Pazar, Mart 30, 2025

Her Derde Deva Tarçının Faydaları

Yüzyıllardır şifa kaynağı olan tarçın Osmanlı mutfağının vazgeçilmezidir. Doğal şifa kaynaklarından tarçın, uzun yıllardır hem gıda hem ilaç olarak kullanılan mucizevi bir baharattır. Tarçın hem tatlılarda hem tuzlularda kullanabileceğimiz, çok lezzetli bir baharattır. Ancak lezzeti kadar sağlığa faydaları da tarçına mutfaklarımızda yer vermek için geçerli bir sebeptir. Her derde deva tarçının faydaları saymakla bitmez. 

Tarçın, eskiden beri hoş kokusu ve faydalarıyla bilinen bir bitkidir. Tarçına benzersiz kokusunu ve tadını veren  şey yağıdır. Bu yağda sinnameldehit adı verilen bir madde bulunur.Tarçının sağlığa faydaları da çoğunlukla bu maddeden kaynaklanır.

Yaşlanmayı önleyen tarçının vücuda yaptığı en büyük etki, sindirim  sistemini düzenlemeye yardımcıdır.

Tarçının Faydaları – Açlığı  Bastırmaya Birebir

Tarçın, gıdaların mideye taşınma sürecini yavaşlatabilir. Bu da daha uzun süre tok kalmanızı sağladığından kilo vermenize yardımcıdır. Ayrıca tatlı olması nedeniyle tatlı krizini bastırmada da etkilidir. Diyetlerde genelde tatlı bulunmaması kişide tatlı krizlerine neden olabilir, ancak bu açığı içeceklerinize toz tarçın serperek veya meyvelerinize toz tarçın serperek giderebilirsiniz.

Metabolizmaya Etkisi Nedir?

Tarçın sadece şeker metabolizmasında değil karbonhidrat metabolizmasında da etkilidir. Vücudunuz karbonhidrat depolamasını daha iyi kullanır ve yağa dönüşmez. Aynı acı biberde olduğu gibi tarçın tükettiğinizde de metabolizmanız hızlanır. Bu hızlanma daha çok kalori yakmanızı ve zayıflamanızı sağlar.

Kan Şekerinize Faydası Nelerdir?

Tarçın kanda direkt olarak insülin gibi davranarak kan şekerini kontrol eder. Araştırmalar bir öğüne tarçın eklemenin glisemik indeksi %18-29 düşüreceğini göstermiştir. Düşük glisemik yiyeceklerle beslenmek, kan şekerindeki ani dalgaları önlemekte oldukça etkilidir.

Tarçının Faydaları – İnsülin Üzerindeki Etkisi Nedir?

Tarçının vücutta insülin aktivitesini taklit etmek gibi eşsiz bir özelliği vardır. İnsülin vücuttaki kan şekerini düzenlemeye yardımcı bir kimyasaldır. Diyabet hastalığı olanlar insülin seviyesini dengelemenin önemini bilir. Çünkü düşük ya da yüksek olması bedene zarar verir. Diyabet olmasanız bile yüksek kan şekeri vücutta yağ depolanmasına yol açabilir yahut kilo vermenin zorlaşmasına neden olabilir. Tarçın insülin seviyesini düzenleyerek şişmanlamanızı önler.

Tarçının Faydaları – Karın Yağlarını Yakmakta Yardımcı Olur;

Bel çevresi ve göbek, genellikle  birçok kişinin sorunlu bölgesi olduğundan, bu durumda olanlar için iyi bir haberdir. Tarçın, sadece zayıflamak açısından değil, karın bölgesinde bulunan hayati organların yağlanmasını önlemek yönünden de çok yararlı bir baharattır.

Tarçın Nasıl Kullanılır?

tarçının faydaları

  • Çay olarak tüketilebilir.
  • Yulaf ezmesi ya da kahvaltı gevreklerinin üzerine serpilir.
  • Normal çayınıza ya da kahvenize eklenebilir.
  • Yoğurt ya da peynire lezzet katması için kullanılabilir.
  • Meyve suyuna eklenebilir.

Tarçın Kalori Cetveli 

  1. 1 tatlı kaşığı toz tarçın 6 kalori
  2. 1 yemek kaşığı toz tarçın 18 kalori
  3. 100 gram toz tarçın 260 kalori
  4. 1 adet çubuk tarçın 3 kalori

Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Dilerseniz diğer yazılarım içinde buraya bakabilirsiniz.

Diyetisyen Melisa Zelzele
Diyetisyen Melisa Zelzele
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

7 YORUMLAR

  1. Tarçın biyolojik anlamda vücuda çok fayda sağlayan bir lezzettir. Özellikle tarçının gıda zehirlenmelerinde tedavi amacı ile çok kullanıldığını biliyorum.

    • Diyetisyen Melisa Zelzele

      Tarçın, bağırsakları etkileyen bir bakteriyel enfeksiyon olan salmonella ile mücadelede yardımcı olan antimikroyal özelliklere sahiptir bu özelliğinden dolayı gıda zehirlenmesinde tedavi amaçlı kullanılır.

  2. Yazı için sağolun. Tarçın’ın gerçekten bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum. Her bir bilgiyi okurken çok şaşırdım. Bu kadar özelliği gerçekten varmıy mış. Bizde tarçını sadece salep içerken kullanıyorduk. Her yemeğe katmak lazım demek ki.

    • Diyetisyen Melisa Zelzele

      Rica ederim Cem Bey. Tarçının faydalarını saymakla bitiremeyiz. Hayatınızın her alanında tarçını bulundurmayı ihmal etmeyin.Sağlıklı günler diliyorum

  3. Tarçının faydaları daha da fazla. Yazan ekibe teşekkür ederiz. Ancak faydaları daha da fazla çünkü tam bir şifa deposu olarak bilinir. Babannem mide yanmalarına bile bize tarçın tozuna su yapıp içirirdi.

  4. Diyetisyen Melisa Zelzele

    Rica ederiz Özlem Hanım.Evet tarçının faydalarını saymakla bitiremeyiz.Mide asidi ve ülser için geleneksel olarak kullanılan balı az bir tarçınla karıştırarak tüketmek, mide yanmasının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

  5. Tarçın gerçekten her derde deva, bende tarçını çocukken hiç sevmezdim, 10 sene önce kullanmaya başladım ve halen her gün az az tüketirim. 🙂

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler