Merhaba, “İç Mimarlık Nedir Ve İç Mimarlığın İncelikleri Nelerdir?” sorusu bir çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu haftaki yazımda sizler için dekorasyon dışında iç mimarlık mesleğini ve iç mimarinin inceliklerini ele almak istiyorum.
İç Mimari Nedir?
İç mimari; bir mekânı bütünü ile ele almaktır. Kesinlikle koltuğun rengi, kumaşın deseni, perdenin modeli değildir. Ne yazık ki hâlâ günümüzde iç mimarlık mesleği bu şekilde biliniyor.
İç mimari; insan psikolojisini, mekânın lojistik yerini, iklimini, renklerini, ekonomik durumunu, kısaca her alanını tam anlamı ile ele almaktır.
İç Mimarlık Nedir?
İç mimarlık, detaylara hakim olmak, malzeme seçimlerini düzgün ve uyumlu yapmak, mekânın kullanımı kadar görselliğe de önem vermektir. Bu konular bizi mimarlardan ayıran en önemli detaydır.
Aslında bu bölüm, sevmeden yapılabilecek bir meslek değil bence. Neden diye sorulacak olursa; her şeyden önce iç mimarların kendilerine ayırdıkları zaman çok kısıtlı oluyor ve ilgilenmesi gereken kişiler, takip etmesi gereken kalemler belki de her işten daha fazla. Bu yüzden lise yıllarında bu mesleği gerçekten isteyip istemediğimize karar vermemiz gerekiyor. Uykumdan, gezmemden, tatilimden, arkadaşlarımdan, ailemden fedakârlık edemem diyen arkadaşlara asla bu mesleği tavsiye etmem.
İç mimarlık, diğer mesleklerden farklı olarak üniversite sınavına ilave özel yetenek sınavı ile alınan bir daldır. Yani, üniversite sınavını kazandıktan sonra istediğiniz üniversitelerin yetenek sınavlarını da kazanmanız gerekiyor. Yalnız bu sınavı kazanmak da son nokta olmuyor tabii ki. Yetenek sınavını kazandıktan sonra da sözlü mülakatı da geçmeniz gerekiyor. Evet, bütün bu aşamaları geçtikten ve derin bir nefes aldıktan sonra rahatlayabilirsiniz. Siz artık bir iç mimarlık öğrencisisiniz.
Peki, bu sınavlara nasıl hazırlanılır? Bir iç mimar olmaya karar verdiyseniz, iç mimarlık bölümlerine hazırlayan özel kurslara gitmenizde fayda var.’’Benim zaten çizime yeteneğim var.’’ diye düşünüyor olabilirsiniz. Bence kısa süreli de olsa, en azından çizimin temel kurallarını öğrenmek için kurslara gitmenizi öneririm. İnanın çok faydası oluyor.
Bu bölümde okurken sadece okula gidip derslere girerek bölümünüzü tamamlamayın. Okuduğunuz süre boyunca mutlaka işiniz ile ilgili olan bilgisayar programlarını öğrenin, hatta kurslarına gidin. Yapabiliyorsanız part time olarak özellikle “iç mimarlık’’ yapan firmalarda çalışın. Bu deneyimler iş hayatınızda işinize çok yarayacağı gibi patronlarınız ve müdürleriniz için de iyi izlenim kazanmanızı sağlayacaktır. Bunların dışında iş hayatına başladığınızda olduğu gibi öğrencilik hayatınızda da mutlaka yeni malzemeleri, fuarları takip etmelisiniz. İç mimarlık, sürekli olarak kendini yenileyen bir meslek olduğu için çağın gerisinde kalmayı kimse istemez!
Peki, mezun olduktan sonra biz iç mimarları nasıl bir hayat bekliyor?
İç mimarlık, okuldaki kadar kolay değildir. Okulda bizi kısıtlayan bir şey olmuyor ancak, iş hayatına başladığınız zaman devreye müşteri ile uyumlu ilişki, ekonomik bütçe, imalat aşaması gibi konular devreye giriyor.
Mesleğimizde tasarım yapmak kadar önemli olan bir konu da detaylara hakim olmaktır. Yapmış olduğunuz tasarımın uygulama detayını bilmiyorsanız, bu projeyi hayata geçirmek sizin için son derece zor olacaktır. Benim yeni mezun olan iç mimar meslektaşlarıma tavsiyem, önceliğiniz tasarım firmalarından ziyade, inşaatlarda uygulama çizimlerini kontrol eden veya bir atölyede mobilya imalatı kontrolleri yapabileceğiniz işten yana olması. Kısaca, işinizi ilk önce mutfağında öğrenip piştikten sonra tasarımlarınızı hayata geçirmeniz, tasarımınızdaki detayları çözmeniz konusunda size yardımcı olacaktır. Bu şekilde, bir mekânı tasarlamaktan ve işinizi yapmaktan daha keyif almış olursunuz.
İç mimaride önemli olan ve asla atlanmaması gereken diğer konu ise, mekânlarda dikkat etmememiz gereken oran orantıdır. Mekânın metrekaresine göre tasarımlarımızı yapmamız gerekir. Bizi “deneyimsiz dekoratörlerden’’ ayıran en önemli özelliğimiz bu olmalıdır.
Umarım yazımı beğenmişsinizdir, ayrıca dilerseniz diğer yazar arkadaşların yazılarına da bakabilirsiniz.
İç Mimar Sultan Hanımın Yazısı: İç Mimar Kimdir?
Mimar Şeyma Hanımın Yazısı: Mimarlık & İç Mimarlık Sektöründe Kadın Olmak
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.