Zaman zaman dişler üzerinde çeşitli problemler çıkabilmekte, bu problemler de kişilerin yaşantısında çeşitli olumsuzluklar oluşturabilmektedir. Diş ile ilgili problemlerin oldukça çeşitli olduğu ve her birinin farklı tedavi yöntemlerini bünyesinde barındırdığını söylemek mümkündür. Her yaştan insanın problem yaşamasına neden olan ve dikkat edilmesi gereken diş eti sızlaması niçin önemlidir?
Birçok insan, diş ile ilgili sorunların, kişinin hayatında çok fazla probleme neden olmayacağı yanılgısına kapılsa da aslında durum bunun tam tersidir. Çünkü dişte meydana gelen rahatsızlıkların, vücudun başka kısımlarında farklı problemlere neden olduğu bilinmektedir. Örneğin çürük dişler, kişinin kalp krizi tehlikesi ile baş başa kalmasına sebebiyet verebilmektedir. Sağlıklı bir vücut yapısına sahip olunabilmesi için diş sağlığı için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.
Diş ile ilgili problemler oldukça çeşitlidir. Bu problemlerin her biri, kişinin fiziksel olarak sıkıntılı bir süreç içerisine neden olmakta, öte yandan bu problemler nedeni ile kişi ruhsal olarak da kendini iyi hissetmemektedir. Birçok insanın şikâyet ettiği diş ile ilgili problemlerden bir tanesi olan diş eti sızlaması, günümüz dünyasında merak edilen hususlardan bir tanesidir.
Diş Eti Sızlaması Nedir?
Son zamanlarda pek çok insanın şikayet ettiği diş eti sızlaması, diş etlerinde meydana gelen bir problemdir ve çeşitli durumlarda kişinin acı duymasına neden olmaktadır. Çoğunlukla sıcak-soğuk etkileşimi neticesinde meydana gelen bu problem, farklı nedenlerden ötürü de oluşabilmektedir. Bu nedenlerden bir diğeri de kişinin dişlerini yanlış bir şekilde fırçalamasıdır. Eğer fırçalama eylemi sert bir şekilde gerçekleştirilirse diş etlerinde çeşitli ağrı, acı ve sızılar meydana gelmektedir.
Diş eti sızlaması ile ilgili kişilerin diş hekimlerine gitmesi ve sorunun kaynağını öğrenmesi oldukça mühimdir. Çünkü daha önce de söylediğimiz gibi dişlerde meydana gelen problemler, farklı sağlık sorunlarına neden olabildiği için sorunun hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve soruna yönelik tedavi yöntemlerinin uygulanması önemli bir meseledir.
Diş Eti Sızlaması Neden Olur?
Diş eti sızlamasının oluşma nedenleri, daha önce de söylediğimiz gibi oldukça çeşitlidir. Kişi diş bakımını düzenli bir şekilde yapmaz ise ya da diş eti üzerinde bir iltihap oluşmuşsa diş eti sızlaması meydana gelebilmektedir. Öte yandan diş fırçalama eyleminin doğru bir şekilde yapılmaması da diş etinde sorunlara neden olabilmektedir. Kesin tespit için bir diş hekimine başvurulması ve hekimin önerdiği tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Fakat bazı durumlarda kişi hekime gitmek için uygun şartlara sahip olmayabilir. Bu tarz durumlarda çekilen acıdan kurtulabilmek için bazı çözümler karşımıza çıkabilmektedir.
Diş Eti Sızlaması için Evde Uygulanacak Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kişinin diş hekimine gidemediği durumlar için kurtarıcı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri ile kişi, çektiği acıdan kurtulabilir. Peki bu tedavi yöntemleri nelerdir?
Ağzın Tuzlu Su ile Çalkalanması
Bu tedavi yöntemi, özellikle diş ağrılarında oldukça etkilidir ve diş ağrısı çeken kişilerin büyük bir çoğunluğu bu yöntemden haberdardır. Diş ağrısına iyi gelen ağzın tuzlu su ile çalkalanması, diş eti sızlaması konusunda da etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemin uygulanabilmesi için ilk önce bir bardak suyun ocakta ılık hale getirilmesi, ardından soğuk bir bardağa dökülmesi gerekmektedir. Daha sonra 1 tatlı kaşığı tuz, suyun içine katılmalı ve iyice karıştırılmalıdır. Bu, aslında doğal yöntemler ile oluşturulan bir gargaradır ve bilindiği üzere gargara, pek çok diş sorununda tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.
Ortodonti Tedavisi Sürecinin Ağız Hijyeniniz Açısından Önemi Nedir?
Hazırlanan tuzlu su ağızda çalkalanmalı ve yutulmadan lavaboya dökülmelidir. Yapılan gargara düzenli aralıklarla tekrarlanabilir.
Çay Tedavisi
Oldukça sevilen bir içecek olan çay, diş eti sızlaması için uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bu tedavi yönteminin uygulanabilmesi için ilk önce taze bir çay poşeti alınmalı ve çay yaparken poşetin 5 dakika kaynar suda bekletilmesi gerekmektedir. Bu işlemler sonrasında çay poşeti bir kenara alınmalı ve ardından soğuması için bir süre beklenmelidir. Daha sonra diş etinin sızladığı kısma bu çay poşeti konulmalı ve yaklaşık 5 dakika beklenmelidir.
Bitki Lapası
Diş eti sızlaması konusunda etkili olan yöntemlerden bir tanesi de bitki lapası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemin uygulanabilmesi için ilk etapta çeşitli bitkilerin sıcak bir suda lapa kıvamı alıncaya kadar dövülmesi gerekmektedir. Yapılan bu karışım, sızlayan diş etine uygulanmalı ve bir süre bu şekilde beklenmelidir. Sızıda bir hafifleme olduğu zaman ağzın temiz bir su ile çalkalanması gerekmektedir.
Diş Eti Sızlamasının Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Birçok insanın yaşantısında olumsuzluklara neden olan diş eti sızlaması için bazı doğal tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Peki diş eti sızlamasına iyi olan doğal yöntemler nelerdir?
Adaçayı
İnsanın sakinleşmesine ve dinginleşmesine yardımcı olan adaçayı, diş eti sızlamalarında da kullanılan doğal tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bunun için 250 ml kaynar suya 2 ya da 3 çay kaşığı adaçayı yaprağı konulması gerekmektedir. Adaçayı ılık bir hale geldiğinde içebilirsiniz.
Semizotu
Magnezyum ve C vitamini yönünden zengin bir sebze olan semizotu, genellikle diş eti hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Semizotu yaprakları buharda pişirilip bu şekilde tüketildiğinde diş eti sızlamalarında gözle görülür bir düşüş meydana gelecektir.
Ekinezya
Anti bakteriyel bir bitki olan ekinezya, aynı zamanda kişinin bağışıklığının güçlenmesini sağlamaktadır. Ağız çalkalama suyunun içerisinde 10 ya da 12 damla kadar ekinezya tentürü eklenmeli ve ardından bu karışım ile ağız çalkalanmalıdır. Bu sayede diş eti sızlaması azalacak ve kişi bu problemden biraz da olsa kurtulmuş olacaktır.
Birçok insan tarafından şikayet edilen sağlık problemlerinden bir tanesi olan diş eti sızlaması, yukarıdaki yöntemler sayesinde azalabilmektedir. Fakat kişi, geçici çözümlerden ziyade diş hekimine başvurmalı ve diş hekiminin önereceği tedavi yöntemleri ışığında hareket etmelidir.