Henley Kellerin söylediği gibi, Hayattaki en iyi ve en güzel şeyler, ne duyulabilir ne de dokunulabilir. Kalp yoluyla hissedilmelidir. 17 Haziran 1880 Tuscumbia’da Yüzbaşı Arthur Henley Keller ve Kate Adams Keller’ın kızı ve sağlıklı bir bebek olarak doğan Helen Keller, on dokuz aylık iken geçirdiği bir ateşli hastalık sonucu görme, işitme ve konuşma yetilerini yitirdi.
Hikayesi böylece başlamıştı onu diğerlerinden farklı kılan şey ne geçirdiği hastalık ne de başarısıydı bence o inandı. Vazgeçmeyiş belkide tüm imkansızlardan vazgeçiş emek yılmamak ve yeni bir doğuş…
Sadece hayatından bahsedip bilimsel bir makale tarzında sizlere sayısal veriler sunarak konuyu kapatmak istemedim. Çünkü günlük hayatta pek sık karşılaştığımız hiç bir duygu, betimleme veyahut nesne ile anlatmak Helen Kellerin yaptıklarına haksızlık olacaktır. Bana soracak olursanız Helen Keller sıradanlığı kaderciliği ve boyun eğişi reddederek braille alfabesiyle sıradışlığa ismini siyahın en mavi renkleri ile yazmıştır. Etrafındakiler için zihinsel engelli ve hatta bir hayvandan farkı olmayan tek başına yemek bile yiyemeyen biriydi.
Akademik başarısının olacağı düşüncesini dönemin en gelişmiş hayal gücüne sahip aydınları bile tahmin edemezdi. Yaşamsal kalitesini insani yöne etkileyen bütün özelliklerini daha on dokuz aylıkken yitirmişti…
Ne tür bir sınav onu dünyaya getiren kişiden annesinin sesinden görüntüsünden mahrum edecek kadar zor olabilirdi? Karanlık dünyasını anlatacak çığlıkları bile ağzından dökülemiyor, göremiyor, duyamıyor ve konuşamıyordu.
Etrafındaki Nesnelerin İsimleri Nelerdi?
Kendi yüzüne dokunduğunda yanında belirdiğini keşfettiği ve diğerlerinden farklı bir merhamet hissettiği kişinin ismi hangi sözcüklere tekamül ediyordu?
Annesinin ise günleri Helenin zihinsel engelli olmadığını kocası dahil bütün etrafındaki insanlara anlatmak ile geçiyordu. Asil, kendini her anlamda ileri atmış aile bireylerinin gözleri önünde Helenin sarpa saran yaşamı kendini ifade edemeyişi çırpınışları onu akıl hastanesine yatırmaları gerektiği fikrini geliştirdi gelen ve hiç bir sonuç alamayan öğretmenlerde bu fikri doğrular nitelikteydi.
Taki yedi yaşında yaşamını değiştireceği onu efsane bir kişilik yapacağından habersiz olan Helen Kellerin hayatına öğretmeni Anne Mansfield Sullivan girene kadar. O günden sonra Keller’ in kaderi yeniden yazıldı bu iki insan iletişim kurmanın mucizevi bir yolunu buldu umutlar bitmişken bahçede süs havuzunun altına gelenin elini getirerek Helenin koluna öğretmeni su sözcüğünü çizdi heceledi sonra ellerini dudaklarına götürerek tekrar etti böylece birbirlerinin hayatlarına bambaşka anlamlar kattılar ve bununla kalmayarak birlikte hayatı yeniden keşfettiler ve Keller yeniden doğdu.
Karanlığın En Renkli Hali Helen Keller
Büyük bir azmin çabanın ve sabrın sonunda ilk öğrenmiş olduğu kelime suydu. Sonrası ise çorap söküğü gibi birbirini izledi birçok kelimenin karşılığını kollarına çizen dudaklarına dokundurarak beynine kazıdı ilk kelimesini öğrendiği gün onlarca kelime birbirini kovaladı yemeğini düzgünce yiyemeyen küçük kızın bir hayali oluştu. Öğretmeni Sullivan Helen Keller’ e sadece okuma, yazma ve konuşmayı öğretmekle kalmadı, normal bir eğitim almasını da sağladı.
Halen hayalleri gerçek oluyordu 1886 yılında Cambridge Kız Okulu’ na başlamıştı. 1900 yılında, yirmi yaşında girdiği Radcliffe Kolejini, normal öğrenciler gibi dört yılda ve takdirnameyle bitirdi. Beyni mucizevi işleyen bu insanın bilmediği tek kelime imkansız kelimesiydi kendini Işık’tan ve sesten yoksun hayatlara adadı. Helen Keller ünlü pedegog aktivist ve efsanevi bir kişilik olarak kendinden sonraki bütün engellere ve engellilere hiç göremediği ışık ve hiç doyamadığı ses olmuştur ve engellerim sadece zihinde olduğunu bizlere yeniden kanıtlamıştır.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.