Çarşamba, Aralık 11, 2024

Kalp Krizi, Gizli Kalp, Hipertansiyon Hakkında Bilgiler

Bu yazımda sizlere kalp krizi, kalp krizi belirtileri, gizli kalp, hipertansiyon ve hipertansiyon belirtileri hakkında tüm bildiklerimi anlatacağım.

Kalp Krizi Nedir?Kalp Krizi

Kalbi besleyici koroner arter adlandırılmışımız kalbi besleyen damarların aniden tıkanması sonucu olduğu göğüste yanma, boyuna, çeneye, sırtın arkasına, omuza vuran ağrıyla ortaya çıkan kalp krizi denir.

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

-Göğüs Ağrısı
-Nefes Darlığı
-Terleme
-Bulantı
-Karın Ağrısı
-Baş Dönmesi

Nasıl korunmalıdır?

Sıcak havaların artmasıyla, tuz tüketiminden, sıvı alımı azaltılmış olmalı tansiyon artmasıyla kalp krizinin tetiklenebileceğinden kullandığınız kalp krizi gelişebileceğinden ötürü sıcaklıktan kaçınılması, tuz tüketimi azaltmalı ve ihtiyaçlar gereklidir.

Kimler Kalp Krizi Riski Altında?

-Obez şişman hastalar
-Sigara içiciler
-Yüksek tansiyonlular 
-Kolestrolü yüksek olanlar
-Stres altındakiler
-Depresyondaki kişiler 
-Damar hastalığı olanlar

Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederim: Kalp Hastalıkları Riskini Azaltmanın 8 Yolu

 

Gizli KalpGizli Kalp Nedir?

Herhangi bir belirti göstermeyen kalp hastalığı demektir. Kalp krizinde belirtmiş olduğumuz gibi bir takım şikayetlerin ortaya çıkmasıyla gelişir. Bu şikayetlerin de olmadan kalp krizi geçirilebilir. Bu da gizli kalp demektir.

Neden Gençlerde Olur?

Yeni çağın hastalığı olarak gerçekleşiyor.
Türkiye de 20 yaşlarındakilerde 3’te birinde ortaya çıkmaktadır.

gizli kalp

Hipertansiyon Nedir?

Damarın içinde kanın damar duvarına göre yüksek basınca hipertansiyon denir.Uzun birinde kanın damar duvarlarındaki etkisi damarın iç yüzeyinde hasara yol açar. Yüksek tansiyon nedeniyle organları besleyen damarlarda tıkanma, genişleme veya yırtılma meydana gelebilir. Hipertansiyon organlara giden kan akışını bozarak organ yetmezliklerine neden olabilir.

Hipertansiyon

Yuksek kan Basıncı Adıyla da Bilinen hipertansiyon, uzun Süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ettik damar sistemine verebileceği Hasar NEDENİYLE “sessiz düşman” Olarak da anılmaktadır.

Hipertansiyon Belirtileri:

En belirgin belirtileri arasında aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk olduğu.

Ayrıca hipertansiyon belirtileri arasında aşağıdaki durumlar bulunmaktadır;

Halsizlik
Yorgunluk
Burun kanaması
Kulaklarda çınlama
Yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma
Bazen çok sık idrara çıkma
Gece uykudan uyanıp idrar yapma
Bacaklarda şişlik olma

Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir?

Nedenleri arasında günlük yüksek tuz alımı, stres, obezit, ailede hipertansiyon öyküsünün olduğu gibi genetik faktörler, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam tarzı, kalsiyum, potasyum, Ayrıca tiroid hastalıkları, böbrek üstü bezi tümörleri, böbreğe giden damarlarda daralma, aort darlıkları, genetik bozukluklar da hipertansiyonu tetikleyici faktörlerle ortaya çıkabilmektedir. Doğum kontrol hapları, çeşitli ağrı kesici türleri de kan basıncını yükseltip, hipertansiyona neden oluyor.

Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederim: Hipertansiyon Hastası Nasıl Beslenmeli

Hipertansiyondan Korunma

140/90 mm HG altına düşürmektir. Eğer şeker hastalığı, böbrek yetersizliği ve organ hasarı var ise kan basıncının daha düşük olması hedeflenir. Aynı zamanda tedavinin önemli bir kısmını ilaç tedavisi oluşturur. Hipertansiyon tedavisi uygulama tarzı, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması çok önemlidir. Tüm atardamarlarına işlem yapılarak kan basıncı kontrol altına alınabilir. İnme, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi hipertansiyonun yarattığı ciddi durumlardan korunmak için erken tanı çok önemlidir. Erken tanı koyulan ve kontrol altına alınan kişilerde, yaşam kontrolü etkilenmez.

Güzel sağlıklı yıllar dilerim … 

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Yrd Doç Dr Erhan Hafız
Yrd Doç Dr Erhan Hafız
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler