Cuma, Mart 28, 2025

Bilgi Nedir?

Bilgi, anlayışı, farkındalığı veya ayırt etmeyi artırmak için düzenlenen, analiz edilen veya özetlenen bilgidir. Bilgiye ulaştıktan sonra, iyi inceleyebilirsek, organizasyonda bilgi oluşturabilir ve onu organizasyonun hedeflerini ilerletmek için kullanabiliriz. Bilgi nedir sorusunu daha iyi anlamak için devamını okuyun.

Bilgi Nedir?
Bilgi Nedir?

Bilgi Yönetiminin Tanımı Nedir?

Bilginin üretildiği ve başkalarıyla paylaşıldığı organizasyonda sosyal ve teknik bir ortam yaratma amaçlı bir faaliyettir. Bilgileri incelediğimizde organizasyonda ilginç sonuçlar elde ederiz. Genellikle kuruluş yöneticilerinden gizlenen veya hiç düşünülmeyen sonuçlar, bu sonuçların çoğu genellikle kuruluşun bireylerinin ve çalışanlarının deneyimlerinden ve bilgilerinden çıkarılır ve kuruluşun diğer çalışanları için çok iyi bir rehber olabilir.

Bu sonuçlar öncelikle kategorize edilmeli ve bu bilgilerden hangisinin hangi birime uygun olduğu belirlenmeli. Daha sonra ilgili birim, hedef ve göstergelere göre iyileştirme veya ilerleme planları yapmak için sonuçlar farklı birimlere gönderip ve Organizasyon hazırlanmalıdır.

Artık bir tür bilgi olan bu ayrıştırılmış bilgi, organizasyonun birimlerine ve personeline aktarılmıştır. Daha da önemlisi bu bilginin anlamı muhafaza edilmelidir ki, organizasyona yeni bir kişi her girişinde bu bilgilere erişebilsin. Elbette, uygun planlama ve talimatların hazırlanmasıyla, bilgi organizasyonun yeni çalışanlarına kolayca aktarılabilir. Diğer bir öneri de bilgiyi yeni çalışanlara aktarmak için iş başında eğitim düzenlemektir.

Bilgi Yönetiminin Faydaları

Bilgi yönetiminin faydalarından biri, organizasyondaki kişilerin zihninde depolanan bilgilerin deneyim yoluyla çıkarılmasının mümkün olmasıdır. Böylece organizasyon çalışanları bu deneyimlerden bir şeyler öğrenebilir.

Bazen bir kişinin organizasyonda uzun yıllar çalıştığı ve organizasyonda çeşitli başarısızlık veya tecrübe durumlarına değindiği gözlemlenir. Ancak tüm bu tecrübeler ve bilgiler aklında kalır ve bu kişi organizasyondan ayrılır. Başkası onun yerine geçer ve bu yeni insan her şeyi en başından deneyimlenmek zorunda kalır.

Peki, bilgi ne demek sorusunun en iyi cevabi şu ki, bilgi yönetimi yardımıyla tüm bu deneyimler yazılı hale getirilir ve organizasyon için gerekli olanlar yeni çalışanların yanı sıra diğer çalışanlara da aktarılır.

Birçok kuruluş, bilgi yönetimini uygulamak ve çalışanların bilgi ve deneyimlerini çıkarmak için eksiksiz ve ayrıntılı stratejiler ve programlar uygular, böylece bu bilgiyi mümkün olan en kısa sürede ve bu Bilgiye sahip olanlara ihtiyaç duydukları zamanda elde edebilirler. Bilgi yönetimi süreci ile herkesin kullanacağı kağıda insanların zihninden gelen bilgileri koyan eylemler tanımlamak mümkündür.

Bilgiyi çıkarabileceğimiz farklı alanları adlandırmak istersek, aşağıdakiler söylenebilir:

Müşteri Bilgisi

Bu bilgi, organizasyonda kullanılabilecek en hayati ve önemli şeylerden biridir, çünkü müşteriler, ürünlerimizi ve hizmetlerimizi geliştirmek için bize itirazlarımızı veya önerilerimizi verebilecek en iyi kişilerdir.

Süreçlerdeki Bilgi

Herhangi bir süreçte, bu sürecin daha iyi ve daha hızlı çalışmasına yardımcı olan bilgi aranabilir.

Ürünlerde Bilgi

Daha iyi ve daha müşteri dostu ürünler üretebilen çözümler.

Örgütsel Hafıza

Kuruluşun geçmişinden ve kuruluşun başına gelen iyi ve kötü şeylerden öğrenmek.

Tabii ki, yukarıdaki 5 durumla sınırlandırdığımız başka durumlarda da bilgi aranabilir. Elbette, veri analizini kullanmak ve bunları kurumsal bilgiye dönüştürmek, organizasyonel başarı ve ilerleme için bir rehber olabilir.

Verinin Bilgi Yönetimindeki Rolü Nedir Ve Karar Vermede Nasıl Kullanılır?

Bazı kuruluşlar yanlışlıkla daha fazla verinin daha az veriden daha iyi olduğunu ve daha iyi kararlar almak için kullanabileceklerini düşünüyor.

Bu durum 2 nedenden dolayı yanlıştır:

  • Birincisi, çok fazla veri, gerekli verileri tanımlamayı ve anlamayı zorlaştırıyor.
  • İkincisi, verilerin kullanılabilir bir anlamı yok.

Yani, gerçekliğin yalnızca bir kısmını gösterirler ve herhangi bir inandırıcı yargı, yorum veya uygun eylem için sırlanmadan yoksundurlar. Bu verilerden karar vermede ihtiyaç duyulan unsurların hammaddeleri düşünülebilir; Çünkü gerekli eylemi yazamazlar. Veriler, alaka düzeyini, ilgisizliği ve önemi göstermez, ancak kuruluşlar, özellikle büyük kuruluşlar için çok önemlidir.

Bilgi Nedir?
Bilgi Nedir?

Bilginin Tanımı Nedir Ve Yönetim Biliminde Nasıl İfade Edilir?

Bilgiye anlayış ve hafıza katma, bilgiden sonra doğal gelişime yol açar. Mümkün olduğunca özetleme temel bilgilerin birikimi, bilgi birikimine götürür. Bu durumda bilgi, farklı şekillerde ve farklı durumlarda etkili ve bölünebilen bilgi ve verilerden elde edilen iç görüler olarak tanımlanabilir. Bilgilerin toplanmasını ve okunmasını en aza indirir. İstenmeyen bilgi ve verileri kaldırmak için, verimli bilgi erişimi artırmaya yardımcı olur.

Bilgi, akıl yürütme, doğrudan anlama ve öğrenme deneyimi ile elde edilen bir algıdır. İnsanlar bilgilerini paylaştıklarında her birinin bilgisi artar. Bir kişinin bilgisini diğer insanlarla birleştirerek yeni bilgi elde edilir.  Yönetim biliminde bilgi, kültür ve becerilerin bir işlevi olarak ifade edilir.

Bilgi Yönetiminde Kültürün Rolü Nedir?

Organizasyon kültürü ve yapısı organizasyondaki bilgi yönetim sistemini desteklemelidir. Yaratıcılığın ve yeniliğin bir değer olduğu organizasyon kültürü, bilgi yönetiminin itici boyutlarından biridir. Kültür (inançlar ve algılar) organizasyonun üyeleri tarafından paylaşılır. Organizasyonun değerleri, yazılı olmayan ilke ve kuralları ve uygulama yöntemleri bilginin kültürel kaynaklarını oluşturur.

Bir kuruluş kültürünün içeriği, bir bilgi kaynağı olarak, kuruluşun çalışanları, talimatları, prosedürleri ve bilgi işlem cihazları tarafından güçlendirilebilir. Bu nedenle, örgütsel öğrenme ile bireysel ve örgütsel büyüme bir değer olarak kabul edilmelidir. Organizasyonun her kademedeki ve her durumda tüm çalışanları, organizasyonun büyümesi ve başarısı için bilgilerini birbirleriyle paylaşmaları gerektiğine inanır ve organizasyonda bu düşünce teşvik edilir ve desteklenir.

İnsanlar Bilgi Üretimi İçin Bir Kaynaktır

Çalışanlara deneme yanılma, deneyim ve öğrenmeye izin verilir. Böyle bir organizasyon kültüründe düşünme zaman kaybı olarak görülmez, belki teşvik edilir. Organizasyondaki atmosfer öyledir ki, herkes öğrenmeye ve öğrendiklerini başkalarına aktarmaya heveslidir. İletişim ekip, departman ve hatta organizasyonlar sınırlı değildir ve serbest bir bilgi, fikir akışı vardır.

Kuruluşun tüm üyeleri, kuruluşun bilgi birikiminin büyümesine katkılarına göre değerlendirilir ve teşvik edilir. Kişiler, uzmanlara kolayca erişip ve bilgilerinden yararlanabilir. Yapı ve çalışma alanı, insanların başkalarını rahatsız etmeden ve gayri resmî alanda kısıtlama olmaksızın tartışabilecekleri şekildedir.

Toplantılar, hiçbir zaman toplantıdan sorumlu bir kişi olmayacak ve katılan herkesle özgür ve çok taraflı bir diyalog olacak şekilde yönetilir. Organizasyonel ortam, potansiyel bilgi kaynağı olan birçok özelliğe sahiptir. Böylelikle, bir kuruluş bu özelliklerle ilişkilendirerek bilgi kaynaklarını bulabilir. Bu, ortamdan erişilebilen veya edinilebilen bir sanal bilgi kaynağı olarak düşünülebilir. Örneğin www (World Wide Web), nispeten basit ve ucuz bir sanal bilgi kaynağıdır.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler