Gelinlerin vazgeçilmez, gelenekselleşmiş aksesuarı Gelin Çiçeği, düğün konseptleri ve gelinliğin önemli bir parçasıdır. Kadınların özellikle hassaslıkla üzerinde durduğu Gelin Çiçeğinin birçok alternatif modeli mevcuttur.
Bununla birlikte geçmişten günümüze kadar uzanan tarihi de Gelin Çiçeğini önemli kılmıştır. Çoğu kadının tereddüt etmeden kullanmak istediği Gelin Çiçekleri, Türkiye’de ve dünyada her anlamda önemlidir.
Bilindiği gibi bu çiçek, seçilen gelinliğin modeline göre, bazen damadın kravatına göre, bazen de baskın renklerle tezat olarak oluşturulan, özel, süslü, elde taşınan bir çiçektir.
Gelin Çiçeği Ne Zaman Kullanılır?
Günümüzde bu çiçek, gelinlerin düğün pistine ilk çıktıkları ve fotoğraf çekildikleri zamanlarda kullanılır. Sonrasında sürekli elde taşınmaz. Düğünün veya nikahın bitimine doğru gelinin çiçeğini atma oyunu oynanır. Gelin, çiçeğini arkasını dönerek fırlatır. Ve çiçeği çevredekilerden birileri yakalar. Sonrasında çiçek, onu yakalayanda kalır. Bazen gelinler, isterlerse bu oyundan sonra çiçeğini geri alabilirler.
Gelin Çiçeği Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bu çiçeği seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, çiçeğin gelinin beğenisine uygun olmasıdır. Çünkü düğün, nikah gibi evlilik törenleri iki kişinin isteği doğrultusunda oluşturulur. Bu yüzden seçim her zaman kişisel beğenilere göre değişmektedir. Bunun yanında Gelin Çiçeği seçilirken, özellikle modacıların öne sürdüğü bazı etmenler vardır.
Bunlar genel anlamıyla şunlardır;
- Gelinliğin, çiçek ile birbirini tamamlaması gerekir. Gelinlikle uyumsuz seçilmiş bir Gelin Çiçeğinin, gelinleri düğün veya nikah töreninde huzursuz edebilir. Bu gibi ayrıntılara, uyumlu şekilde kombin yapılırsa, mutluluk iki katına çıkacaktır.
- Hafif bir Gelin Çiçeğini tercih etmek, yine gelinleri yormayıp, taşımasını kolaylaştıracaktır. Özellikle kalabalık ve uzun süren düğünlerde ağır olarak seçilmiş Gelin Çiçekleri sorun yaratabilir. Gelinleri, çiçeğinden soğutup, tutmamasına yol açar.
- Gelin Çiçeğinin sadece gelinlikle uyumlu olması yetmeyecektir. Gelin saçının modeli de oldukça önemlidir. Eğer yoğun, süslü ve abartılı bir saç tercihi yapılmışsa, gelin çiçeğide bir o kadar hafif ve sade olmalıdır.
- Çiçekler seçilirken, daha canlı ve doğal durulması isteniyorsa, Gelin Çiçeğinde mevsim çiçekleri tercih edilmelidir.
- Düğün konsepti ve baskın olarak kullanılan renkler de Gelin Çiçeği modellerini etkiler. Konsepte uygun Gelin Çiçekleri tercih edilirse, birbirini tamamlayan, bütünlüklü ve estetik duran görüntüler ortaya çıkar.
Gelin Çiçekleri söz konusu olduğunda, uyum çok önemli olsa da bir çok absürt gelinliğin yanında bir o kadar farklı çiçek modelleri de seçilebilir.
Gelin Çiçeği Tarihi
Tarihi pek de araştırılmayan Gelin Çiçeğinin geçmişi oldukça eski, 16. Yüzyıl dönemlerine aittir. Genç kızların ve genç erkeklerin, çiçek atma oyununda çiçeği tutmak istemesi, uzun süren bir gelenek olup, herkes tarafından beğenilmiştir.
Başlangıcı İngiltere’de olan Gelin Çiçeğinin öyküsü şu şekildedir. Baharın gelmesini kutlayan veya bahar ayı için hazırlanan genç kızlar, görünümlerine farklı çiçek kokularıyla güzellik katarak kullanmaya başlamıştır. Genç kızlar genellikle yıkanma sonrasında, çiçek kokularının, daha iyi sinmesini sağlayarak el çiçeği edinmişlerdir.
Aynı zamanda Gelin Çiçeğinin evlilik törenlerine girmesi de çiçeğin şans getirmesi ile ilişkilendirilmiştir. Birçok farklı kültür Gelin Çiçeğinin evlenecek çiftlere, mutlu bir hayat sağlayacağına inanmıştır.
