Salı, Nisan 1, 2025

Kodlamanın Hayatımızdaki Yeri

Dijital ve fiziksel dünyanın entegre olduğu şu günlerde kodlama daha fazla yaygınlaşmaya başladı. Artık hayatımızdaki her şey teknoloji ile beraber dönüşüm geçiriyor. İhtiyaçlar ve istekler de bu doğrultuda değişiyor. Hatta meslekler dahi bu doğrultuda gelişiyor. Günümüz çağında 3D üretim mühendisi, blockchain uzmanı, veri madenciliği, yapay zeka eğitmeni ve robot teknisyeni en çok tercih edilen meslekler arasında yer alıyor. Tüm bu mesleklerin altında ise kodlama yeteneği yatar. Algoritma geliştirme ve kodlama becerileri sayesinde geleceğin meslekleri anlaşılabilir. Peki, Kodlamanın Hayatımızdaki Yeri nedir?

Kodlamanın Hayatımızdaki Yeri
Kodlamanın Hayatımızdaki Yeri

Kodlama Nedir?

Bilgisayar, makine veya herhangi bir sisteme istenilen görevi yapabilmeleri için anlayabilecekleri dilden anlatma işlemine kodlama ya da programlama denir. Web sitesi hazırlamak ya da oyun tasarlamak isteyen kişilerin mutlaka kodlama bilmesi gerekir. Genel olarak telefon, tablet, bilgisayar ya da buzdolabı aklınıza gelebilecek tüm elektronik cihazlar kod parçacıkları sayesinde çalışır. Yani bir tuşa bastığınızda o cihazın görevi gerçekleştirebilmesi kodlama sayesindedir. Kodlama kısaca teknolojik aletlerin kullandığı bir dildir.

Kodlamanın Temeli

Kodlamanın temelinde algoritma kavramı bulunmaktadır. Herhangi bir problemin çözümünde kullanılan adımlara algoritma adı verilir. Ancak algoritma bir dil değildir, problemin çözümünde kullanılan adımların bütünüdür. Bu adımların başlangıcını ve bitişini doğru şekilde belirlemek kısa yoldan sonuca ulaşabilmek için gereklidir. Kodlama yapabilmek için algoritmanın çalışma prensibini de iyi bilmek gerekir.

Algoritma ve kodlamanın bağlantısı da kodlama yapabilmek için bilinmelidir. Programda algoritmanın işlenebilmesi için dışarıdan girdilerin yani değişkenlerin girmesi gerekir. Tüm döngü ve işlemler bu değişkenler üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca algoritmada tüm ihtimaller belirtilmelidir. Kesin olmayan bir işlemden sonuç çıkmayacaktır.

Kodlama Eğitimi

Kodlama eğitimi alarak nasıl kodlama yapılacağı öğrenilebilir. Günümüz şartlarında kodlama bilmek çoğu meslek grubu için şarttır. Hatta gelecek nesiller için kodlama yeni okuma-yazma becerisi olarak gösteriliyor. Bu yüzden genelde küçük yaştaki çocuklara dahi kodlama eğitimi veriliyor. Kodlama eğitimi ile beraber algoritma geliştirme yeteneği de kazandırılır. Bu eğitim yeni iş fırsatları yakalamanızı da sağlar. Özellikle ileriki dönemlerde hangi mesleği seçerseniz seçin rakiplerinizden 1-0 önde başlamanızı sağlar.

Çocuklara kodlama eğitiminin verilmesi de çok önemlidir. Çünkü yapılan araştırmalara göre her 3 çocuktan biri daha konuşmaya başlamadan teknolojik aletlerle haşır neşir olmaya başlıyor. Kodlama eğitimi çocukların yazılım dilini öğrenmelerini sağlıyor.

Çocuklara sağladığı diğer avantajlar;

  • Bilişim okur yazarlığı sağlıyor
  • Bilgi işlemsel düşünme becerisi kazandırıyor
  • Takım çalışmasına yatkınlığı arttırıyor
  • Yaratıcılık kazandırıyor
  • Paylaşımcı bir birey olmasını sağlıyor
  • Diğer alanlarda da daha başarılı olmalarını sağlıyor şeklinde sıralanabilir.

Özellikle küçük yaştaki çocuklar görsel kodlama dillerini öğrenerek bu aktiviteyi daha eğlenceli hale getirebilir. Eğitimler sayesinde hem çocuklar hem de yetişkinler tüm programlama dillerinde kodlama yeteneğine sahip olabilir. Ayrıca gerçek hayatta teorilerini uygulamalı hale getirmeleri de çok önemlidir. Üstelik kodlama öğrenmek tıpkı bir yabancı dil öğrenmek ile eşdeğerdir. Yani hiçbir zorluğu bulunmamaktadır. İsteyen herkes evde de ücretsiz ve ücretli eğitimleri alabilir. Online kodlama dersleri, çalışma kitapları ve youtube videoları bu süreçte işinize yarayabilir. Ayrıca bir kod editörü ile de pratik yapabilirsiniz.

Kodlamanın Hayatımızdaki Yeri
Kodlamanın Hayatımızdaki Yeri

Kodlamanın Faydaları

Kodlama hayatımızın en önemli parçalarından biri haline gelmektedir. Bu yüzden herkes bu eğitimi almalı ve pratiğe dökmelidir. Üstelik sadece mesleki olarak değil sosyal anlamda da olumlu katkılar sağlar.

Faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Konsantrasyonu arttırır, dikkat yeteneğini geliştirir
  • Problemlere farklı bakış açıları ile bakmayı sağlar
  • Döngü-koşul-sıralama kavramlarının öğrenilmesi sağlanır
  • Algoritma becerisi ve analitik düşünme yeteneği kazandırılır
  • Mesleki anlamda büyük bir artı kazandırır
  • Özgüveni arttırır
  • Daha yenilikçi bir bakış açısına sahip olmayı sağlar
  • Matematik, okuma-yazma ve fen gibi alanlarda gelişmeyi sağlar
  • Web sitesi tasarlama, oyun geliştirme gibi yetkinlikler elde edilmesini sağlar
  • Çocukların soyut kavramları görselleştirebilmesini sağlar şeklinde sıralanabilir.

Kimler Kodlama Yapar?

Kodlama eğitimini almak artık büyük küçük herkesin yapması gereken bir şeydir. Bu eğitimi aldıktan sonra isteyen herkes kodlama yapabilir. Hatta bunu hobi olarak dahi yapabilirsiniz. Ancak belirli meslek grupları kodlamayı hayatlarına tamamen sokmuştur. Kodlama yaparak para kazanmak istiyorsanız bu mesleklerden birini seçebilirsiniz.

Kodlama yapan kişiler;

  • Programcılar
  • Oyun programcıları
  • Donanım programcıları
  • Ağ uzmanları
  • Veri tabanı uzmanları
  • Geliştiriciler
  • Web geliştiricileri
  • Mobil uygulama geliştiricileri
  • Masaüstü yazılım geliştiricileri şeklinde sıralanabilir.

Şu da unutulmamalı, kodlama yapan kişiler teknolojiyi çok iyi kullandıkları için iyi para kazanabilmektedir.

Kodlama Nasıl Yapılır?

Kodlama nasıl yapılır herkesin en çok merak ettiği konulardan biridir. Kodlama öğrenildikten sonra yapımı oldukça kolay olan bir dildir. İlk olarak programlama dilini bilmeniz gerekir. Fakat 250’den fazla programlama dili bulunmaktadır. Hangi dili bilmek istediğinize karar verirken ne oluşturmak istiyorum?

Hangi alanda gelişmek istiyorum? Tarzında sorulara cevap arayabilirsiniz. En basitinden web sitesi oluşturmak istiyorsanız HTML, CSS, Java Script, PHP gibi dilleri biliyor olmanız gerekir. Eğer oyun geliştirmek istiyorsanız C++ dilini öğrenmelisiniz. Hepsi için tek tek kurslara gidebilirsiniz.

Kodlama Türleri

Piyasada farklı türlerde kodlamalar bulunuyor. Her bir tür farklı alanlarda uzmanlaşmanız için geliştirilmiş. Sizde bir türü seçerek istediğiniz alanda uzmanlaşabilirsiniz. Bu türler saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Ancak aralarında en yaygın olan 3 kod Front-End Geliştirici, Back-End Geliştirici ve Mobil Uygulama Geliştirici şeklinde sıralanabilir.

Front-End geliştirici web sitesi oluşturmak isteyenlerin kullandığı bir koddur. Bac-End geliştirici de yine web site için kullanılır. Front-end geliştiriciden farkı ise sitenin çalışmasını sağlar. Front-end sadece ana tasarım için kullanılır. Mobil uygulama geliştirici de İOS ve Android için mobil uygulama oluşturmayı sağlar.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler