D vitaminini yiyeceklerle karşılamak çok zordur. Bu nedenle mutlaka doğru güneş ışığından yaralanmak veya doğru desteği almak şarttır. Çünkü D vitamini iskelet sisteminin gelişimi için en önemli vitamin.
D vitamini eksikliğinin; kemik yoğunluğunda zamanla azalma, osteoporoz, kalça kemiği kırılmalarının asıl nedeni olması dışında diyabet, hipertansiyon, kolon, meme gibi kanser türleri ve otoimmün sistem hastalıkları ile yakından ilişkilidir.
İçerik
gizle
Yiyeceklerden mi, Güneşten mi?
- D vitamini yağda eriyen vitamindir. Besinlerle alınan D vitamini toplam günlük ihtiyacın ancak %10 kadarını karşılar. Geri kalan %90’lık kısım güneş sayesinde olur.
- 15-25 dakikalık süreyle güneşlenmek gerekir.
D Vitamini Eksikliği Obeziteyi Tetikleyebiliyor
Yağ hücreleri endokrinolojik olarak aktif hücrelerdir. Dolayısıyla yağ dokusu aktif D vitamini için hedef dokudur. Ve kanda düşük seyreden D vitamini erişkin kişilerde obezitenin oluşmasına neden gösterilen metabolik bir durumdur. Çünkü D vitamini pankreasta beta hücrelerinin kalsiyum mineralinin girişini sağlayarak insülin hormonu üretimini destekler. Ayrıca böbreklerden yağ hücrelerine kalsiyum taşınmasını sağlayarak yağ sentezleyen enzimleri baskılar.
D Vitamini Hastalıklardan Koruyor
- Ailede Tip 2 diyabet ve glikoz intoleransı bulunan kişilerde D vitamini desteği diyabet gelişimini önleyebilmektedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kolon, meme ve prostat kanserine karşı korur.
- Kalbin düz kas hücreleri ve kardiyovasküler sisteme ait endotel hücrelerinde D vitamini reseptörü bulunur. Bu reseptör D vitamininin kalp dokularında kullanarak kalp hastalıklarından korur.
- D vitamin eksikliği insülin direncini sağlamakta, oksidatif stresi arttırmakta, inflamasyonu tetikleyerek kalp, kemik hastalıkları ve tansiyon gelişimini de hızlandırabilmektedir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.