Cuma, Mart 28, 2025

Celal Şengör Kimdir?

Televizyon tartışma platformların da yaptığı tartışmalar ile tanınan ve sert üslubu yüzünden eleştirilere maruz kalan bilim insanı jeolog Celal Şengör, toplumun çoğuna hitap etmese de öğrencileri ve takipçileri tarafından ilgi ile takip edilmektedir. Türkiye’nin jeolog babası Celal Şengör kimdir?

Celal Şengör Hayatı

1955 yılında İstanbul’da doğan Şengör’ün anne ve baba tarafı rumeli göçmenidir. İlkokulu Şişli Terakki İlkokulun da okudu. 5. Sınıfta iken öğretmenine hakaret ettiği dolayısı ile Beyazıt İlkokuluna geçti. Lise eğitimine Işık lisesinde devam eden Celal Şengör buradada barınamayınca Robert kolejine geçti. Üniversite eğitimine 1978 yılında State Universty of New York at Albany den mezun oldu. Bu üniversiteden jeolog olarak mezun olup yine aynı üniversite de yüksek lisansa başladı.

1981 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi jeoloji bölümünde asistan olarak görevine başladı. 1982 yılında okuduğu üniversiteden doktora unvanı alarak doktor oldu. 1986 yılında TÜBİTAK bilim ödülünü aldı. Aynı yıl İTÜ maden fakültesi jeoloji genel bilim dalında doçent unvanı aldı.

Celal Şengör Bilim Hayatı

Birçok üniversiteden şeref ödülü alan Şengör, bilim insanları arasında en sert üsluba sahip olandır. Yaptığı sert çıkışlar yüzünden eleştirilse de bilime katkısı önemlidir. Şengör, 1988’de Neuhatcel üniversitesinden şeref bilim doktoru ödülü almıştır. Academia Europaea’ya kabul edilen ilk Türk oldu. 1991 yılında kültür bakanlığından bilgi çağ ödülünü kazandı. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisinin en genç kurucusu oldu.

Yine aynı yıl tübitak bilim kurulu üyesi, Rusya Doğa bilimleri akademisi üyeliği, Fransız ve Amerikan jeoloji dernekleri şeref üyeliği, Fransız cemiyeti Ramal madalyası gibi unvanlara sahip olmuştur.

Celal Şengör bu dönem de jeolojik olarak tektonik ve yapısal yerbilim dallarında çalışmalar yapmıştır. Şerit kıtaların dağ kıyılarına etkisini kanıtlamış, kimmer kıta adını verdiğir bir şerit kıtası keşfetmiştir. Orta asyanın jeolojik yapısını ortaua çıkarmıştır. Kıta-kıta çarpışmasının ön ülkeleri nasıl etkilediğini keşfetmiştir. Türkiye’nin levha tektoniği içinde yerini değerlendiren bir makalesi meşhurdur.

Jeoloji ve tektonik konulu 6 kitap yazmış, 175 bilimsel makale yayınlamıştır. Tarih ve felsefe ile de yakından ilgilenen Şengör iki kitap yayınlamış deneme yazıları ile de damga vurmuştur. “Zümrütname” adında ki kitabı 90’larda yapıkredi tarafından yapılan zümrütler akisi adlı bir röportaja atıftır. Şengör ileri derecede Fransızca, Portekizce, İtalyanca, Felemenkçe, İspanyolca ve Osmanlı Türkçesi bildiğini iddia etmektedir.

Eleştiriler

Celal Şengör genel de Osmanlı Devleti ve İslam dini üzerinde çok sert çıkışlar yapmaktadır. Azerbaycan da bir konuşmada “En salak Türkler Müslüman olanlardır. Osmanlı devleti ise türklüğün en alt noktasıdır” gibi bilim insanlarına yakışmayacak yorumlarda bulunmuştur. Ayrıca Piri Reis hakkında ” Kanuni salağının zamanına denk gelmeseydi çok ünlü olurdu” gibi anlamsız bir yorumda bulunmuş daha sonra “özür dilerim” diyerek kendini aklamaya çalışmıştır.

Bir yandan Türklük hakkında “ben Sırp, Arnavut ve helen kökenliyim damarım da bir damla Türk kanı yok” çıkışı yapmıştır. Ayrıca ‘Türklerin kökeni net belli değil sami kökenlide olabilir Araplarla çok benziyorlar” gibi ilginç ifadeleri de bulunmaktadır. Tarih bilgisi ile jeoloji bilgisini karıştıran Profesör Şengör bilim dünyasından tepki alması ile tanınmaktadır.

Türk milletine karşı ettiği hakaretler yüzünden dili bilimsel çalışmalarının önüne geçerek tanınan tek bilim adamlarından biri olabilir. Yaptığı önemli bilimsel çalışmalar ile Türk bilim dünyasına katkıları geri çevrilemez olan Şengör, sert üslubu yerine önemli çalışmaları ile anılması gerektiği daha doğru bir düşüncedir.

Aldığı Ödüller

  • Tubitak Bilim ödülü
  • Bigsby Ödülü
  • Collage de France Madalyası
  • Arthur Holmes madalyonu

Umarız “Celal Şengör Kimdir?” adlı makalemizi beğendiniz. Ayrıca dilerseniz “Bilim” alanında bulunan diğer birbirinden değerli dahilere de göz atabilirsiniz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Bilgi Kılavuzu
Bilgi Kılavuzu
Bilgi Paylaşımı ve Faydalı Bilgiler Sitesi. Türkiye'nin Bilgi Kılavuzu.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler