“Öyle bir gün geliyor ki, insan olması gerektiği yerde olmak istiyor. Ama kimi kez yaşamak için intihar etmekten daha çok cesaret gerekiyor….” – ( Albert Camus)
İntihar; kişinin toplumsal, ruhsal sebeplerin etkisiyle, hissettiği yoğun acıyı dindirmek adına hayatına son vermesi veya hayatını kasıtlı bir şekilde tehlikeye atacak davranışlarda bulunmasıdır. Diğer bir deyişle, kişinin agresyonlarıyla baş etme yöntemlerinden biridir.
Amerika Birleşik Devletleri’ nde her 18 dakikada bir kişi intihar girişimi nedeniyle hayatını kaybediyor ve her dakika bir kişi suisid girişiminde bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre, psikiyatrik tanıdan bağımsız olarak daha önce intihar girişimi olanlarda riskin 5-6 kat fazla olduğu belirlenmiştir. Verilere göre, ergenlikte, daha önceden suisid girişiminde bulunmuş kişilerde, kadınlarda risk artmaktadır. İntihar girişiminde bulunan kızların sayısı erkeklere göre 5 kat fazla olmasına rağmen, erkeklerin intihar girişimlerinin ölümle sonuçlanma oranı daha yüksektir.
Çocuklukta yaşanılan travmalar, stresli yaşam olayları, yalnızlık, sosyal izolasyon, ruhsal bozuklukların varlığı, işsizlik, ilişki sorunları, istismara uğramış olmak, suiside yatkın olmak, hayal kırıklıklarıyla dolu bir yaşam, değersizlik veya suçluluk hissi intihar girişimini tetikleyici risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Kimi zaman çaresizlik, kimi zaman birilerini cezalandırmak için yapılan intihar girişimi, üstesinden gelinemeyen sorunlar için sahte çözüm inancını doğurmaktadır. Başka seçeneği olmadığını düşünen kişi, çareyi hayatına son vermekte bulur. Böylece içinde bulunduğu duygudurum nedeniyle var olan çözüm stratejilerini belirleyemez ve diğer seçenekleri göremezler.
Bu kişilerin, diğer kişilerden farkı, yalnız, çaresiz ya da umutsuz olmalarıdır. Bir şeylerin düzeleceğine inanmamaları, hayattan beklentilerinin olmayışı özkıyımı gerçekleştirir.
İntiharı saptamak, kişinin buna yatkın olup olmadığını belirlemek oldukça önemlidir. Örneğin, sürekli depresyon halindeki bir kişinin aniden düzeldiğini ifade etmesi, mutlu ve huzurlu olduğunu dile getirmesi şüphe duyulmasını gerektiren bir durumdur.
Daha önceden özkıyım girişimi varsa, bir şeylerin düzeleceğine inanmıyorsa, çaresizse, sorunların üstesinden geleceğine dair inancı yoksa kişi kapsamlı olarak değerlendirilmelidir. Suisid riski, doğrudan, açık uçlu ve net bir şekilde sorularak yanıt aranır.
“ Zaman zaman intihar etmeyi düşündünüz mü?.. ”
“ Hiç intihar düşünceniz veya girişiminiz oldu mu?.. ”
Cevaplar evetse, intiharla ilgili düşüncelerle baş etmek için;
- Her insanın benzer süreçlerden geçebileceğini unutmayın. Durumu özelleştirmek yerine, geçici olduğunun farkına varmak,
- Sorunlarla baş edebilmek adına yardım istemeyi bilmek,
- Profesyonel destek alarak tedaviyi kabullenmek,
Kriz müdahalesindeki en büyük olanağın, anlayışlı ve yargılamayan bir kimseyle konuşmak olduğunu unutmamak kişiye yardımcı olacaktır.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.