Her yıl dünyada ortalama 17 milyon, Türkiye’de ise 150 bin kişinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini biliyor muydunuz? Bu rakamlar oldukça yüksek rakamlar ve önüne geçilemediği sürece, her geçen sene bu ortalamalar, hem dünyada, hem de ülkemizde artış göstermeye devam ediyor.
Kalp krizi, ani ölümlerin en büyük nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda, genç insanlarda da sık görülmeye başlayan kalp krizi, zaman zaman halı sahalarda ve yeşil sahalarda da rastlanan bir durum. Kalp, tartışmasız vücudun beyinle birlikte en önemli organı. Peki kalbimizi korumak için gayret ediyor muyuz? Kalp sağlığımızı koruyacak alışkanlıklar ediniyor, zarar verecek alışkanlıklardan ise kaçınıyor muyuz?
İşte size, kalp krizi ve diğer kalp rahatsızlıkları riskini azaltacak 8 öneri.
1-) Sakın sigaraya başlamayın. Zaten başladığınızda bırakmanız çok zor olan bu alışkanlık, kalp krizi riskini arttırıyor ve kalp/damar sağlığına büyük zarar veriyor. Sigara, sadece kalbe değil bütün organlarda ciddi zararlara neden olan çok kötü bir alışkanlıktır. Sigara, kroner kalp rahatsızlığına, damar tıkanıklıklarına, kanser türlerine ve daha birçok hastalığa neden olmaktadır.
2-) Yüksek kan basıncı, kalp krizini tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Eğer aşırı kilolu iseniz, kan basıncınızı düşük tutmak için ekstra gayret göstermelisiniz. Tuz tüketimini azaltın veya mümkünse hiç tuz kullanmayın. Kan basıncını düşürmek için bol bol D vitamini alın, düzenli egzersiz yapın, akvaryumda balık besleyerek onları izleyin (bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntemdir), gün boyunca aktif kalmaya özen gösterin.
3-) Kalp sağlığınız için sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirin. Bol miktarda, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, tavuk, mısır yağı ve zeytinyağı, fasulye ve soya fasulyesi tüketin. Sağlıksız, doymamış yağlardan, işlenmiş gıdalardan uzak durun.
4-) Öfkelenmeyin. Öfkenizi kontrol etmeyi öğrenin. Öfke kalp krizine neden olan bir diğer faktördür. Bazen insanlar, stresten ve problemlerinden kaçış yolu olarak, sigaraya ve alkole başvurabiliyorlar. Bu kalp sağlığı açısından çok büyük risk taşımaktadır. Stresten ve öfkeden uzak durun. Stres yönetimini ve öfke kontrolü yöntemlerini öğrenin.
5-) Aktif kalın. Aktif kalmak, kalp krizi riskini azaltır. Kan basıncını ve kolestrol seviyesini düşürmek için aktif kalmak çok önemlidir. Düzenli egzersiz yaparak diyabet ve kalp krizi riskinden korunabilirsiniz. Egzersiz yapmak aynı zamanda kalp sağlığı için tehlike taşıyan kilodan da korur.
6-) Aşırı kilolarınızdan kurtulun. Obezite ve kilo kalp hastalıkları, diyabet ve yüksek tansiyon riskini arttırır. Yağlanma, kalp krizi olasılığını arttıran etmenlerden biridir. Bu sebeple, kilo almaktan sakının ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları, düzenli egzersiz ile kilo almaktan korunun.
7-) Dışarıda yediğiniz yemeklere dikkat edin. Sağlıksız ve işlenmiş gıdalardan uzak durun. Bilmediğiniz ve güven duymadığınız yerlerde yemek yemekten kaçının.
8 -) Arterlerde plak birikmesi, kalp krizine neden olmaktadır. Yediğiniz gıdaların ne kadar kolestrol içerdiğini, ambalajları üzerinde yazan bilgilerden öğrenin. Kolestrol düzeyinin 200 mg’ın altında olduğundan emin olun.
Bunları da okuyabilirsiniz:
Kalp Kapakları Hastalıkları Nelerdir, Ana Nedeni Ve Belirtileri Nelerdir?
Kalp Krizi Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Kalp hastalığı için en büyük etken stres. Stresi hayatımızdan azaltabilirsek kalp rahatsızlıklarımızı azaltabiliriz. 🙂