Bohem nedir? Bohem ne demek? Kuralsızlığın hakimiyet gösterdiği, geniş renk kombinasyonlarına sahip ve gücünü özgürlüğün tatlı esintisinden alan yaşam alanları size ilgi çekici geliyorsa bohem stili dekorasyonu yakından inceleyelim.
Uyumsuzluğun uyumu olarak da nitelendirebileceğimiz bohem ekolü bir yaşam biçimidir. Bohem kelimesinin kökeni çingenelerin benimsemiş olduğu hayat biçimini tasvir etmek amacıyla kullanılan Fransızca ‘la boheme ‘ den gelmektedir. Çingenelerin yersiz yurtsuz hayat biçimleri, bağımsız ruh halinin baskınlığı Fransız sanatçılarının ilgisini çekmiş ve yaratıcılıklarını benimseme adına çingene ruhuna sahip olma düsturunu savunmuşlardır. Bohem tarzının esin kaynağı özgür ruhlu gezgin, yazar ve sanatçılardır. Burjuva kesimi ile sokak kültürünün kaynaşma olgusu hakim olduğu için bohem stili karmaşık bir görüntüye sahiptir
Kuralsız Bohem Stili
Bohem stili dekorasyon özgürlüğe, özgünlüğe vurgu yapan; çeşitli tarz mobilya ve aksesuarları bir arada kullanma rahatlığı sağlayan, renk konusunda oldukça cesur davranma hürriyeti veren bir stildir. Zıtlıkların birlikte kullanımı üzerine kurulu olan bu tarz kaygısız yaşama biçimini savunur. İç mekanda dekorasyon ögelerini bir araya getirirken uyum konusunda titiz davranma kaygısını ortadan kaldırmayı hedefler. Rahatlığın odak noktası olması gerektiği bohem stilinde önemli bir noktadır. Uyumsuz objeler ve renklerin bir araya gelmesinde hiç bir sakınca yoktur çünkü sıradanlıktan uzak olmayı savunan bu stil için kullanıcının kuralsız olma halini sürdürmek çok önemlidir. Renk ve doku konusunda yoğun mekanlar oluşmasını sağlayan bu stilde etnik çizgiler ön plandadır. Etnik desenleri zemin döşemesi, mobilya döşemesi, mobilya taşıyıcısı, seperatör ve aksesuarlarda kullanarak bohem ruhunu mekanda yaşatabiliriz. Etnik desenler renk kullanımı bakımından özgür ve yoğun olduğu için istenilen bohem dekorasyon görüntüsüne destek olacaktır.
Bohem yaşama biçiminde eskiye bağlılık ve mistik düşünceler de hakim olduğu için vintage ürünlere mekanda yer vermek gerekir. Vintage esintiler mekanın daha keyifli ve zamansız olmasına olanak sağlayacaktır. Dağınık olma hali yersiz ve yurtsuz yaşama halinin getirisi olduğu için iç mekanlarda obje sayısı ve renk çeşitliliği bakımından özgür hareket etmek gerekir. Ne kadar çok obje o kadar dağınık bir görünüm elde etmeyi sağlayacaktır. Aksi taktirde bohemliğin vurgusu olan dağınıklık hali oluşamayacaktır.
Bohem Stili Mobilya Seçimi İncelikleri
Yarınını düşünmeyen bohemler için rahat olma durumu çok önemlidir. Mobilyalarda konforu ön planda tutmak gerekir. Büyük koltuklar, kanepeler, puflar, divanlar kullanılarak kullanıcının mekanda rahat hissetmesine destek olmak gerekir. Mobilya seçimlerde takım kullanımının aksine parça objeler ile dekorasyonun tamamlandığı dikkat çekmektedir. Göze güzel gelen parçaların birlikte kullanımı konusunda oldukça rahat davranılmaktadır. Temiz yüzeyli adeta mobilya firmasından yeni çıkmış ürünlerin kullanımının aksine yıpranmış yaşanmışlığı olan mobilyalar tercih edilmektedir. Mobilya döşemelerinde motif ve renk konusunda yoğunluk gözlenmektedir. Mobilya bileşenlerinde doğal ve el yapımı ürünler kullanılmaktadır. Egzotik desenlerin mobilya döşemelerinde kullanımı ağırlıktadır. Kuşlar, yeşil yapraklar, egzotik çiçek ve meyveler de bunlara örnek gösterilebilir. Mobilya strüktüründe sıklıkla ahşap kullanımı dikkat çekmektedir. Ahşaba etnik motifler ile desen verilir. Mobilya taşıyıcısı olarak kullanılan ahşabın çeşitli renkler ile boyanması göze çarpmaktadır. Kahve sehpası olarak değerlendirilen eski bir valizin yanında fuşya rengine boyanmış taşıyıcısı olan; döşemesi etnik kumaşlardan oluşan sandalye bohem stili için etkili bir kombinasyon olacaktır.
Renk Tercihleri İle Bohem Stili Dekorasyon
İç mekanda bir stilin algılanması için renk önemli bir etmendir. Bohem dekorasyonda ise renk konusunda cesur bir tutum dikkat çekmektedir. Kaygısız yaşayan çingene yaşam biçimini savunan bu stil renk uyumu konusunda keskin sınırlara sahip değildir. Hemen her konuda özgürlüğü savunan bohemler renk uyumu yakalama gibi bir kaygıya sahip değillerdir. Aksine zıt renkler bir araya getirilerek kontrast yaratıp keyifli mekan oluşumuna katkı sağlanmaktadır. Renkli bir hava yaşatılmak istenilen iç mekanlarda hemen her rengin kullanımı göze çarpmaktadır. Kırmızı,yeşil,mavi,sarı renklerinin birbiri ile ve siyah,beyaz renkleri ile kullanımı dikkat çekici bir etki bırakır.
En çok tercih edilen asıl renk tonları ise baharat tonları da diyebileceğimiz pastel tonlarıdır. Tarçın,haki, safran,camel,nefti renkleri bunlara örnek gösterilebilir. Bu renklerin çeşitli motiflerde kullanımı mekanda samimi bir hava yaratır. İç mekanda renk bakımdan bohemliği yakalamak istiyorsanız boş duvarlarınızdan birini kırmızı, mavi,fuşya,yeşil gibi renk tonlarından biri ile boyayabilirsiniz. Yeşil renge boyanmış bir duvar önüne kırmızı kadife koltuk üzeri etnik desenli minderler ekleyerek mekanda kontrastlığı yaratıp bohemliğe yaklaşabilirsiniz.
Boyamaya müsait mobilyalarınızı çeşitli renkler ile boyayıp desenli kumaşlar ile kaplatarak rengin ruhunu mekanda yansıtabilirsiniz. Siyahın çeşitli renkler ile kombinasyonu bu stilde dikkat çekicidir. Siyah rengine boyanmış bir duvar üzerine kırmızı ,yeşil ,fuşya gibi renklerden oluşan çerçevelerin kullanımı ile oluşturulmuş görsel mekanı deneyimleyenlerde güzel bir etki bırakacaktır. Zıtlıkların kullanımı konusunda bağımsızlığı ruhunuza aşılayan bu stil yoğun renk kullanımı ile ilk etapta göz yoracak olsa da zaman geçirdikçe keyif vermeye başlayacaktır.
Motiflere Yer Açın
Çingene ruhunu benimseyen bu stil yoğun yüzeylere karşı ilgi duymaktadır. Etnik motifler renk ve şekil bakımından yoğun oldukları için kuralsız bohemler tarafından tercih edilmektedir. Şüphesiz etnik motiflerin kullanılmadığı bohem mekan uygulaması eksik kalacak ve stil varlığını gösteremeyecektir. Motif kullanımı hemen her alanda dikkat çekmektedir. Islak hacimlerde kullanılan seramiklerde, mobilya ve aksesuar döşemesinde, perde ,halı ,kilim gibi objelerin yüzeylerinde ve mekanda kullanılan seperatörlerin yüzeylerinde kullanılmaktadır. Motif kullanımı mekana mistik bir hava katmakta ve yaratıcı bir alan oluşumunu sağlamaktadır. Motif kullanımına bir diğer örnek ise aksesuar kullanımı olacaktır. Renkli ve desenli camlardan oluşmuş bir avize etkili bir örnek olacaktır.
Vintage Mobilya Ve Objeleri Baş Tacı Etme Zamanı
Nostalji ruhunu bünyesinde barındıran bu stil vintage mobilya ve aksesuarların mekanda kullanılması gerektiğini savunur. Kusursuz yüzeyli objelerin aksine kusurlu görünümleri ile yaşanmışlığı bünyesinde barındıran vintage mobilya ve aksesuar kullanımı vurgulu bir biçimde tercih edilir. Vintage ürünler salaş yaşam tarzına ve kaygısızlık olgusuna destek sağlar. Asi ruhlu bohemler için zamansızlık çok önemlidir. Kısıtlanma durumu ya da bir noktaya bağlı yaşama durumu istenmeyen bir tavırdır. Bu nedenle zamansız objeler yanı her dönem kullanılabilecek objeler tercihler arasında olacaktır. Vintage ürünler bu zamansızlık tavrı için kullanılacak en iyi ögelerdir. Büyük annenizin ya da annenizin evinde bulunan eski mobilyaları alıp gerekliyse tadilatlarını yaptırıp evinizde kullanabilirsiniz. Antikacılar ve ikinci el ürün satım alanları bohem stili yaşam alanlarına taşımak isteyen kullanıcılar için çok iyi bir adres olacaktır.
Renkli Minder Kullanımına Özen Gösterin
Tek kaygısı sanat olan bohemler için salaş yaşamlarına katkı sağlayan en önemli aksesuar minderdir. Bohem stili dekorasyonda kuşkusuz en çok kullanılan bu obje rahatlık olgusuna destek sağlamaktadır. Çeşitli renk,desen,boyutlarda kullanılan bu minderler stilin sembolü haline gelmiştir. Neşeli ve samimi bir ortam yaratmak istiyorsanız etnik desenli rengarenk minderleri iç mekanlarınızda kullanabilirsiniz. Koltuk,yatak, divan,teras ve yerde kullanarak çeşitli kombinasyonlar ile bir araya getirip yaratıcı mekanlar elde edebilirsiniz.
Bohem Dekorasyon Aksesuar Kullanımı
Bohem stili dekorasyonda aksesuar kullanımının sayıca çok olduğu görülmektedir. Aksesuar kullanımında renk olarak cesur davranılmıştır. Etnik detayları bulunan aksesuar kullanımı bohem ruhlu mekan oluşturma algısına destek olmaktadır.Doğal malzeme ve el yapımı ürünler dikkat çekmektedir. Perde kullanımı yoğunluktadır. Perde yatak başında, mekanlarda bölücü olarak ya da estetik öge olarak çok tercih edilmektedir. Etnik desenli ve püskül detaylı perdeler kullanılmaktadır. İç mekanda hemen her noktada desenli minderler göze çarpmaktadır. Vintage aksesuarlar kullanılarak mistik ve yaşanılmış mekan oluşumuna katkı sağlanmaktadır.
Salaş yaşam tarzını benimseyen bohemler ince kilimlere zemin, duvar ve tavanda yer vererek yaratıcı mekanların oluşması sağlanmıştır. Örgü ve dantel kullanımı bu stilde de yoğunluktadır. Minder, perde ,kilim, koltuk örtüsü gibi objelerde dantel ve örgü kullanımı dikkat çekicidir. Renkli avizeler, cam ya da taşlı aydınlatma tasarımları, fenerler, vazo ve biblo gibi oryantal izler taşıyan çeşitli aksesuarlar bohem dekorasyonda bir arada kullanılmaktadır. Perdelerden, koltuk kenarlarından, yatak örtülerinden, yastık kılıflarından sarkan püsküller kuşkusuz bohem aksesuarlar için tamamlayıcı en önemli unsurdur. Dekorasyonda kullandığınız çeşitli objelere püskül detayı eklemek bohem bir hava yakalama kaygısına destek olacaktır.
Trendleri Takip Etmeye Son Verin
Moda bir nevi bağlılık ya da kısıtlanma olayıdır. Değişkenlik esasına dayalı moda zamana bağlı bir oluşumdur. Zamansızlık ve özgürlüğü savunan bohemler için moda ve trendler hiç bir şey ifade etmez. Bohem stili bir mekan oluşturmak istiyorsanız size yol gösterecek olan trendler değil sizin zevklerinizdir. Farklı tarzların bir arada kullanılmamasını savunanların aksine birden çok stilin ürünlerini bir arada bulundurabilirsiniz. Bohem bir dekorasyon stili olmanın yanında bir yaşam biçimi olup sınırsızlığı savunan, özgürlüğü vaad eden, dağınık yaşamı merkez alan uyumsuzluk içinde uyumu yakalamayı hedefleyen bir ekoldür. Bohem felsefesini iyi irdelemek gereklidir zira dekorasyon felsefesinden bağımsız değildir.
Bu yazımda “Bohem Nedir? Bohem Ne Demek? Bohem Stili Dekorasyonu Nedir? Bohem Sitilinin İncelikleri Nelerdir?” ilgili detaylı bilgi vermeye çalıştım. Ayrıca dilerseniz kendi alanımda yazmış olduğum diğer tüm yazılara da buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Bohem stili son zamanların en popüler dekorasyon modeli olmaya başladı. Çevremde evlerinde bu dekorasyon modelini yaptıran çok arkadaşım var, benimde çok hoşuma gidiyor. Yakında birikimimi tamamlayıp benzer bir dekorasyon yaptıracağım evime. 🙂
Bu stile bayılıyorum, çok huzur verici bir şekilde tasarımlaştırıyor evi. İleride evimize yaptıracağız eşimle bizde nasipse. 🙂
İlk defa görüyorum Türkiyede yaygın değil sanırsam. Biraz karışık duruyor minimalist insanların çok seveceğini sanmıyorum. Ama renkler güzel ve bir tarih kokusu var sanki. Farklı Olmak her zaman güzelliği yansıtmasa da ilgiyi çeker.
Bohem stili dekorasyonu hakkında daha çok bilgiye sahip olmuş oldum, kendi adıma çok sevindim. Teşekkürler!
Harika bir yazı olmuş, elinize sağlık.
Harika bir yazı! Bende o kadar araştırma yapıyordum, sonunda istediğim yazı karşıma çıktı 🙂
Mükemmel, sayenizde en güzel incelikleri öğrendim.
Hmmm mükemmel bir yazı olmuş, teşekkürler 🙂
Bende bohem stili hakkında baya araştırma yaptım ama burdaki kadar başarılı yazı görmemiştim, elinize sağlık.