Çocuğumun Sadece Üzgün mü Yoksa Depresyonda mı Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?
Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da depresyon tek bir faktöre bağlı olmayıp fiziksel, çevresel, genetik yatkınlık gibi birçok etkenin birleşmesi ile kendini gösterebiliyor. Peki üzgün olması ile depresyonda olmasının ayrımını nasıl yapacağız? Normal bir üzüntü hali ise bu durup gelip geçicidir, bir olayla bağlantılı bir durumdur. Eğer biz klinik depresyondan bahsedecek olursak, sanki çocuğunuzun etrafında bir kara bulut dönüyor gibidir. Çocuğunuz sık sık; buhranlı, sinirli ve daha önceleri ilgili ve istekli olduğu her şeye karşı ilgisinde ve isteğinde azalma görülüyorsa depresyondan söz edebiliriz.
Yaşamsal Zorluklar
Birçok çocuğun yaşamında karşılaştığı zorluklar olabilir ve bundan dolayı kendini üzgün ve depresif hissetmek için birçok sebebi olabilir. Anne ve babalar ilgisiz olabilir, yeni boşanmış ya da boşanmadan sürekli tartışma içinde olabilirler. Bunların hepsi depresif durumlar olsa da illa depresyon yaratacak diye bir şey söyleyemeyiz. Çocuklar da böyle hayat şartlarının zorladığı dönemlerde ve durumlarda davranışsal sorunlar ortaya çıkabilir. Çocuklar mutsuz olabilirler ve sürekli ağlayabilirler. Hayatın zorlukları içindeyken çocuğun mutsuz olması, kendini kötü hissetmesi normaldir. Dolayısıyla ‘DEPRESYON’ teşhisi için acele edilmemelidir. Ayrıca çocuğunuz bir değişim dönemine giriyor ya da değişimde ise depresyon olarak nitelendirmeden önce iyice araştırılmalıdır. Örneğin; ergenlerde görülen aşırı tedirginlik, huzursuzluk, sabırsızlık, öfke patlamaları gibi.. Depresyon ile ergenlik döneminin özellikleri benzerlik gösterdiğinden depresyon tanısı koyarken duyarlı davranılmalı, depresyon beraberinde sıklıkla görülen kaygı bozuklukları da dikkate alınmalıdır. Bazı durumlarda çocuğun bakım vereninden kaynaklı en sık olarak ta okul öncesi çocuklarında maskelenmiş depresyon görülebilir. Burada çocuğun depresif duygu durumunun yerini öfke ve kızgınlık nöbetleri almıştır. Çocuk için profesyonel destek alınsa bile çocuğa anne ya da baba temel bakım veren kişinin de değerlendirilmesi gerekir.
Çocuklardaki Depresyon Belirtilerini Şu Şekilde Sıralayabiliriz
Kızgınlık
Mutsuzluk, umutsuzluk
Sosyal hayattan çekilme
Reddedilme veya onaylanmama gibi durumlarda aşırı hassasiyet.
İştahta artış veya azalma
Aşırı uyku veya azalma
Ağlama bağırma nöbetleri
Düşük enerji ve halsizlik
Değersizlik hissi..
Tüm çocuklarda tüm bu belirtilerin görülmediği gibi farklı zamanlarda ortaya çıkabilir.
Çocuklarda Depresyon Tedavisi
Çarpıtılmış düşünceler ile baş etme konusunda bilişsel davranışçı terapi ile birlikte, sağlıklı beslenme fiziksel egzersiz yapma gibi yaşam biçimi değişikliği tedavi için ilk önerilerdir.
Depresyon yoğunluğu ve süresine göre de duygu dalgalanmalarını hafifletecek terapi ile beraber illa. Tedavisi önerilir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.