Cumartesi, Aralık 14, 2024

Çocuklar İçin Altın Değerinde Zeka Oyunu: Resfebe

Harf, sayı veya resimlerin bir arada kullanılarak bir kelimenin ya da kelime gruplarının ifade edilmesine dayanan bir akıl oyunudur. Bu oyunlar “rebus” diye adlandırılırken; Köksal Karakuş, resim ve alfabe sözcüklerini birleştirip Türkçe bir sözcük oluşturarak “Resfebe” adını vermiştir. Resfebe’de amaç, görsel olanı yorumlayarak birleştirme ve bunun sonucunda da anlamlı bir kelime ya da kelime grupları ortaya çıkarmaktır.

Resfebe; hayal gücünü geliştirir, yaratıcılığı artırır, kavramları ilişkilendirme becerisi ve aktif düşünme hızı kazandırır. Bu oyunda dikkat çok önemlidir. Harf, sayı veya resimlerin duruşu, boyutu, rengi vb. nitelikler, kelime ya da kelime gruplarının bulunması için dikkat edilmesi gereken unsurlardır.

Resfebe, her yaştan insana hitap eden bir oyun olmakla birlikte eğlenceli zaman geçirmek isteyenler için de idealdir. Son yıllarda giderek ismini duyuran Resfebe’nin uygulamaları da mevcuttur. Ayrıca il ve ilçelerde öğrencilerin katıldığı Resfebe yarışmaları düzenlenmekte, sergileri açılmakta ve halihazırda Resfebe projeleri de bulunmaktadır.

Bunu da okuyabilirsiniz: Sanal Dünyanıza Dur Diyecek 3 Zeka Oyunu

Birkaç Örnekle Resfebe Nasıl Çözülür Gösterelim:

B+N  B harfi, artı ve n harfini direk birleştirirsek Bartın kelimesini buluruz.

B+N  B harfi, artı ve N harfini direkt birleştirirsek Bartın kelimesini buluruz.

YA’ larla yapılmış bir N harfi görünüyor. O halde YA’LI N harfi diyebiliriz. Birleştirirsek YALIN kelimesini buluruz.

 

 

H harfi, at ve ters bir arı görüyoruz. Direkt birleştirdiğimizde “hatarı” diye bir kelime çıkıyor, anlamlı değil. O zaman arının ters olduğunu fark ederek arı kelimesini tersten yazıyoruz yani “ıra”. Şimdi tekrar birleştirelim. h+at+ıra hatıra olur.

 

Ters bir at ve m harfini görüyoruz. Ancak burada dikkat etmemiz gereken bir de m harfinin rengidir. Ters at olduğu için onu “ta” olarak alacağız. Bir de sarı m harfi var. Birleştirirsek ta+sarı+m tasarım kelimesini buluruz.

 

Bu yazımda “resfebe” ile ilgili tüm bilgileri vermeye çalıştım, umarım beğenmişsinizdir. Dilerseniz sizde düşüncelerinizi aşağıda yorumlara yazabilirsiniz.

Bu yazıya da bakabilirsiniz: Çoklu Zeka Kuramı Nedir?

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Matematik Öğrt Özge Gün
Matematik Öğrt Özge Gün
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

3 YORUMLAR

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler