Çarşamba, Aralık 11, 2024

Mantarı Yeteri Kadar Tanıyor Muyuz?

Mantar dünyanın birçok ülkesinde üreyebilen Latince fungi olarak adlandırılan besin gruplarından sebze grubuna dahil edilen oldukça faydalı bir besindir. Özellikle son dönemlerde sofralarda sıklıkla karşımıza çıkan mantar hakkında vücuda sağladığı yararları saymakla bitmez.

Mantarlar gezegende en etkili doğal ilaçlardan bazılarını içerir. Mantar türleri günümüzde 140.000’den fazladır. Ancak bilim dünyası bu mantar türlerinden yalnızca %10’unu biliyor. Organik olarak yetiştirilen mantarları yemek önemlidir, çünkü fazla büyürlerse konsantre olurlar.

Mantar Hakkında Tüm Bilgiler

Mantar En Çok D vitamini içerir;

Tıpkı insanlar gibi, mantar da güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini üretir.  Aslında, D vitamini içeren hayvansal kökenli olmayan tek yiyecektir.

Yabani mantar, güneş ışığına maruz kaldığı için önemli miktarda D vitamini bulunur.

Son yıllarda kanser ve obezite gibi birçok önemli hastalık tabloları ile ilişkilendirilen D vitamini doğal olarak çok az besinde yer almaktadır.

D Vitaminin Sağlık Üzerine Etkisi

300 gram mantar günlük D vitaminin %20’sini karşılamaktadır.

Mantarın sağlığa yararlarıMantar tüketmenin muhtemel sağlık yararları;

Mantarlar, yemek dünyasında sebze olarak sınıflandırılırsa, teknik olarak bitkiler değiller. Mantar kendi krallığına aitlerdir. Sayısız araştırma, mantar gibi doğal olarak yetişen gıdaların tüketiminin artmasının, obezite ve genel mortalite, diyabet, kalp rahatsızlığı riski azalttığını ve sağlıklı bir cilt ve saç, artan enerjiyi ve genel olarak düşük ağırlığı teşvik ettiğini ileri sürdü.

  • Mantarlar sülfür içeren amionasit olan ergothionoein içerir ve bu aminoasit vücut hücrelerinde antioksidan rol oynamaktadır.
  • Biyoaktif içerikleri yüksek olan bazı mantar türevleri medikal ilaç üretiminde tedavi amaçlı, antioksidan, antihipertansif, kolesterol düşürücü, antiviral, antibakteriyael ve antiparazitik etkileri nedeni ile kullanılmaktadır.
  • Mantar vücudun ihtiyacı olan C,B1,B2,B6 ve D vitaminleri açısından oldukça zengindir.Mantarda bol miktarda aminoasit bulunur ve kansızlığı da iyi gelir.
  • Mantarlar kanserden koruyan ve bağışıklığı kuvvetlendiren antioksidan olarak da kabul edilen selenyum mineralince zengin içeriğe sahiptir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve pek çok hastalığa karşı vücudu korur.
  • Beyin fonksiyonlarını güçlendirerek, öğrenme yeteneğini artırır. Hem bedensel hem zihinsel gelişime katkıda bulunur.
  • Kalp ve damar hastalıkları üzerinde şifalı etkileri gözlenen mantar, folik asit yönünden güçlü olduğu için kansızlık tedavisini destekleyici niteliktedir.
  • Yağ ve şeker oranı minimum seviyede olduğundan, kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir.
  • 100 gram mantardaki protein miktarı, aynı miktardaki süt proteinine eşittir.
  • Sağlıklı diş ve kemik gelişiminde önemli bir yere sahiptir.
  • Kandaki şeker seviyesini ve tansiyonu dengeler.
Mantarların içeriğinde şu vitamin ve mineraller bulunuyor;

d vitaminiD vitamini:Mantarlar, D vitamini olan tek doğal besin kaynağıdır. Osteoporoza bağlı kalça kırıkları, D vitamini alınması halinde büyük bir oranda azalabiliyor.

 

 

B vitamini: Bu vitaminler,proteinlerin, yağların ve karbonhidratların çözülerek, enerji olarak kullanılmasında yardımcı olur. İl, sinir ve kasların doğru çalışmasında rol oynar.

Potasyum: Genel olarak beslenmede yeterince alınamayan çok önemli bir mineraldir. Tansiyonu kontrol etmeye yarar, normal sıvı ve mineral dengesini sağlamakta görev alır.

Selenyum: Vücut hücrelerini kalp hastalıklarına, kansere veya diğer yaşlılık hastalıklarına neden olabilecek hasarlara karşı, antioksidan olarak çalışan bir mineral olan selenyum, bağışıklık sistemi ve erkeklerin üreme fonksiyonları için önemlidir.

Bakır: Oksijenin vücudumuzda dolaşmasını sağlayan alyuvar yapmaya yarar. Kemik ve sinirlerin sağlıklı olmasına yardım eder.

Mantarın besin değerleri;

Kalorisi çok düşüktür.

100 gramda yaklaşık 15-20 kalori olan mantarın %85-90’ı sudur.0 kolesterol içeren mantarda karbonhidrat ve protein içeriği daha yüksektir. Doymuş yağ yoktur.

Sadece hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini dışında mantar türlerinde de B12 vardır ve biyoyararlılığı daha yüksektir.

Mantarın besin değerlerini inceleyim;

Kalori: 22

Karbonhidrat: 3 gram

Lif: 1 gram

Protein: 3 gram

Yağ: 0,3 gram

Potasyum: RDA’nın % 9’u

Selenyum: RDA’nın % 13’ü

Riboflavin: RDA’nın %24’ü

Niasin: RDA’nın %18’i

Mantar satın alırken ve saklarken nelere dikkat etmeliyiz?
  • Yüzeyi temiz olmalı.
  • Tombul olanları seçilmeli.
  • Rengi açık krem, beyaza yakın olmalı.
  • Saklanılan kabın ağzı kesinlikle kapalı olmalı.
  • Cam kaplarda veya karton poşetlerde saklanmalı.
  • Buzdolabında muhafaza edilmeli.

Bunu da okuyabilirsiniz: Her Derde Deva Tarçının Faydaları

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Diyetisyen Melisa Zelzele
Diyetisyen Melisa Zelzele
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

10 YORUMLAR

  1. Mantar biten yere az bir yağmur yağsa, toplanan mantarların aynısı iki gün sonra yeniden çıkıyor. Mantar toplamak isteyener yağmurdan sonra çıksınlar.

    • Mantar toplamak için en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahardır.Toprak altında yağmurla beslenen mantarlar, yağmur sonrası yeryüzüne çıkıyor ve daha hızlı büyüyor.

  2. Mantar zehirlenmelerinin en büyük problemi her mantarı yeniliyor zannetmektir. Bazı zehirli mantarların üzerinde bulunan hafif noktalar aslında kendini belli eder. Ama bilmeyen her mantarı yeniyor deyince bu vakalar oluyor

    • Diyetisyen Melisa Zelzele

      Mantarı toplarken görüntüsünden zehirli olup olmadığını anlamak mümkündür

  3. Mantarları tanımadığımız ve korktuğumuz bir gerçek. İstiritye mantarını bir yiyin, inanın bir daha başka bir mantar bile yemezsiniz. Bu kadar mükemmel bir tat olmaz arkadaşlar

    • Diyetisyen Melisa Zelzele

      İstiridye mantarı çok lezzetli bir mantar olmakla birlikte sağlığada birçok faydası vardır

  4. Organik mantar bence de en güzeli ama bizim burada kültür mantarı yetiştiren bir abimiz var. Her zaman ondan alım yapıyorum. Zehirlenme vs. diye korkumuz yok en azından. Gerçekten de tavuk eti gibi tadı var. Biz ailecek seviyoruz mantarı.

    • Diyetisyen Melisa Zelzele

      Mantar kaliteli bir besin olduğu için severek yemekte önemli.Afiyet olsun İsmail Bey

  5. Gönül HÜNKAR

    Mantar seçimi yapılırken dikkat edeceğiz en önemli kısım. Şekli olacak. Ahtapot tarzı mantarlar var mesela yağmur altında ormanda çok olur. Bunlar kesinlikle zehirlidir.Bu mantarları toplarken etrafta insanlar vardır zorun zaten. Sormadan toplayıp yiyenler sonra zehir vakası doğru hastaneye..

    • Diyetisyen Melisa Zelzele

      Mantarın rengi, kokusu ve tadı ile zehirli olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Bu nedenle zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemelidir.

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler