Pek çoğumuz zaman zaman göğüs ağrısı çekmekteyiz. Bazı kaynaklarda yer alan bazı haberler, çocukluk çağından başlayarak yaşlılık dönemine kadar olan göğüs ağrılarının kalp krizi mi ? sorusunu aklımıza getiriyor. Peki, nedir göğüs ağrısı nedenleri ve biz bu durumda kendimiz için neler yapabiliriz? Bunlara bir göz atalım.
Göğüs ağrısının başlıca nedenleri arasında kas ve kemik kaynaklı ağrılar gelmektedir. göğüs ağrısı şikayeti ile hastaneye başvuran kişilerin yaklaşık % 90 oranında yer alan bu grupta yer alır. Ağır iş ve okul hayatı, vücudun sürekli bir pozisyonda sabit çalışması, ağır yük taşımak zorunda olunan işler, yanlış yapılan egzersiz göğüs ve sırtta bir takım kas ve eklem ağrılarına neden olabilir. bu durumda oluşan ağrı uzun sürelidir, haraRet ile artar ve çeşitli ağrı kesicilerin kullanılması ile azalır. Boyunda oluşan fıtıklar da yine bu duruma benzer olarak batıcı, iğneleyici tarzda göğüs ağrısı, kollarda güç kaybı ve uyuşma gibi şikayetlere neden olur.
Akut bronşit, viral ve bakteriyel kaynaklı pnömonilerde (zatürre) göğüs ağrısı nedenleri arasında yer alır. Bu durum genelde öksürük, ateş, halsizlik ile beraber seyreder. Göğüste oluşan bu ağrılar hastalığın seyrine bağlı artıp azalabilir ve antiviral, antibiyotik ve çeşitli ağrı kesici tedaviler ile hastalığın iyileşmesi ile beraber azalabilir. Yine akciğer zarının enfeksiyonu (plörezi), kalp zarının enfeksiyonu (perikardit), cilt ve cilt altı yağlı dokunun enfeksiyonları, kadınlarda meme dokusunun enfeksiyonu (mastit) da göğüs ağrısı nedenleri arasında yer alır.
Peki, bizim için birinci derece önem arz eden kalp kaynaklı göğüs ağrıları (anjina pektoris) nasıl olur?
Hastaların daha önceki sahip olduğu hastalıklara bağlı olarak ani gelişen göğüste baskı ve sıkışma hissi, soğuk terleme, bulantı ve kusma ile beraber olabilir. Bu ağrılar stresli veya heyecanlı bir olay , ağır egzersiz sonrasında ve giderek artan biçimde görülebilir. Ağrı göğüs orta hattında, sol kola ve sırta yayılabilir. Bu tip ağrılar hastalar için hayati önem arz eder ve ciddiye alınmalıdır. erken dönemde bir hastaneye başvurmak gerekir.
Mide gastriti ve reflü de yanma seklinde göğüs ağrısına neden olabilir. Bu tip ağrılarda mide koruyucu ilaçların kullanımı ve diyetle azalma gösterir. Göğüs bölgesini içeren çeşitli travmalar, bu bölgede oluşan kanserlerde ağrı nedenleri arasında sayılabilir.
Hastaların durumu göz önüne alınarak çene ve mide arasında ki her ağrı bizim için kalp kaynaklı olabilecek göğüs ağrısı arasında yer alır. Hastalar bazen şikayetleri net bir biçimde ifade ederken diyabet hastaları daha önce kalp hastalığı olan hastalar, yaşlı hastalar sahip oldukları şikayetleri ifade edemeyebilir. Yine her türlü göğüs ağrısının ayrımı ve gerekli tedavisi için hastaneye başvurmak ve bir uzman görüşü almak önemlidir. Sağlığınızı ertelemeyin. bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.