Hayatımda ilk defa böyle bir platformda gezginler kategorisinde yazı yazma şansına sahip oldum. Bu yazımı okuyan arkadaşlar İzmir’in Üç Güzelleri | Meryem Ana Evi | Efes Antik Kenti | Şirince Köyü tanıyarak güzel bir fırsat yakalayacaklarına eminim. Bu seneyi gezme yılı olarak ilan etmiştim. İlk olarak bu gezgin hayatıma başladığım serüvende Kapadokya sonrası rotam ise İzmir’ di. Genellikle gezilerimi tur aracılığı ile yapmaktayım.
Çünkü; Tur sayesinde gezdiğim yerlerin anlam ve önemini anlamamdı. Gezilerimi tur aracılığı ile yaptığım için sizlere nereye nasıl gidilir konusunda yardımcı olamayacağım için özür dilerim. Sizlere bu yerleri tanıtırken sadece nerede bulunur, neleri meşhur, nasıl kolaylık sağlanabilir, görüş ve düşüncelerimi aktaracağım. Benim için ayrı bir yere sahip olan İzmir’ in üç güzelleri diye adlandırdığım yerler olarak Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti ve Şirince’den bahsetmek istiyorum.
Meryem Ana Evi
İzmir Selçuk’a 9 km uzaklıktaki Bülbül dağı üzerinde bulunmaktadır.
Hristiyanlık inanışına öre Hz. İsa’nın çarmıha gelişinin üzerinden Hz. Meryem, havari Yuhanna (St Jean ) ile birlikte bu bölgede yerleşik hayata geçmişler ve Hz. Meryem’in hayatının son yıllarını burada geçirmiştir. 1950 yıllarında Meryem Ana Evi’ne restorasyon yapılmış ve kutsal bir yer olduğu ilan edilmiştir. Büyük ayin törenleri yapılmıştır. Oraya gittiğinizde restorasyon yapıldığını net bir şekilde görebilmektesiniz. Binanın en alt tabakası döneme ait turuncu tuğlalar görülmektedir. Üst kısmıda günümüz retorasyon tuğlaları ile yapıldığı örlmektedir. Meryem Ana Evi’nin üst kısmında bulunan kubbeli yerde ise papazların kaldığı yer olarak söylenmektedir.
Burada dilek duvarı ve üç tane dilek çeşmesi bulunmaktadır. Dilek duvarında ise dilek dilemek için her dinden turistlerin büyük ilgisine ev sahipliği yapmaktadır.
Dilek çeşmelerin adları ise; aşk, sağlık ve zenginlik olarak rivayette edilmektedir.
Mutlaka bu çeşmelerden su içmenizi tavsiye ederim. İnşallah dilediğiniz her dilek gerçekleşir. Meryem Ana Evi’nde benim için ilgimi çeken şu olay oldu. Eve girdiğinizde mum yakarak dilek dilemek isteyenler için mumların bulunduğu bir kutu bulunmaktadır. Buradan mum alabilmek için gönlünüzden ne kadar para koparsa o kadar para verip mumu alabiliyorsunuz. Başka türlü mum almak mümkün değil tabi şuanda değişmediyse.
Benim buraya geldiğim zaman haziran ayıydı. Bu deneyimlerimi anlatma fırsatını ise 7 ay sonra yakalama fırsatına eriştim. Meryem Ana Evi’ne giriş ücreti ise 10 TL’dir. Sizler de doğanın içinde mucizeyi görmek isterseniz mutlaka uğramadan geçmeyin derim.
Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti çok güzel kesinlikle görmeniz gereken bir yer, muhteşem ve o dönemin koşullarına rağmen her türlü koşullar düşünülerek yapılmış yapılar insanı büyülüyor. Efes Antik Kenti o dönemin önemli merkezlerinden biridir. Tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemini kapsayarak 9000 yıl boyunca yerleşik hayatın olduğu bilinmektedir. Ayrıca liman kenti, kültürel ve ticari merkez konumundadır. Efes Antik Kenti içerisinde antik tiyatro, celsus kütüphanesi, yamaç evler, kuretler caddesi, liman caddesi, hamamlar, tapınaklar ve belediye binasından oluşmaktadır. İki tane ana kapıdan giriş yapılarak Efes Antik Kentinin güzelliklerini görebiliyorsunuz.
Girişler genellikle müze kart veya 72 TL verilerek yapılıyor. Müze kart almak daha mantıklıdır. Çünkü; bir sene boyunca tüm müze ve ören yerlerini gezmek mümkündür. Öğrenci müze kart 30 TL, yetişkin müze kart 70 TL’ dır. Her iki kapıdan da giriş yapıldığında sizi bekleye uzun, yorucu bir yol beklemektedir. Bilhassa yazın gidildiyse sıcaktan dolayı ihtiyacınız olan her şeyi mutlaka yanınıza almayı unutmayın.
Antik Kent İzmir’in Selçuk ilçesinin 3 km güneydoğusundadır. Benim girdiğim giriş kapısının orda Efes Antik Kenti’nin orijinal maketi bulunmaktadır. Oraya baktığınızda devasa büyüklükte bir yapının maketi görüceksiniz. Maketten sonra Belediye binası bulunmaktadır. Binadan sonra kuretler caddesine geçiş yapılmaktadır. Kuretler caddesi uzun bir yoldur.
Caddesin etrafında yamaç evler, hamamlar, ısıtma sistemleri, tuvaletler bulunmaktadır. Yamaç Evlerine giriş ayrı bir ücrete tabidir. Caddesin sonunda Celsus kütüphanesi görülmektedir.
Kütüphaneden sonra ise büyük tiyatro ve liman caddesine gidilebilmektedir. Efes Antik kenti’nde ilgimi çeken birkaç olayı anlatıyım sizlere. Birincisi; sulama kanallarının dizaynı ve hamamların bulunduğu yerde o döneme ait ısıtma sistemlerinin olmasıydı. Isıtma sistemlerinin yıllar öncesinde bile termodinamik açıdan düşünülüp yetersiz koşullara rağmen düzgün bir şekilde yapılarak çalışmasıydı.
İkinci ilgimi çeken olay ise; zengin kesimin kullanabileceği tuvaletlerin bulunmasıydı. Zengin halk tuvaletini yapacakları zaman köleleri ile birlikte gelir. Önce kölesini oraya oturtur taşın ısınmasını sağlar sonra temizleyerek sahibin oturması için hazırlar. Ayrıca tuvalet noktasını günlük sohbet alanı olarak da kullanılmasıydı. Sizlere fotoğraf ile göstermek isterdim ama o da gidince size sürpriz olsun.
Üçüncüsü ise benim hayatımı etkileyecek bir olayın olmasıydı. Sizlere bu anımı paylaşmak ve bu anıma ortak olmanızı istedim. Hayatıma aşkı ile birbirimizden habersiz bir şekilde aynı yerlerde gezip daha sonra sosyal medya aracılığı ile tanışmamızdı. Daha sonra Efes gezisinden bahsettiğimizde ikimizin de birbirinden habersiz aynı karede olduğu bir fotoğrafın ortaya çıkması bizim için bir kaderdi. Sizlere fotoğrafı da göstermek istiyorum.
Erkek arkadaşım fotoğraf çekinirken arkasında ki turuncu elbiseli kızın hayatına gireceğinden habersiz bir şekilde bu kareyi çekinmişti. Benim için hayatımda yaşadığım değişik ilginç bir anıydı. Kaderin bize oynadığı oyun muydu acaba diye düşünüyorum.
Benim için ilgimi çeken olaylar bu kadardı. Mutlaka sizde oraya gitmelisiniz. Efes Antik Kenti’nin tarihi kokusunu, atmosferini yaşamanızı tavsiye ederim.
Şirince Köyü
İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bir mahalledir. Doğanın içerisinde taş evlerin, kiliselerin bulunduğu huzurlu bir yerdir.
Mayaların takvimine göre kıyamet koptuğunda tek sınacak ve yerle bir olmayacak yer olarak söylendiğinden beri Şirince Köyü daha da ün kazanmıştır. Turistlerin ilgisi daha da artmıştır. Köyün içersinde taş mektep, matematik köyü, St. John kilisesini barındırmaktadır. Ayrıca şarapları ile ünlü bir yerdir. Adım başı mahzenler bulmak mümkündür. Şarapları hem uygun ve tatları güzeldir.
Oraya gittiğinizde mutlaka tadına bakmanızı tavsiye ederim. Taş mektebin orda bir dilek çeşmesi vardır. Dilek çeşmesinin içerindeki oyuğa para attığınızda o oyuğa girdiğinde dileğinizin gerçekleşeceği rivayet edilmektedir.
Genellikle insanlarımız olsada olmasada dilek dilemeden vazgeçemezler. Nasrettin Hoca göle maya çalarken neden bunu yapıyorsun diye sorduklarında ‘Ya tutarsa’ demiş. Fani dünyamızda bizlerde ya tutarsa.
St. John Kilisesinin ise yeşilliğe bakan güzel huzurlu bir manzaraya sahip olmasıydı. Kilise dağın tepesinde oldu için yukarı doğru biraz zorlayıcı yürüyüş sizleri beklemektedir.
Oraya gittiğinizde adım başı şaraplar ve el yapımı sabunlara rastlamak mümkündür. Şarap dışında oranın dondurması da harikadır. Turistlerin yoğun ilgisinden dolayı çok kalabalıktır. Doğa ile iç içe bir ortam istiyorsanız mutlaka gitmelisiniz.
Umarım “İzmir’in Üç Güzelleri | Meryem Ana Evi | Efes Antik Kenti | Şirince Köyü” adlı makalemi beğendiniz. Ayrıca dilerseniz diğer gezgin arkadaşlarımın Ege bölgesi ile ilgili yazmış olduğu tüm makalelere de bakabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.