Cuma, Aralık 13, 2024

Dekorasyonda ‘Vintage’ Ekolü Nedir?

Merhaba,

Bilgi Kılavuzu ailesine katılmış olmanın mutluluğu ile iç mekân dekorasyonu ile ilgili her hafta farklı bir konuyu ele alacağız.

Son yıllarda ev dekorasyonunda hikâyesi olan mekânlar yaratan ‘vintage’ ekolünü ele alacağız.

Siz de evinizde nostalji zgarları estirmek istiyorsanız ekolün inceliklerini irdeleyelim;

Geçmişte herhangi bir dönemin karakterini ve özelliklerini yansıtan ürünlerini vintage olarak adlandırabiliriz. Eskiliğin modern çizgilere yansıması olarak da nitelendirebileceğimiz vintage ürünler, size geçmişin izlerini hissettirmek için kullanılabilecek en etkili objelerdir. Bu objeler ev dekorasyonunda estetik anlamda mekâna ayrı bir hava katıp, karakteristik tavrıyla sıcak duyguları tetikler. Tarih konusunda bir uzlaşmaya  gidilememişse de 1920-1950 tarihleri arasında kullanılan ve dönemin modasının ürünlerinin evinizin konseptiyle harmanlanmasıyla oluşur.

Mükemmeliyetçi, sade, pürüzsüz modern mekânlar sizi heyecanlandırmıyorsa vintage sığınacağınız liman olabilir. Gösterişten uzak, insana huzur veren pastel tonları, dekorasyonda hakimiyet gösterir. Vintage dekorasyonda beyaz, toprak tonları, yeşil, açık pembe, mavi renkleri; mobilya, aksesuar ve perdelerde görülmek istenen renklerdir. Ulaşılmak istenen genel hava, soğuk renksiz görüntüden uzaklaşıp; sıcak, renkli ve tarih kokusunun günümüze sızıvermesidir.

 

 

 

 

 

 

Oturma Odalarında Vintage Sıcaklığı

Pastel tonlar hakim olan duvarlar üzerine genellikle sıcak tonların kullanıldığı mobilyalar, salon tasarımlarında dikkat çeker. Salon tasarımında sadelikten yanaysanız sade bir koltuk takımının yanında çiçekli kumaştan oluşan bir berjer iyi bir seçim olacaktır. Yanı sıra abajur, vazo, şamdan vb. objelerde renk kullanarak bir denge oluşturabilirsiniz. Perde ve koltuk takımının renk tonlarının uyumu genel denge açısından önemli bir husustur ve göz ardı edilmemelidir. Sade koltuk kumaşlarınız ile desenli yastıklar hoş bir görüntü oluşturacaktır. Tarihe meydan okuyan bir sandığı oturma odanızda sehpa olarak kullanmak, mekânın ruhuna gayet uyumlu olacaktır.

Yatak Odalarında Vintage Dokunuşlar

Yatak odasında yatağın star parça olduğunu unutmamakta fayda var. Ferforje yatak  ya da eskitme ahşap, istenilen görüntü için biçilmiş kaftan olabilir. Eskitme ahşap bir komodin üzerine koyacağınız çiçek desenli kumaş abajurun tercihleriniz arasında olması faydalı olacaktır. Tarihin dokunuşlarını üzerinde tüm asaletiyle taşıyan kapıları, yatak odanızda tüm zarafetiyle bulundurmak farklı bir yaklaşım olabilir.

Aynalar ile kombinasyon oluşturup dekorasyonu heyecanlı hale getirebilirsiniz.  Makyaj masasında kullanacağınız ahşap sandalye ve sandık, odanın genel havası için olumlu etkiler yaratacaktır. Renkli bir vazo ve çerçeve ile dekorasyona destek olabilirsiniz. Odanızın tasarımında renkleri cesurca kullanmaktan kendinizi alıkoymayın.

Mutfak Dekorasyonunda Vintage Esintileri

Şüphesiz zamanımızın büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz, evimizin en önemli alanı mutfakta da vintage bir dekorasyon çok keyifli olacaktır.  Tasarımda, genel havanın algılanması ve ruhunuzda sıcaklığı hissetmek için mutfak dolapları, perde, masa ve sandalyelerin karakteri etkin rol oynar. Mutfak dolaplarında açık tonlarda eskitme ahşap kullanımı mekânın daha ferah algılanmasını da sağlayacaktır. Perdelerde kalın çiçek desenlerinin kullanımı istenilen görünüm için iyi bir seçim olacaktır. Mutfakta açık pembe ve tonlarının kullanımı sıcak bir görüntü oluşturacaktır. Vintage tabak, fincan, çaydanlık gibi mutfak gereçlerinin kullanımı geçmişe dokunan bir mutfak görüntüsü sağlayacaktır.

Vintage mobilyalar, evin en şık köşelerinde konumlandırılırken; geçmişe yolculuk yapmamızı sağlayan aksesuarlar, başta duvarlar olmak üzere evinizin çeşitli alanlarında boy gösterir. Vintage mobilyalarını aile büyüklerinin evlerinden, tarzın mobilya ve aksesuarlarını satan antikacılardan ya da koleksiyonculardan temin edebilirsiniz. Dekorasyonda ince perdelerin yerine kalın çiçekli, desenli perdeler hüküm sürer. Koltuk ve sandalyelerde ahşabı renkli kullanılıp, döşeme kumaşında çiçek desenlerinin kullanılması dikkat çekmektedir. Bu tarzın dikkat çeken özelliklerinden biri de aksesuarda renk kullanımında cesurca hareket etmektir.

Nostaljiyi iliklerine kadar hissetmek isteyenler için eskitme mobilyalar iyi bir tercih olacaktır. Mevcut mobilya ve aksesuarlarınızı, çeşitli boyama ve kaplama tekniklerini kullanarak hedeflediğiniz tasarım diline ulaştırabilirsiniz. Sandık, koltuk, abajur, ayna, dikiş makinesi, dolap gibi parçalar boyamanız için etkileyici olacaktır. Bu noktada dikkat etmemiz gereken nokta, objelerin görünümünden uzaklaşmamak. Asıl malzeme ve görünüşler baza alınarak yenileme işleme yapılmalıdır. Aksi takdirde ürün yenilenme sonrası genel havasından uzaklaşabilir.

Yıllanmış Objeleri Sonsuz Yaratıcılıkla Yeni İşlevlerle Buluşturma

Vintage ekolünün en önemli özelliklerinden biri de yaratıcılıkta uçsuz bucaksız davranma özgürlüğü sağlamasıdır. Yıllara meydan okuyan çiçek sulama kabınız  banyonuzda her an  duş başlığına dönüşebilir. Hurdaya ayrılmış eski bir araba bir bakmışsınız salonunuzun koltuğu oluvermiş. Vintage ürünlerini dekoratif bir öge gibi düşünmeyip onlara bir işlev vermek sizler için kullanışlı bir objeye dönüşmesini sağlayabilir. Eski bir fıçıyı kitaplığa dönüştürmek, yıllanmış bir valizi sehpa olarak kullanmak, anneannenizin dikiş makinesini banyoda değerlendirmek yeni işlevler kazandırma adına örnekler olabilir.

Evimizin dekorasyonunda vintage ekolünü yaşatırken titiz davranmamız gerektiğini bir yerlere yazmakta fayda var. Mekânda etkili ve dengeli dokunuşlar yapmayı hedef edinmeliyiz. Aksi takdirde aşırıya kaçıp tüm vintage ürünlerin birbiriyle yarışmasına sebebiyet verebiliriz. Bu da kullanıcıların gözlerinin yorulmasına ve mekânda iken dikkati hangi noktaya toplaması konusunda kararsızlığa düşmesine sebep olacaktır. Kullanıcı, mekânı deneyimlerken aldığı haz kısa süreli olup mekânda bulunmama isteğine kadar gidecektir. Ana parçaları toplamaya odaklanıp etkili bir dokunuş yapmak çözüm olabilir.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

İç Mimar Gülbahar Özdemir
İç Mimar Gülbahar Özdemir
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

1 Yorum

  1. Yazı için teşekkürler. Dekor konusunda birçok çalışma yapmıştım öğrenciliğim zamanında. Hatta odaların dekoru için ilk nokta kuralını ilk öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Tek bir noktadan dekora başlayıp son kısımdan çıkma işlemi birçok işlerimizde yer alırdı. Yazıda belirtilen dekorasyon ise kalabalık ve ışıltılı görüntüleri seevenler için hoş bir paylaşım olmuş. Tekrar teşekkürler.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler