Özellikle 2018 senesinde trend olan Doğu Ekspresi treni ile Ankara – Kars rotasını biz 2017 yılının şubat ayında gerçekleştirdik. Güvenlik açısından hiç bir tehlikesi olmayan bu rotanın tren yolculuğuna karşı olan tüm ön yargılarınızı yıkmasına şimdiden hazır olun.
Doğu Ekspresi Rotası
Ankara – Kars arasında giden bu tren yolu her gün hizmet vermektedir. Ankara’dan kalkan tren sırasıyla Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’dan geçerek Kars’a ulaşır. Kars’tan kalkan tren de tam tersi istikamette aynı şehirlerden geçerek Ankara’ya ulaşmaktadır. Ankara’dan her gün 19.20, Kars’tan ise her gün 08.00 saatinde yola çıkmaktadır. Rotaya başlangıç şehirlerinden başlayabileceğiniz gibi ara duraklardan da başlamanız mümkün. Nitekim biz saati Ankara’ya
uyduramadığımızdan 00.48 kalkış saati olan Kayseri’den yola çıkarak Kars’a ulaştık. Sadece hafta sonumuz olduğundan Kars’tan dönüşümüzü İstanbul’a uçak ile yaptık.
Tren Hakkında
Trende kompartımanlı, pulman, örtülü kuşet, yataklı ve yemekli vagon bulunmaktadır. Biz kendimize ait bir odamız olsun ve 18 saat boyunca rahat bir yolculuk yapalım o yüzden de yataklı olsun istedik. Örtülü kuşetli odalar dört kişilik. Yanımıza tanımadığımız insanların gelmesini önlemek için aynı oda içindeki tüm biletleri satın aldık. Örtülü kuşetli haricindeki seçenekler; 2+1 pulman, iki yataklı seçenek var ve bizim kullandığımız dört kişi örtülü kuşetli.
Trendeki görevli biletleri kontrol ettikten sonra bize yastık, nevresim takımı ve battaniye verdi. Tertemiz kokuyorlardı ve beyaz, temizdi her şey. Gönlümüz rahat bir şekilde kullandık.
Bilet Hakkında
Bileti internet üzerinden şu adresten alabiliyorsunuz: (TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü) Bizim bilet aldığımız dönemde biletler gitmek istenen tarihin otuz gün öncesinde açılıyordu. Ancak bu süre değişiyor. Bu nedenle bu yolculuğa karar verince TCDD ile görüşmekte ve bir süre biletleri takip etmekte fayda var.
Yolculuk Hakkında
Örtülü kuşet ve yataklı vagon haricinde koşulları taşıması halinde evcil hayvan taşımak mümkün. Evcil hayvanın kafeste olması ve yırtıcı olmayan, küçük ev hayvanı olması gerekiyor. Evcil hayvan için de ayrıca bir bilet alınması zorunlu. Daha fazla bilgi TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü bu linkten edinilebilir.
Yolculuk için İhtiyaç Listesi
Yolculuk boyunca rahatsız eden tek şey tuvaletlerin pis kullanımıydı. Maalesef diğer yolcular tuvalette yasak olmasına rağmen sigara içtikleri için ve tuvaleti temiz kullanmadıkları için tuvaletler kötü durumdaydı. Bu nedenle bol miktarda tuvalet kâğıdı ve ıslak mendil bulundurmak hayat kurtaracaktır.
Odalarda oldukça yüksek bir yerde priz bulunuyor. Prizin yüksekte olması kullanımı zorlaştırdığı için uzatmalı fiş almakta fayda var. Biz yanımıza ufak bir su ısıtıcısı, hazır makarna, bardak çorba aldık. Bunun yanında su, bolca abur cubur da almayı ihmal etmedik. Trende alkol satılmıyor ancak alkol kullanımı yasak değil. Bu nedenle biz yanımızda götürdük.
Trenin içi oldukça sıcak. Odalarda ısı kontrolü mümkün olduğundan odayı istediğimiz sıcaklığa getirebildik ve hep sıcakta kaldık. Dolayısıyla trenin içinde kullanmak için kalın kıyafet almaya gerek yok. Yine de biz Kars’ta kışın gezeceğimizden her türlü tedbiri almıştık.
Doğu Ekspresi Rotamız
Herkesin kendine has bir rotası oluyor bu gezide. Biz Ankara’ya yetişemeyeceğimiz için rotaya Kayseri durağından başladık. Kayseri’den 00.53’de kalkan Doğu Ekspresi Treni ile Kars’a geldik. 1 gün 1 gece gezdikten sonra uçakla İstanbul’a döndük. Trende Erzurum’a yaklaşırken diğer vagondakiler kapımızı çalıp cağ kebabı sipariş edeceklerini söylediler. Biz de onlara katıldık ve Erzurum durağına geldiğimizde kebaplar bizi bekliyordu. Ben vejetaryen olduğum için yemedim ama Tuna pek de beğenmemişti. Yine de bu bir geleneğe dönüştüğü için denenebilir.
Kars
Trende olduğumuz süre boyunca eşsiz manzaralarla, karlı dağlarla karşılaştık. Tamamen dinlendirici bir gezi oldu bizim için. Uzandığımız yerden elimizde bir kahve ile harika manzaraları seyrettik. Kars’a vardığımızda merkezde bir otelde kaldık. Fiyatı o dönem oldukça
uygundu ancak son zamanlarda çok fazla talep olduğu için konaklama fiyatlarının arttığını duyduk. Tren biletlerini alır almaz uygun bir konaklama için öğretmen evi denenebilir.
Şehir merkezini gezdik. Ufak bir merkezi var zaten. Yürüyerek gezmek mümkün. Hiç beklemediğimiz çok sevimli mekânlar karşıladı bizi merkezde. Kaz ciğerinin meşhur olduğunu hatırlatmak isterim. Bunun yanında belediye binaları da görülmeye değer.
Biz sabah ilk iş Kars Kalesi’ne çıktık. Sonrasında bir taksi ile anlaştık ve Ani Harabelerine gittik. Dondurucu soğuğa ve kara rağmen üç saatten fazla gezdik ve taksi bizi Ani Harabelerinden aldı sonrasında havalimanına geçtik. Çıldır Gölü’ne gitmeye fırsatımız olmadı. Vaktimiz kısıtlıydı. Bu gezi rotasına bir de Çıldır Gölü ve kışın yapıldığında Sarıkamış Kayak Merkezi ekleniyor.
Cuma akşam çıkıp Pazar öğlen dönmek üzere yapılacak rotalar için bizim rotamız ideal olacaktır.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Çok büyük bir zevkle okudum yazınızı. Elinize sağlık, yalnız dikkatimi çekti Karsta çok fazla dolaşmamışsınız. Keşke daha fazla dolaşmış olabilseydiniz ve daha güzel fotoğraflar paylaşmış olabilseydiniz.
Yazı güzel. Ben bahsettiğiniz tren yolculuğunu yapmış biri olarak yazıyorum. İnanın otobüsten daha keyifli bir yolculuktu. Son hali ile hazırlanan yeni trenlerde yolculuk etmek artık eskisi gibi değil. Hem ucuz hem de konforlu bir yolculuk oldu bizim için.