Halk arasında şeker hastalığı olarak bilenen diyabet kontrol altında tutulmadığında ağızda iltihabi hastalıklara ve mantar enfeksiyonları ile diş kayıplarına yol açabilir.
Kan şekeri düzeyinin yüksekliği ile seyreden diyabet, vücudun savunma sistemini zayıflatarak diş çürüğünün daha kolay oluşmasını sağlar. Bazı bakteriler şeker olan ortamda daha hızlı gelişir. Bu nedenledir ki tükürüğün yüksek seviyede şeker içerdiği hastalarda diş eti iltihapları da şiddetlenir. Diş etindeki iltihap engellenemediğinde ise, olduğu yerde sınırlı kalmayarak, dişlerin etrafındaki alveol kemiğini de yavaş yavaş eritmeye, dişlerin sallanmasına, çiğneme sırasında ağrılara ve sonunda diş kayıplarına kadar giden kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir. Hasta, ağrı ve dişlerde sallanmanın yanı sıra diş etlerinde kanama ve ağızda kötü koku hisseder.
Bu süreçte, hastanın ağız bakımına son derece dikkat etmesi, dişlerini fırçaladıktan sonra diş ipi ile aralarını temizlemesi çok önemlidir. Ayrıca diyabetik hastaların ağız sağlığının yakından takip edilmesi, düzenli aralıklarla diş hekimi tarafından değerlendirilmesi mutlaka gerekir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.