Onlarca çeşit kaçamak vardır; tek öğün kaçamağı, hafta sonu kaçamağı, tatil kaçamağı, moralim bozuk kaçamağı, dışarıdan akrabalarım geldi kaçamağı diye bu liste uzar gider.
Nasıl kaçamak yapmış olursanız olun, yaptığınız kaçamak sonrasında ‘battı balık yan gider’ psikolojisine girmeyip, yapacağınız ufak tefek dengelemeler uzun süreçlerde kilo korumamızı sağlamaktadır. Böyle bir durumda ve süreçte girmemiz gereken psikoloji ‘zararın neresinden dönsek kardır’ olmalıdır. Aksi takdirde her geçen gün kendinize ve vücudunuza daha fazla zarar vermeye ne yazık ki devam ederseniz. Bu yüzden nasıl bir kaçamak yapmış olursanız olun veyahut nasıl bir süreçten geçmiş olursanız olun bir an önce silkelenip kediniz ve vücudunuz için iyi olanı yapmaya çalışın.
-
Tek öğün kaçamağı
Pazar günü dolu dolu yaptığınız sabah kahvaltısı, arkadaşlarla öğle yemeği buluşmada yenilen koca bir tabak makarna veya normal öğle yemeği sonrasında yenilen cheesecake veyahut akşam yatmadan önce yediğiniz dondurma, çikolata, cips kilo yapar mı?
Bu soruya kocaman bir HAYIR diyebiliriz. Çünkü 500 gram kilo alabilmeniz için, vücudunuza ekstradan 3500 kalori daha fazlasını almanız gerekmektedir. Sizin yapacağınız bir öğünlük kaçamak ise 3500 kcal olamayacağı için endişelenmemize gerek yoktur. Peki sonrasında kilo artışı görüyorsak bunun sebebi nedir? Bu soruya da cevap olarak kocaman ÖDEM diyebiliriz. Yediğimiz fazla şekerli, yağlı veya tuzlu besinler vücutta su toplamaya sebebiyet verebilir. Maksimum 24 saatlik normal rutin bir beslenme ile tartınızda gördüğünüz artış gider ve eski kilonuza dönersiniz.
-
Hafta sonu kaçamağı
Hafta içi her şey güzel fakat hafta sonu geldiğinde önünüze ne gelirse yiyorsunuz; börekler çörekler, tatlılar, en kalorilisinden yemekler… Peki bu durum kilo yapar mı? Bu sefer yapılan kaçamak tek öğünlük kaçamak kadar masum değil maalesef bu sebeple pazartesi tartıya çıktığınız da eski kilonuza artı olarak 1-3 kilo arasında fark görmeniz muhtemel. Fakat gördüğümüz artışın çoğunluğu yine ödem olduğu için çabucak toparlayabilme imkanınız da bulunmakta. Peki bu toparlama nasıl olacak? Bu soruya ise ilk olarak kocaman ASLA AÇLIK DİYETİNE GİRMEYECEĞİZ diyebiliriz. Hafta sonu açılan iştahın sonrasında aşırı kısıtlanmış bir diyet, diyetin sonunu getirememenize veya aşırı zorlanıp psikolojik olarak olumsuz etkilenmenize, halsiz, yorgun düşmenize sebebiyet verebilir. Dolayısıyla rutin beslenmenize dönmemiz en doğrusu ve sağlıklısı olacaktır. Bu 1-3 kilodan kurtulma sürecini hızlandırmak isterseniz ise günlük yarım saat, bir saat ekstradan yürüyüş yapabilirsiniz ve biraz daha karbonhidrat alımına yani pilav, makarna, ekmek, meyve, galeta, patates gibi besinlerin miktarına dikkat edebilirsiniz. Bu şekilde ilerlediğiniz takdir de maksimum bir hafta sonra eski kilonuza dönmüş olursunuz.
-
Bir haftalık kaçamak
Tatile gittim, akrabalarım geldi, sınav haftasıydı, moralim bozuktu gibi gibi nedenlerden dolayı bir hafta boyunca önüme gelen her şeyi yedim şimdi ne olacak? Bu sefer durum biraz daha kritik, 3-5 kilo civarlarında bir artış görebiliriz ve bu kiloları kalıcı hale getirmeden bir an önce ipin ucunu elimize alarak yediklerimizi ve iştahımızı düzenlemeliyiz. Beslenmemize el attığımız ilk hafta muhakkak az yağlı, az tuzlu, hamur işlerinden ve işlenmiş besinlerden uzak kalarak. Ödem atımın da hedefleyen düzeli öğünlerle sağlıklı beslenme programı oluşturmalıyız. Bu programlamaya ekstradan fiziksel aktivite de eklersek daha hızlı sonuç almayı sağlarız. Bu sayede bir haftalık düzensiz ve sağlıksız beslenmenin getirdiği kiloları kalıcı hale getirmeden ipin ucunu ele alarak 1-2 hafta içinde vermiş oluruz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Bence kaçamak yapmak güzel, ama kaçamak sonrası diyet uygulamak çok zor oluyor. Bu yüzden her öğün ekstra istediğimiz bir besini yesek durum düzelir bence. 🙂
Bence kiloyu çok kafaya takmamamız gerekiyor diye düşünüyorum.
Sağlıklı yaşam, dengeli kilo ve vücudun dengesini koruyarak olmalı. Bazı arkadaşlarımızı görüyorum 45-50 kg’a kadar düşmek istiyorlar. Ancak vücudun dengesi bu kiloda onlara iyi bir denge sağlamayacak. Günümüzdeki genç arkadaşlar çıtıpıt olmak istiyorlar, ancak herhangi bir hastalık olduğunda da şıp diye hastalanıyorlar. Sebebi bağışıklık içerecek besinler yerine sürekli diyet besinleri tüketmeleri bence.
Kısacası insan kilosuna dikkat ettiğinden daha çok sağlığına dikkat etmeli bence. 🙂
Ani ruh değişimi ile kilo alan insanlar için çok başarılı bir yazı olmuş. 🙂