“Gezegenler ve Özellikleri” veya “Gezegenlerin Özellikleri” bir çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Gökyüzünde müthiş ve planlı bir şekilde sistematik bir şekilde dizilmiş gezegenler vardır. Bu sistemdeki gezegenler, güneş sisteminin içerisinde yer alan gezegenlerdir. Gezegenler hakkında her geçen gün yeni bilgiler aktarılmaya devam etmektedir. Günümüzde halen gezegenlerin araştırılmaları sürdürülür. Bu gezegenler hakkında çeşitli yorumlamalar yapılmış ve halen tam olarak özelliklerin sırrı çözülmüş değildir.
Merkür: Güneşe en yakın gezegen olarak bilinir. Merkür’ün çapı yaklaşık 4850 km’ dir. 4.5 milyar yaşında olan Merkür’ün güneşe uzaklığı ise yaklaşık 58 milyon kilometredir. Güneşe çok yakın olduğundan oldukça sıcak bir atmosfer yüzeyi bulunur. Merkür’ün kendi etrafındaki bir tam dönüşünü ise 59 günde tamamladığı bilinmektedir.
Venüs: Güneşe en yakın ikinci gezegendir. Ayrıca Dünya’nın en yakın komşularından biridir. Çapı 12 bin kilometreyi bulur. Ayrıca çok kalın bir atmosfer yapısına sahiptir. En büyük gezegenlerden biridir. Venüs’ ün yapısında sülfürik asit bulunur. Bu oldukça zehirli bir asittir. Bu zehirli asit Venüs’ e kahverengi ve sarı renklerini vermektedir. Venüs kendi etrafındaki bir tam dönüşünü yaklaşık 243 günde tamamlar.
Dünya: Aktif olarak yaşam olduğu bilinen tek gezegen olarak bilinmektedir. Dünyanın dışında halen yaşamın olup olmadığı konusu ise bir muammadır. Çapı 12 bin kilometredir. Kendi ekseninde 24 saatte bir güneşin etrafında ise 365 günde bir döner. Diğer gezegenlerden farklı olarak sürekli aktif plaka hareketine sahiptir.
Mars: 6790 kilometrelik bir çapa sahiptir. Bu yapısıyla dünyadan 2 kat büyüktür. Mars gezegeni Güneş’ in etrafındaki dönüşünü ise 687 günde tamamlamaktadır. Dünya ile aynı hız oranlarına sahiptir. Marsın yapısında kobalt bulunur. Ve bu gezegen oldukça ince bir yapıya sahiptir. Bu gezegenin yüzeyi oldukça soğuk olmasıyla bilinir. Mars yüzeyi kraterler, volkanlar ve büyük kanyonlar ile kaplıdır. Marsın rengi ise kırmızıdır.
Jüpiter: Güneş sisteminin içindeki en büyük gezegendir. Dünya’dan yaklaşık 11 kat daha geniştir. 142 bin kilometre çapına sahiptir. Yüzeyi gazla özellikle hidrojen gazıyla kaplıdır. Ayrıca Jüpiter’ in kaya yapısına sahip olduğu belirtilmektedir. Bu gezegen oldukça sert ve fırtınalı bir yapıya sahiptir.
Satürn: En büyük gezegenlerden biridir. Jüpiter’den büyüklük olarak biraz daha küçüktür. Satürn’ ün tamamen gaz yapısından oluştuğu bilinmektedir. Ayrıca metal hidrojen yapıya sahiptir. Satürn’ ün halkası ise buz ve kaya parçalarının birleşiminden meydana gelmiştir.
Uranüs: Dünya’nın çapından yaklaşık 51 bin kilometre daha büyüktür. Bu hesapla dünyadan 4 kat daha büyük olduğu belirtilmiştir. Yörünge etrafındaki bir tam dönüşünü 84 yılda tamamlamaktadır. Bu gezegende çoğu gezegen gibi gaz tabakasından oluşmaktadır. Ayrıca oldukça düzgün ve mavi bir renk tonuna sahiptir.
Neptün: 49.500 kilometrelik bir çapa sahiptir. Bu gezegen Güneş’ in etrafındaki dönüşünü 165 yılda tamamlar. Atmosfer yüzeyi mavidir. Neptün 14 uyduya sahip bir gezegendir.
Umarım “Gezegenler ve Özellikleri” veya “Gezegenlerin Özellikleri” adlı yazımı beğenmişsinizdir, ayrıca dilerseniz diğer yazmış olduğum tüm yazılara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Venüs gezegenini seviyorum bir insan bir gezegeni neden sever. Gerçekten bende bilmiyorum ama seviyorum işte.
Meraklıları için yeterli bilgiler içeriyor güzel bir yazı olmuş başarılarının devamını diliyorum sayın site sahibi belki biraz daha ayrıntılı olsa daha güzel olurdu yinede beğenilesi bir yazı 🙂