Haldun Dormen kimdir? Merak edilir. Haldun Dormen ömrünü tiyatroya adamış büyük bir duayendir. Verdiği eğitimler ve kurduğu tiyatroyla Türkiye’ye pek çok oyuncu ve tiyatrocu kazandırmıştır. Tam adı Ahmet Haldun Dormen’dir.
Haldun Dormen Hayatı
Usta tiyatrocu Mersin’de dünyaya gelmiştir. Ancak Haldun Dormen hayatı bir yaşında ailesinin İstanbul’a taşınmasıyla metropolde devam eder. Şişli ilçesinde yaşamaya başlayan tiyatrocunun eğitim hayatı boyunca okuduğu okullar şunlardır;
- 19 Mayıs İlkokulu (Şişli)
- Galatasaray Lisesi (ortaokul)
- Robert Koleji (lise)
- Amerika Yale Üniversitesi (lisans ve yüksek lisans)
Üniversite eğitimi sonrasında iki yıl Amerika’da tiyatro üzerine çalışır. Daha sonra da İstanbul’a döner.
Haldun Dormen Kaç Yaşında
Duayen tiyatrocu Haldun Dormen kaç yaşında sorusunun cevabı 92’dir. Tiyatrocu 5 Nisan 1928 yılında doğmuştur. Dormen ilkokul yıllarında bir kaza geçirir ve kaza sebebiyle ayağı sakat kalır. Ancak ayağının sakat kalması onun başarılı dolu bir hayat geçirmesine engel olmaz. Yaptıkları işleri ve eğittikleri kişiler sebebiyle tiyatro dünyasının en önemli çınarlarından birisidir.
Sanat Hayatı
Haldun Dormen sanat hayatı Abd’de aldığı tiyatro eğitimi sonrasında başlar. 1951 yılında Amerika’da sahneye çıkar ve iki yıl boyunca sahnelerde yer alır. Aynı zamanda tiyatro üzerine eğitimler verir. Dormen 1954 yılında ise İstanbul’a döner. İstanbul’a dönüşünün ardından Muhsin Ertuğrul’un Küçük Sahnesi isimli tiyatrosunda yer almaya başlar.
Türkiye’de yer aldığı ilk tiyatro oyunu Cinayet Var isimli oyun olur ve oyunda dedektif karakterine hayat verir. 1955 yılında Muhsin Ertuğrul’un yanından ayrılarak Cep Tiyatrosu’nu kurar. Bu tiyatro 60 kişiliktir ve tiyatroda Metin Serezli, Erol Günaydın, Erol Keskin ve Nisa Serezli gibi isimler kadroda yer alır. Dormen Cep Tiyatrosu’nun ardından 1957 yılında Haldun Dormen Tiyatrosu’nu kurar. Tiyatronun ilk oyunu Papaz Kaçtı olur.
Tarih 1966’yı gösterdiğinde sinema sektörüne adım atar. Sinemada yönetmen olarak yer alan sanatçı Güzel Bir Gün ve Bozuk Düzen isimli filmin yönetmenliğini yapar. Ekonomik sebeplerle tiyatrosu 1977 yılında kapanınca Dormen bu dönemde gazetecilik yapmaya başlar. Yaklaşık 3 yıl sonra ise tiyatroyu tekrar açar. Ancak tiyatro 2000’li yılların başına kadar açık kalsa da ekonomik sebeplerden dolayı tekrar kapanır. Sanatçı bu tarih sonrasında şehir tiyatrolarında ve bazı özel tiyatrolarda oyunculuk yanı sıra yönetmenlik yapmaya devam eder. Ayrıca çeşitli üniversitelerde tiyatro üzerine dersler verir.
Dormen aynı zamanda dizi ve sinema filmlerinde de yer alır. Usta sanatçı yer aldığı tiyatro oyunlarından 250 üzerinde ödülün sahibidir. Usta sanatçıya Kültür Bakanlığı tarafından 1998 yılında Devlet Sanatçısı ödülü verilmiştir. Hacettepe Üniversitesi tarafından verilen ise Onursal Bilim Doktoru unvanına sahiptir.
Günümüzde ise İzmir’de bulunan Sahne Tozu Tiyatrosu’nda sanat danışmanlığı göre yapar. Aynı zamanda Sahne Tozu Tiyatrosu’nda bulunan Haldun Dormen isimli salonda oyunlar sahneye koyar.
Haldun Dormen aynı zamanda kitapta yazmıştır. Usta oyuncunun yazdığı kitaplar ise şunlardır; Olmak ya da Olmak, Antrakt, Anılar, Sürç-ü Lisan Ettikse, Nerde Kalmıştık, İkinci Perde, Yıldız İle Haldun ve Hisseli Harikalar Kumpanyasıdır.
Aile Hayatı
Ünlü tiyatrocu Kıbrıs’ta ünlü iş adamı Sait Ömer bey ile paşa kızı Hatice Nimet Hanım’ın oğludur. Dedesi Ömer Bey Manavgat’lı babaannesi ise Lübnanlı’dır. Tiyatrocu hayatı boyunca tek bir evlilik yapar. Bu evliliği 1959 yılında Betül Mardin isimli bir halkla ilişkiler çalışanıyla yapar. Evliliği 1967 yılına kadar devam eder. Usta oyuncunun bu evlilikten Ömer isimli bir oğlu vardır.
Umarım “Haldun Dormen Kimdir?” adlı yazımızı beğenmişsinizdir, ayrıca dilerseniz sanat alanındaki diğer dahilerimize de aşağıdaki yazılardan bakabilirsiniz;
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.