Fiziksel Aktivite Nedir?
Basit bir tanım olarak Fiziksel Aktivite gün içerisinde kasların ve eklemlerin bir fonksiyon halini alarak vucudun hareket hareketleridir.
Gün içerisindeki mobile hareket dizisidir ve günümüzün tamamında bulunan tüm hareketlerimizi kapsar. Kalp atımını ve solunum hızını düzenli bir egzersizde olacak ( şiddet, sıklık, yoğunluk ) şeklinde değil de normal veya belirli bir düzeyde tuttuğu aktivite halidir.
Aktivite boyunca birey, belirli düzeyde enerji harcayıp kalori yakmaktadır.
Fiziksel Aktivite Yaşamımızın Neresinde?
Bunları kısaca şu şekilde açıklayabiliriz; ev içerisindeki yaşantımızın özeti olan ev işlerinden temizlik halinde vucudun gerçekleştirdiği tüm fonksiyonlara Fiziksel Aktivite denilir.
Ev yaşantısı dışındaki gerçekleştirdiğimiz aktivitemizden bahsedecek olursak bunu işe giderken ve iş yerinde gerçekleştirdiğimiz fonksiyonların dizimidir.
Fiziksel Aktivitemizi Nasıl Zenginleştirebilir?
Gün içerisindeki aktiviteler yer yer veya zaman zaman kısıtlanabilir. Bu kısıtlanmaları önlemek amacı ile genel bir aktivite programını evde bulunduğumuz anda veya iş yerinde bulunduğumuz anlarda gerçekleştirebiliriz.
Ev işlerinden yola çıkarsak, günlük ev içi aktivitelerimizi düzenli hale getirmek için listeleme ve bu listede bulunan aktivitelere yenilerini ekleyerek fonksiyonlarımızı geliştirip zenginleştirebiliriz.
İş yerindeki durumumuza genel bir örnekle; eğer günümüzün uzun bir bölümünü masa başında geçirdiğimiz bir işe sahipsek bunun bize dezavantajlarıyla geri dönüşümü olacaktır.
Bu dezavantajlar herhangi bir omurga yoğunluklu sağlık problemi ( bel fıtığı başlangıcı veya bel fıtığı ) olabilir. Dezavantajlara yol açan sebepler bel bölgesi odaklı genel olarak dorsal bölgede ( vucudun arka bölümünde bulunan, omurga için önemli olan sırt ve bel kasları ) bulunan kaslarımızın zayıflığı kaynaklıdır.
Herhangi bir egzersiz yapmamak ya da spor salonlarına gitmemek bu gibi problemlerin doğup gelişmesini devamlı kılar. Spor salonlarındaki havuzda yapacağı egzersizler veya fitness eğitmenlerinden alınan iyileştirici egzersiz programı ve bunun yanında kişisel destek alımı ile pozitif bir dönüşüm sağlanabilir.
İş yerindeki bu negatif durumu küçük çaplı bir hareketle belli bir iyileşme düzeyine getirme durumu yapılabilir. Nasıl bir yol izlenebilir; günlük iş yerindeki masa başı çalışma süresi sandalyeden 2-3 saat kalkmadan çalışılan durumlarda, bu süre zarfını parçalara bölerek ve küçük hatırlatmalarla destekleyerek aynı zamanla motivasyonla birlikte her 30 dakikada bir oturduğumuz yerden kalkarak 2 dakika yürüme ve küçük esneme hareketleriyle sürdürülebilir.
Egzersiz Nedir?
Fiziksel aktivasyonun düzenli hal alma durumudur.Fiziksel aktivitelerin haftada en az 3 gün ve egzersiz süresinin en az 30 dakika olarak düzenli yapılmasıdır.
Vucudumuzdaki iskelet kaslarının kasılması sonucunda üretilen, gün içerisindeki düzeyimizin üzerinde enerji harcamamızı sağlayan ve bunu da günlük hareket foknsiyonumuz dışında çeşitli ve daha fazla fonksiyonlar katarak yaptığımız bedensel hareketlerdir.
Egzersiz Yaşamınızın Neresinde, Nerede Olmalı, Nasıl?
Egzersiz dışarıya çıktığımızda yaşamımızın yürüyüşünde, bu yürüyüşte kalp atışımızın hızlanmasında ve solunum hızımızın artışındadır.
Evde bulunduğumuz vakitte yapabileceğimiz egzersiz hareketleri dünya egzersiz literatüründe mevcut, daha çok bayanların tercihinde bulunan ve çok eski zamanlardan kalan minder üzerinde gereçleştirilen açı sal olarak önem arz eden hareket fonksiyonlarıdır.
Egzersizi yaşamımızda sağlık açısından önemsemek zorundayız. Kalp – damar dolaşım sistemi, iskelet ve kas sistemi ve vücut içi yapının fonksiyonunun daha kaliteli çalışmasını sağlamak için büyük öneme sahiptir.
Egzersizin bireylerin hayatında su içmek gibi düzenli bir yere sahip olmalıdır.
Egzersiz düzenli olduğu sürece egzersiz olarak isim alabilir.
Bunu nasıl düzenleyebiliriz? Haftada 3 gün en az 30 dakika olarak egzersiz saati olarak belirleyerek yaşantımızdaki programımıza yerleştirmeliyiz.
Egzersizi Yaşamımızda Nasıl Daha Etkin Hale Getirebilir?
Egzersizi yaşantımızın içerisine en asgari şekilde yerleştirdikten ve bu alışkanlık hali kazandıktan sonra egzersizin günlük sayısını 3 günden 5 güne yükseltebiliriz.
Yine aynı ( yoğunluk, şiddet ve sıklıkta ) 5 gün’e çıkarılmış gün ve süre ile düzenli hal alıp gerçekleştirilebilir.
Bu düzey ilerledikçe bireyin seviyesi de aynı şekilde gelişecek ve yükselecektir.
Egzersizin çeşitlendirilmesi de mümkün, birey egzersizlerini düzenli halde devam ettirdikçe vücudun platolaşmaması için egzersiz çeşitliliği bu geçişlerde önemli katkı sağlamaktadır.
Fitness Nedir?
Fitness genel kelime anlamı bireyin fiziksel uygunluk hali alması, sağlıklı ve formda olması anlamını taşır.
Amaca ulaşma evresinde sağlıklı ve formda kalmak için belli başlı aletler kullanarak ya da alet kullanmadan da gerçekleştirebileceğimiz egzersizlerin programlanmış ve belirli metoda göre dizayn edilmiş profesyonel egzersiz durumudur.
Fitness içeriği gereği kalp-dolaşım sistemi, iskelet ve kas sistemi, sinir sistemi ve solunum sistemi gibi insan vücudunda bulunan tüm içyapı ve dış yapı fonksiyonlarını düzenler ve geliştir.
Bir antrenman programında bulunan egzersiz diziminin nasıl ki kas kalitesinin gelişimine görsel boyutta ve içyapı fonksiyonunun geliştiriyorsa bunun ruhsal ve psikolojik gelişmişliği de aynı pozitif boyuttadır.
Fıtness Yaşamımızın Neresinde, Nerede Olmalı, Nasıl?
Fitness hayatımızın biraz profesyonel boyutunda, bu profesyonellik belli başlı olarak; nabız atımı ve bunun fitnesstaki boyutu, aletlerle yapılan egzersizler – makinada yapılan bir egzersizin ağırlığı ve fitness ile kesiştiği nokta, aletsiz yapılacak egzersizlerde – hareketin gerçekleştirildiği fazda ve normale dönüşteki fazlarında yapılması gereken açı sal düzenleme ve fitness , tüm bu saydıklarımız ve daha fazlasının kesiştiği nokta bilim ışığındaki profesyonellik.
Eğitmeninizden alacağınız egzersiz programı ve bu programı haftada en az 3 gün uygulamanız.
Eğitmen bu programı dizayn ederken dikkat etmesi gereken nokta, öncelikle bireyin spor yapmasında engel oluşturabilecek herhangi bir sağlık problemine sahip olup olmadığını sormak olacakır. ( herhangi bir eklemsel ya da operasyonel tıbbi durum )
Eğitmen bu ilk aşamayı belirledikten sonra bireyin hedefini öğrenip bu hedefe eğer herhangi bir sağlık problemi var veya yok ise bireyi en kısa sürede sağlıklı ve formda bir hale getirmesi fitnesstaki profesyonelliğin en önemli adımıdır.
En önemli kriter ‘minimum risk, maksimum performans’ olarak söyleyebiliriz.
Fitness, bireylerin kendi özelliklerine göre ve hedeflerine göre doğru orantıda yaşamlarında profesyonel şekilde olmalıdır.
Fıtness Seviyemizi Nasıl Geliştirebiliriz?
Fitness seviyemizi geliştirmemizin yolları disiplin ve düzenden geçebilir.
Bu düzen ve disiplin zaman zaman kayıp yaşayabilir. Bu kayıp çoğu zaman motivasyon kaynaklı olabilir.
Motivasyon dışında stres veya günlük yaşantı vb. kaynaklı birçok etken de etki unsuru oluşturabilir. Motivasyon bireylerin enerjilerini yansıtmalarındaki önemli unsurdur.
Motive olma konusunda zorluk yaşanması durumunda, özellikle antrenman partneri belirli seviyede etki gösterebilir.
Ancak fitness profesyonellikler diziminden oluştuğundan bu etkiyi en profesyonel şekilde yansıtacak olan kişiler kişisel spor eğitmenleri ( PERSONAL TRAINER ) bu konuda en doğru seçim olacaktır.
Konu fitness seviyesi nasıl geliştirilir? ‘ e dayandığından profesyonel alınan her destek ve bu destekteki testler, program dizaynları ve kişiye özel antrenman methodları en motive edici fitness seviyesi geliştirme yöntemi ve deneyimi olacaktır.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.