Pazar, Aralık 8, 2024

Hayattaki Zorluklarla Başa Çıkmanız İçin 8 Altın Öneri

  1. Önce potansiyelinize inanın! 

Öncelikle neleri yapamayacağınızı düşünüyorsunuz? Ya da neleri daha iyi yapabilirsiniz? Bunları belirleyin. Kendinize bir rol model seçin ve davranışlarını gözlemleyin. En önemlisi de kendinize hedefler belirleyin ve onlara ulaşın. Belirleyeceğiniz hedeflere ulaşmak kendinize güveninizi arttıracaktır.

  1. İyimser olun! 

Olumsuzlukları açıklama tarzınız çok önemlidir, kötümser bireyler kötü şeylerin yalnız onların başına geldiğine inanma eğilimindedir. İyi senaryoyu düşünün ve kendinize itibar edin. Kötümser insanlar başarıyı dış faktörlere bağlamaya meyillidir, başarılarınızda hak ettiğiniz itibari sahiplenin. Büyük resme odaklanan bir bakış açısı edinin, zorluklar sonsuza dek sürmez.

  1. Hedef odaklı hareket edin! 

Kendinize net hedefler koyun ve plan yapmaya özen gösterin. Planlara bağlı kalmak da oldukça önemli, zorluklar sizi işleri ertelemeye, geciktirmeye ve hatta yarım bırakmaya sevk edebilir. Plana sadık kalmak bunun önüne geçecektir.

  1. Değişime uyum gösterin! 

Değişen durumlarda esneyebilmek, buna istekli olmak ve sonuca ulaşmak için alternatif yollar bulmak gerekir. Değişime uyum olaylara karşısındaki tutumunuzun bir sonucudur. Öncelikli olarak değişimin olumlu bir şey olduğunun farkına varmak ve bazen değişimin gerekli olduğunu kabul etmek önemlidir.

  1. Yenilikçi olun!

Zorluklarla başa çıkmanın gerekli olduğu birçok durumda çözülmesi gereken bir problem vardır; yenilikçilik, size problemini çözmek için farklı yollar bulabilmenizi sağlar. Var olan durumun farkına varın ve sorunu doğru bir şekilde tanımlayın. Doğru sorumlulukları üstlenin. Değiştiremeyeceğiniz durumlar için üzülmek yerine değiştirebileceğiniz şeyler için harekete geçin. Seçenekler üretin, bu seçenekleri karar verme ölçütlerinizi kullanarak değerlendirin ve en uygun çözümü uygulamaya koyulun.

  1. Zorlukların üstüne gidin!

Zorlukları, aşılması gereken anlamlı görevler olarak görmeye çalışın. Zorluklar, öğrenmek ve gelişmek için yol göstericidir, bunu hatırlayın. Geçmişte öğrendikleriniz hakkında düşünün, bu tecrübelerin sizi nasıl geliştirdiği düşünün. Kendinizi zorlayın ve konfor alanınızdan çıkın. Hata yapmaktan çekinmeyin. Hata yapmak da öğrenmenin bir parçasıdır, hatırlayın.

  1. Duygularınızı yönetin! 

Olumsuz düşünceler olumsuz duyguları da tetikler ve olumsuz duyguların kontrol edilmesi zordur. Bu nedenle düşüncelerimizi kontrol etmek ve olumsuz düşünceleri zihnimizden ulaştırmak duygularımızı kontrol etmek için anahtar niteliğindedir. Bunun dışında derin nefes almak, olumlu hayaller kurmak ve fiziksel egzersiz yapmak da işe yarayacaktır.

  1. Destek arayın! 

Zorlukları aşmak için bireysel potansiyelimizi kullanabiliriz ancak tüm zorlukları tek başımıza göğüslemek zorunda değiliz. Sorunları başkaları ile paylaşabilmek her şeyden önce duygusal bir rahatlama sağlar. Bu nedenle destek aramaya istekli olmak, ilişki ağınızı etkin bir şekilde değerlendirmek oldukça önemli.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Uzm. Klinik Psikolog Berat Yağmur Beyarslan
Uzm. Klinik Psikolog Berat Yağmur Beyarslan
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

1 Yorum

  1. Hatta zorluklar ile başa çıkmak bana kalırsa hayatın da anahtarı. İnsan zamanında atalarımızın da dediği gibi yazgısına asi olmadan kalabilirse hayatın bir şekilde onu ödüllendirdiğini düşünüyorum.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler