaktır. Yetersiz uyku, en çok da beyin sağlığına zarar verir. Bu sebeple bütün uzmanların hemfikir olduğu günlük 7-8 saatlik kaliteli bir uyku asla ihmal edilmemelidir.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler