Yüzyılın beyin cerrahı olarak adlandırılan Gazi Yaşargil kimdir? Gazi Yaşargil dünyaca ünlü olan Türk beyin ve sinir cerrahisi profesörü, nöroşirurji uzmanı ve anevrizmaya karşı ilk ameliyatı gerçekleştiren bir isimdir. Ünlü doktorun başarıları ve hayatındaki gelişmeler şunlardır;
Gazi Yaşargil Hayatı
Mikrosinir cerrahisi alanının kurucularından olan Gazi Yaşargil hayatı başarılarla doludur. Ünlü profesör 6 Temmuz 1925 Lice doğumludur. Kaymakam olan babası dolayısıyla Yaşargil henüz birkaç aylıkken Ankara’ya taşınır. Profesör ilk, orta ve lise eğitimini Ankara’da alır. Ardından da Ankara’da bulunan Ankara Üniversitesi’ne başlar. Ancak aynı yıl Almanya’da üniversite eğitimi almaya başlar. Buradaki eğitimi ise yaşanan ikinci dünya savaşı sebebiyle aksar. Bu durum üzerine Yaşargil İsviçre’de bulunan Basel Üniversitesi’nde eğitim almaya başlar.
Gazi Yaşargil Kariyeri
Dünyaca üne sahip olan Gazi Yaşargil’in tıp kariyeri eğitim gördüğü Basel Üniversitesi’nden mezun olmasıyla başlar. Gazi Yaşargil kariyeri ve yaptığı çalışmalar şunlardır;
- 1950 yılında Basel Üniversitesi’nde doktora eğitimi alır. Aynı dönemde Dr Josef Klinger isimli doktorun yanında beyin anatomisi üzerine çalışır.
- 1950’ten 1953 yılına kadar genel cerrahi, dahiliye ve nöropsikiyatri gibi alanlarda asistan olarak çalışır.
- 1953 yılı sonrasında ise Zürih Üniversitesi’nde uzmanlığını yapar.
- 1953-1993 yılları arasında Zürich Üniversitesi’nde yer alan Beyin Cerrahisi Bölümü’nde çalışmalar yapar.
- 1953 ile 1965 yılları arasında beyin ameliyatları için anjiyografi çalışmaları yapar ve yeni yöntemler bulur.
- 1965-1966 arasında bir yıl Amerika’da bulunarak mikrovasküler cerrahi ve mikroteknik alanında deneyim kazanır.
- 1966 yılında tekrar Zürich’e geçerek öğrendiği yöntemleri beyin ameliyatlarında kullanır. Mikrotekniği kullanarak anevrizma, beyin tümörleri ve kavemom rahatsızlıklarını tedavi eder. Bu sayede de nöroşirurjiye mikronöroşirurji isimli yeni bir yöntem kazandırır. Bu başarısını da yazdığı kitaplarda anlatır. Ayrıca laboratuar kurarak bulduğu tekniği bu alanda çalışanlara öğretir.
- Yaşargil 1960 yılında doçentlik unvanı, 1965’te profesör unvanı ve 1973’te de ordinaryüs profesör olur. Bu unvanlarla 1993 yılına kadar Zürih’te kalarak hizmet verir. Buradan ayrılması da yaş sebebiyle emekli edilmesiyle olur.
- 1993 yılında Arkansas Üniversitesi’ne geçiş yaparak 20 yıl boyunca burada çalışır. Arkansas’ta da mikronöroşirurji alanda da çalışmalar yapar ve ilk mikronöroşirurji merkezinin açılmasına öncülük eder.
- Gazi Yaşargil 2013 yılından beri de Yeditepe Üniversitesi’nde yer alan Nöroşirurji kliniğinde çalışmalar yürütmektedir.
- Tıp alanında çok sayıda buluş ve ameliyat yöntemleri bulunan Gazi Yaşargil 1998 yılında Yüzyılın Beyin Cerrahı olarak ödül almıştır. Bu ödül dışında çok sayıda ödülünde sahibidir. Aldığı ödüller arasında yılın sinir cerrahi, mili egemenlik onur ödülü ve Türkiye Cumhuriyeti üstün hizmet madalyası vardır.
Gazi Yaşargil 2016 yılında hala çalışmalar yaptığı üniversite olan Yeditepe Üniversitesi tarafından fahri doktora ve fahri profesörlük unvanları almıştır
Aile Hayatı
Dünyaca ünlü olan doktorun kariye kadar aile hayatı da merak edilmektedir. Gazi Yaşargil’in babası kaymakamdır ve ismi Asım’dır. Annesinin ismi ise Sehavet’tir. Yaşargil’in annesi Karadenizli iken babası Ankara’nın Beypazarı ilçesinin Kayhan aşiretine bağlıdır. Ünlü profesörün 5 kardeşi vardır.
Kardeşlerinin isimleri İhsan, Selma, Tomris, Erdem ve Günay’dır. İhsan isimli kardeşi tifo nedeniyle küçük yaşta vefat etmiştir. Profesör dışında kardeşleri Erdem ve Günay’da tıp alanında çalışan iki başarılı profesördür. Tomris isimli kardeşi kimya mühendisi ablası Selma ise İngilizce öğretmenidir. Gazi Yaşargil’in üç çocuğu vardır. Çocuklarının isimleri ise Can, Ceylan ve Leyla’dır. Ünlü profesör 1975 yılında tanıştığı ve hemşiresi olan Dianne Bader Gibson Yaşargil’le evlidir.
Umarız “Gazi Yaşargil Kimdir?” adlı yazımızı beğendiniz. Ayrıca dilerseniz bilim alanında diğer değerli dahilerimize de bakabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.