Teknoloji geliştikçe hayatımızda daha fazla yer almaya başladı. Çoğu alanda teknolojinin getirileri kullanılmaya başlandı, beraberinde hayatımız kolaylaştı ve işler daha verimli sonuçlanmaya başladı. Son yıllarda sıklıkla kullanılan mükemmel bir buluş ise hologram oldu. Özellikle çok büyük markalar tarafından ilgi gören hologram farklı alanlarda da sıklıkla kullanılmaya başlandı. Özellikle bilim-kurgu filmlerinde karşımıza çıkan hologram görüntüleri günümüzde de varlığını sürdürüyor. Peki, hologram nedir?
Hologram nedir Hologram var olan bir nesnenin veya kişinin lazer ışınlar sayesinde dışarıya yansıtılarak gösterilmesidir. Projeksiyonun daha gelişmiş hali de diyebiliriz. Fakat hologramda arkada perde olmasına gerek yoktur, ışık yansıtılır ve görüntü tabaka şeklinde ortaya çıkar. İki farklı lazer ışını birleştirilir ve ortaya 3 boyutlu bir görüntü çıkar. Teknolojinin ne kadar ilerlediğinin bir kanıtı niteliğindedir. Kelime Yunanca Holos yani tam görüntü ve gram yani yazılı anlamlarından gelmektedir. Teknik terimi ise dalga sınırının yeniden yapılandırılmasıdır.
Normal Fotoğrafçılıktan Farklı
Hologramın normal fotoğrafçılıktan farklı olması gayet açık bir durumdur, çünkü hologram sayesinde görüntüler daha derin ve canlı bir şekilde gözükebilir. Ancak fotoğraflardan farkı çoğaltılamaz ve dağıtılamazlar. 2 boyutlu resimler hologram sayesinde 3 boyutlu hale gelir, bu sayede görsel açıdan da daha açık ve belirgin bir hale gelirler.
Kullanım Alanları
Hologram nedir sorusundan sonra birde kullanım alanları çok merak edilmektedir. Çünkü teknolojinin gelişmesi ile beraber her alana hologram sistemi kurulmuştur. Özellikle büyük firmalar, şirketler ve markalar sık sık tercih etmektedir. Gün geçtikçe kendini daha da geliştiren bir sisteme sahiptir.
Kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;
- Güvenlik
- Sanayi
- 3 boyutlu resim güvenliği
- Organik tarım ve tohumlar
- Kozmetik
- İlaç sanayi
- Kırtasiye
- Resim ve gıda sektörü
- Etiket
Bunlar dışında mücevher, saat, deterjan, oyuncak ve yedek parça gibi alanlarda da hologram teknolojisinden yararlanılır. En yaygın kullanım alanı ise etikettir. Polyester filmden üretilir ve birçok yüzeye yapışabilecek forma sahip olur. Aklınızda canlandırdığınız o hologram etiket tüm hareket değişikliklerini ve alan derinliğini dışarıya gösterir, görüntü ortamın arkasında ve içindeymiş gibi bir hava verir. Hologram derinlik içerdiğinden dolayı nesnenin çevresindeki şeylerin daha derin görünmesine neden olur. Bu sayede çoğu şeyi daha derinden ve farklı açılardan görebilmek mümkün hale gelir.
Genel Özellikleri
Hologram taranamaz ve uygulandığı yüzeyden ayrıldığı zaman zarar görür. Buda hangi amaçla üretildiyse sadece onun için kullanılması gerektiğini gösterir. 2 boyutlu ortamda hiçbir yardım almadan her 3 boyutlu nesneyi görebilmemizi sağlar. Bu yüzden oldukça ilgi çekicidir ve göze hitap etmektedir.
Genel özelliklerinin daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnek verilmesi gerekirse, üzerinde gül deseni olan bir hologram parçayı ikiye kestiğinizde iki yarımda da bir bütün gül deseni görürsünüz. Bu iki parçayı yine ikiye kesin yine bütün fakat daha küçük güller görürsünüz. Hologramın felsefesi her parçada bütünlüktür, her sistemde bunu uygulayarak hareket etmektedir.
Bunu da okuyabilirsiniz: Holografi Nedir?
Nasıl Yapılır?
Hologram nedir sorusundan sonra birde nasıl yapılır, sorusu gelmektedir. Sistemi daha iyi anlamak için yapım aşamalarını öğrenmek gereklidir. Hologram için 3 boyutlu lazer fotoğraf da denebilir. Görsel bilgi lazer teknolojisi sayesinde kaydedilir, depolanır ve hareket efekti kazandırılır.
Aşamalar şu şekildedir;
- Uyumlu lazer ışını pozitif temas ile dalga ışınları ile eşleştirilir ve kayıt başlar
- 3 boyutlu kayıt kırılmış bir şablon şeklini alır
- İnce çizgi ve daireler meydana gelir
- Kırılma esnasında ışık bükülür ve lazer ışığın orjinal kaydı dalga sınırına gönderilir
Görüldüğü üzere hologram tamamen fizik kuralları ile bağlantılıdır. Evde çok basit teknikler ile kendi hologramınızı da yapabilirsiniz. Fakat elbette aynı etkiyi vermeyecektir.
Taklit Edilemez
Hologramın en önemli özelliklerinden biri taklit edilemiyor oluşudur. Özellikle büyük markalar banknot, gizli belgeler, özel ve kamuya ait kimlik kartları, pasaport, ehliyet, poliçe, lisans belgeleri gibi ürünü korsancılık ve taklit gibi suçlardan korumak adına hologramdan yararlanmaktadır.
Ürüne veya belgeye diğer her şeyden ayırt edilebilecek bir görsel orjinallik kazandırır ve bu sayede taklit edilme riskini 0’a düşürür. Bugün ki teknolojik imkanlara bakıldığı zaman hologram en iyi güvenlik aracıdır. Belge sahteciliği gibi suçları en aza indirmektedir, baskı yapılamadığı için eşsiz bir kit olduğunu söyleyebiliriz.
Markayı Korur
Dünyadaki ticaretin %6’sı korsan ve taklitten oluşmaktadır, bu Dünya Ticaret Örgütü tarafından onaylanmış bir bilgidir. Ancak bu oran sadece resmi kayıtlarda geçerli olandır, yani çok daha fazla olduğu düşünülmektedir. Bir kişinin emek harcayarak ortaya çıkardığı markanın taklit ürün olarak satılması gerçekten çok kötü bir durum, haksız rekabet anlayışı içine girmektedir. Haklı kazanç ise korsanlar tarafından gasp edilmektedir. İşte tüm bu yolsuzluklar hologram nedir sorusu ışığında azda olsa yok olmaktadır.
Hologram markayı ve ürünün imajını korur, zarar görmesini engeller. Markayı koruması dışında birde iyi bir markalama aracı olduğunu söyleyebiliriz. Holografik etiketler bulunan ürünler hafızada daha fazla kalır ve tüketici direk o ürünlere yönelir. İlgi çekici bir görüntüsü vardır ve ürün ambalajı satın alım aşamasında çok etkilidir. Reklam dışında ürün teşhiri de ayırt edilebilir bir özelliktir. Hologramlı ürünlerin orjinal olduğu rahat bir şekilde anlaşılabilir.
Maliyeti Düşük
Hologramın maliyeti çok yüksekmiş gibi düşünülse de aslında o kadar pahalı bir şey değildir. Oldukça ekonomik ve etkili bir ticari korunma silahıdır. Sadece çok bilinen markalarda değil, bir kibrit kutusunun üstünde bile bulunabileceğinden dolayı maliyetin ne kadar düşük olduğu anlaşılabilir. Kullanım kolaylığı da bulunduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. Yüksek güvenlik, marka prestijine olumlu katkı ve ucuz bir ürün olması onu vazgeçilmez kılmaktadır.