Migren Nedir? Migren baş ağrıları, beyin kan damarlarının genişlemesi ve bu kan damarlarının çevresini saran sinir liflerinden çeşitli kimyasal maddelerin salınması nedeni ile oluşmaktadır. Migren kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha sık olarak izlenmektedir. Migrenin başlangıcı erken çocukluk çağından 35 yaşına kadar olabilmektedir. 40 yaşından sonra ortaya çıkışı ise çok nadirdir.
Migreni Ne Tetikler?
Migren hastalarının %75’inde en az bir faktörün, atakları tetiklediği ortaya konmuştur. En çok görülen tetikleyici faktör, psikolojik ya da fiziksel strestir. Uykusuzluk veya aşırı uyuma, açlık, sigara dumanı, bazı keskin kokular, ışık, hava ve sıcaklık değişiklikleri ve adet görme iyi bilinen migren tetikçilerindendir.
Migrenin Özellikleri Nedir?
Migren tanısının konabilmesi için aşağıdaki özelliklere sahip en az 5 atağın olması gereklidir:
- 4-72 saat süren baş ağrısı
Aşağıdakilerden en az 2 özelliğe sahip baş ağrısı:
- Ağrının başın bir tarafında olması
- Zonklayıcı karakterde olması
- Orta veya ciddi düzeyde olması
- Fiziksel aktivite ile artış olması
Baş ağrısı sırasında aşağıdakilerden en az birinin olması:
- Bulantı ve kusma
- Sesten (fonofobi) ve ışıktan (fotofobi) rahatsız olma
Migrenin Kaç Tipi Vardır?
Genel olarak iki gruba ayrılır. Ağrıdan önce öncü belirtilerin eşlik ettiği klasik migren olarak ta bilinen Auralı migren ve öncü belirtinin olmadığı Aurasız migren.
Migrenlerin yalnızca yüzde 10’u auralıdır. Genelde 5 – 20 dakikada yavaş gelişen ve 60 dakikadan az süren geri dönüşümlü, nörolojik belirtilerle kendini gösteren ve tekrarlayan durumdur. Bu belirtilerin çoğu görmeyle ilgilidir. Hasta, parlak ışıklar, zig zag çizgiler gördüğünü ya da görmenin bulanıklaştığını, bir alanda veya bir bölgede görme kaybı olduğunu söyler. Ayrıca kolda, bacakta uyuşma, baş dönmesi, konuşmayla ilgili bozukluklar da görülebilir. Öncü belirtilerin ardından sıklıkla baş ağrısı görülür. Ancak baş ağrısının eşlik etmediği sadece aura ile kendini gösteren migren atakları da olabilmektedir.Migrenin İlaçla Tedavisi
Migrende ilaç tedavisi profilaktik (koruyucu) tedavi ve atak (akut/ağrı) tedavisi olarak iki şekilde yapılır.
-Atak Tedavisi
Atak tedavisinde olguların bir kısmında aspirin, basit ağrı kesiciler, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, ergotaminli ilaçlar ve triptanlar kullanılır. Atak sırasındaki bulantı ve kusma için de anti emetik grubu ilaçlar verilir. Ağrı kesiciler atağın başında alınmalıdır. Emilimi hızlandırmak için de bulantıyı önleyici ilacın ağrı kesiciden önce alınması gerekir. Karanlık ve sakin bir odada, buz paketi koyarak dinlenmek ağrının giderilmesini kolaylaştırır. Eğer uyunabilirse genellikle hasta ağrıdan kurtulmuş olarak uyanır. Sık ataklı olgularda (ayda 5den fazla) analjezik kullanım sınırları belirlenmeli ve hasta ilaç aşırı kullanım baş ağrısı konusunda uyarılmalıdır
-Profilaktik (Koruyucu) Tedavi
Profilaktik tedavi belirli bir süre boyunca düzenli ilaç kullanarak ağrı sıklığını ve şiddetini azaltılmaya yöneliktir. Profilaktik tedavi, her hastaya özel olarak karar verilmesi gereken bir tedavi şeklidir. Atak tedavisine yeterli cevap vermeyen, ayda 4 veya daha fazla sayıda migren atağı geçiren hastalarda, 48 saatten uzun süren migren ataklarında ve hasta tarafından subjektif olarak dayanılmaz şiddette bulunan migren ağrılarında profilaktik tedavi uygulanır. Bu amaçla kalp ilaçları, depresyon ilaçları, epilepsi ilaçları kullanılmaktadır. Ağrı kesicilerin her gün alınması sakıncalıdır. Hastalığı tetikleyen faktörlerden kaçınma, öğün atlamama, uyku saatlerinin düzenli olmasının sağlaması gibi bazı basit tedbirlerle ağrının sıklığı azaltılabilir.
Umarım “Migren Nedir? Migreni Ne Tetikler? Migrenin Tedavisi Nasıl Yapılır?” adlı yazımı beğendiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Alıce harıkalar dıyatı hastalığının cozumu varmı