Gelinin Çiçeğini Atması Ne Anlama Gelir?
Sadece Türkiye’de değil farklı ülkelerde de Gelin Çiçeğini atar. Eğlenceli, birçok gencin beklediği, izlemesi keyifli bir bu geleneğin de kültürel bir anlamı vardır. Günümüzde bilinen anlamı şu şekildedir; Gelin düğün bitimine doğru arkasını döner, çoğunluğu gelin ve damadın arkadaşı olan davetliler, gelinin arkasında bekler. Sonrasında gelin arkası dönük bir şekilde çiçeğini fırlatır. Kim çiçeği yakalarsa, yakın bir zamanda evlenileceği düşünülür.
Gelin Çiçeğinin 11.ve 13. yüzyıl tarihine bakılacak olursa, o dönemde gelin çiçeği atılmazdı. Rivayete göre, gelinin arkadaşları evlenmek ve şans elde etmek için gelinin gelinliğinden ufak parçalar koparırmış. Bu durumdan rahatsız olan gelinler zamanla, Gelin Çiçeğini ortaya atmışlar.
Gelinlik Seçiminde Dikkat Etmeniz Gereken En Önemli Hususlar
Farklı Kültürlerde Gelin Çiçeği
Yunanistan’da Gelin Çiçekleri sadece kadınlara özgü değil, erkeklerin de kullandığı bir aksesuar idi. Günümüzde kullanılan bu çiçek; formu değil, gelin ve damat çiçeklerden yapılmış taç kullanırdı. Bu yunan kültüründe önemli olup, Gelin Çiçeği ile aynı anlamı taşımaktadır.
Ortadoğu ülkelerinde, Gelin Çiçeğinin arasına bir de kötü kokabilecek bir bitki veya çiçek koyarlardı. Bu gelenek, evlilik içerisinde geçecek olan iyi ve kötü hayatı simgelemektedir. Bu gelenekle hayat iyi veya kötü ne getirirse, evliliğinin bozulmaması sağlamaktaydı.
Özellikle Ortodoks düğünlerinde bu çiçek, gelin ve damada özel olarak taç şeklinde yaptırılırdı. Çiçek olarak, portakal çiçeği tercih edilir ve bunun saflığı ve iyiliği temsil ettiği bilinirdi.
Gelin Çiçeği Modelleri
Gelin Çiçeği modelleri gün geçtikçe modayla birlikte şekil almış ve beraberinde bir çok farklı Gelin Çiçeği üretilmiştir. Genel olarak modeller iki şekilde seçilir. İlk olarak çiçeğin türüne göre seçilen modeller, ikinci olarak da çiçeğin dış yapısı ile ilgilidir. Çiçeğin dış formu kişinin beğenisine kalırken, çiçek renkleri ve türlerine göre anlamlarına göz atarsak;
- Kırmızı Gelin Çiçeği, aşkı sembolize ettiği için çok sık tercih edilir.
- Özellikle kır düğünü sahiplerinin tercih ettiği papatyalar, Gelin Çiçekleri için saflık ve masumiyet göstergesidir.
- Seçilen gelinlik ve düğün ortamı, doğal ve sakin bir yapıysa Lila rengi laleler tercih edilir.
- Açık hava düğünlerinde, daha çok mor ve yeşil gibi doğa renkleri kullanılır.
Tüm bu anlamların dışında Gelin Çiçeğide tamamen kişisel beğenisine göre de üretilmektedir.
En Muhteşem 15 Gelinlik
Gelin Çiçeği Fiyatları
Gelin Çiçekleri de evlilik masrafları arasında düşünülmesi gereken bir konudur. Kişinin seçimine bağlı olarak değişse de fiyatlar da üretilen çiçeğe göre değişmektedir. Zor bulunan bir çiçek ile her alanda yetişen bir çiçeğin fiyatlandırması aynı olmayacaktır. Bu durumda mevsim çiçekleri tercih edilirse hem bütçe hem de görsellik açısından yarar sağlanabilir. Mevsim çiçekleri, hem uygun fiyatlı olup hem de çiçeğin daha canlı görünmesini sağlar.
Gelin Çiçeği Nasıl Hazırlanır?
Gelin Çiçeği yapımı zor olmayan, herkesin evinde yapabileceği bir iştir. Çiçekler, Çiçek makası, Kurdele ve süslü Bant kullanarak kolaylıkla hazır hale getirilir. Rengi birbirine yakın olan çiçekler bir araya getirilerek, toplanır ve sıkıca bağlanır. İsteğe bağlı olarak farklı süslemeler de kullanılabilir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.