Perşembe, Aralık 12, 2024

Gitmeyen Dirençli Kilolara Başa Çıkmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yeni diyete başladıktan sonra veyahut uzun süren diyetlerden sonra bir türlü gitmeyen kımıldamayan kilolardan muhakkak her birey yakınmıştır. Sebebi neler olabilir, neler yapabiliriz veya bu konuda ne kadar bilinçliyiz gelin kendimizi test edelim.

Geçmeyen Dirençli Kilolara Başa Çıkmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

1. Sağlıklı mıyız?

Daha sağlıklı olmak için diyet yapıyoruz fakat diyetten ziyade gerçekten sağlıklı mıyız? Sağlıklı olduğumuzdan ne kadar eminiz? Her şeyden önce bundan emin olmamız gerekiyor.
Tiroidlerimiz düzenli çalışıyor mu? Keza hipotiroidi durumu çok zor kilo vermenize sebep olabilir.


İnsülin direnci var mı? Var ise az az sık sık beslenme stiline göre beslenmemiz gerekiyor ki diyetimiz daha iyi sonuçlar versin.
Vitamin eksiklikleriniz var mı? Her hangi vitamin eksikliği metabolizmanızın daha yavaş çalışmasına sebebiyet vereceği için kilo gidişatını olumsuz etkileyebilir.
Sonuç olarak ilk önce tahlil yaptırarak bu faktörlerden emin olmanız yolunuzu daha net çizmenize sağlıklı olacaktır. Peki daha sonra neye dikkat edebiliriz?

2. Bağırsaklarımız düzenli çalışıyor mu?

Bu faktörde diyeti birebir etkileyen durumlardan biridir. Sadece diyeti değil bağırsak sağlığı bütün bağışıklık sistemini baştan sonra etkileyen bir durumdur. Günümüzdeki besin alerjileri, besin hassasiyetleri, daha çabuk hasta olma ve hatta depresyona kadar uzanan rahatsızlıklara neden olabilecek bir faktördür. Bu nedenle bağırsak dostu olan besinleri beslenmenizden eksik etmeyin. Bunlar nelerdir peki? Lifli besinler, sebzeler tüketmeye özen gösterin. Yoğurt, kefir, kombucha gibi fermente ürünler tüketin. Ayrıca probiyotik ek takviyesi de alabilirsiniz.

3. Yeterince çeşitli besleniyor musunuz?

Günümüzde çokça tek düze beslenme stiline sahip beslenmeler var ne yazık ki… Ancak sürekli yulafla veyahut sürekli kabakla ya da hurmayla yapılan diyetler kesinlikle sağlıklı değil. Yumurtasıyla ekmeğiyle peyniriyle kurubaklagiliyle etiyle tavuğuyla balığıyla sebzesiyle özetle beslenme zevkinize göre muhakkak çeşitli besinlerden yararlanmaya, vücudu tek düze olmaya ve buna alıştırmamaya özen gösterin.

4. Beslenmeniz yeteri kadar protein içeriyor mu?

Bir diğer önemli detay ise besin dengesidir. Evet çeşitli besleniyor olabilirsiniz ancak günlük almanız gereken proteini de almaya özen gösteriyor musunuz? Keza son elde edilen verilere göre hem doygunluğa ulaşabilmek için hem de ideal kilo kaybı yaşayabilmek için kilo başına 1,2 gram protein almayı önermiştir. Bu sebeple sadece kalori sayarak değil, sadece çeşitli sağlıklı beslenerek değil aynı zamanda besin dengesine dikkat ederek de beslenmeniz gerekmektedir.

5. Yeteri kadar su içiyor musunuz?

Şu ana kadar bütün aşamaları başarıyla atlattıysak gelelim unutulan diğer bir konuya; yeteri kadar su içiyor muyuz? Ne kadar su içmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İçmeniz gereken ideal su miktarı kilo başına 33 ml’dir. Örneğin 50 kilodaki bir bireyin içmesi gereken su miktarı 50kgx33ml=1650ml’dir. Tabii ki su kaybediyorsanız, fiziksel aktivite yapıyorsanız, çay kahve gibi diüretik etki yapan yani vücuttan su atan bir şeyler tüketiyorsanız aynı doğrultuda su tüketim miktarını da arttırmalısınız. Fakat bu demek değildir ki suyu abartın. Suyun dahi fazlası zarardır. Aşırı su tüketimi hiponatremiye yani kandaki sodyum konsantrasyonun düşmesine neden olarak su zehirlenmesi yaşamanıza neden olabilir. Her zaman her şeyi kararınca tüketmeye özen gösterin.

6. Neler yediğinizin farkında mısınız?

Hala her şeye dikkat ettiğimizi düşünüyoruz. Her şey yolunda. Peki gün içinde ufak tefek diye düşündüğümüz bir şeyler yiyor muyuz? Softa hazırlarken, yemek yaparken, çocuğumuza yemek yedirirken, gayri ihtiyar arkadaşımızın uzattığı atıştırmaları tüketirken; ağzımıza attığımız ufak tefek lokmaların farkında mıyız? Kendimize güzel bir öz eleştiri yapalım. Bu tür yediğimiz ufak tefek besinler 5-10 dakika sonra tamamen unutulur ve psikolojik olarak doygunluk hissi kazandırmadığı için günün sonuna sadece ek kalori olarak gelebilmektedir. Sonuç olarak durumda sizde kilo vermede duraksama yaratabilir.

7. Kiloyu takıntı haline getirip stres mi yaptık?

Gelelim son aşamaya. Her şey tamam ama yine de olmuyor her gün tartıya çıkıyorum bir gram gitmiyor diyorsanız o halde önerim; bir süre tartıdan uzak durun. Acilen kilom bir türlü gitmiyor karamsarlığından uzaklaşın.

Diyete biraz ara verin psikolojinizi rahatlatın. Tabii ki yediğinizi içtiğinizi ipin ucunu elden bırakın salın demiyorum yine genel anlamda dikkat etmeye devam edin fakat bu süreçte kilo verme amacı gütmeyin. ‘Evet dikkat ediyorum ancak vücudumun biraz zamana ihtiyacı var sürekli kilomu düşünüyor olmam psikolojik olarak beni yordu bu yüzden tartılmaya ara verdim’ diyerek. İlgi odağınızı dağıtarak zihninizi ferahlatmaya çalışın ve emin bu durum vücudunuza, kilo verme sürecinize yarar sağlayacak.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Diyetisyen Sabahat Rümeysa Bilici
Diyetisyen Sabahat Rümeysa Bilici
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler