Çarşamba, Kasım 20, 2024

Minimalizm İle Boşluktan Huzura

Stresli ve yorucu kent hayatından soyutlanmayı hedefleyen;rahatlığı,yalınlığı,ve huzuru iliklerine kadar yaşama özgürlüğünü vadeden minimalizmin dekorasyondaki yansımalarını ele alalım.

Minimalizm sözcüğü Fransızcadan gelen “minimum” sözcüğünden türemiştir. Minimum, kelime anlamı olarak “bir şey için gerekli en az veya en küçük miktar (derece, nicelik)” olarak tanımlanmaktadır. Minimalizm; bir fikri minimum sayıda renk, değer, biçim, çizgi ve dokuya indirgeme yaparak vurgulamak olarak da ifade edilebilir. Bir başka deyişle, bugün özellikle iç mekanlarda, mobilyalarda, aksesuarlarda görülen geometrik şekillerin basit ritimlerle bir araya getirilmesine dayanan minimalizmin çıkış noktası; gösterişli soyut sanata da  bir başkaldırı olarak nitelendirilebilir. Minimalizmin mimarlık ve tasarımdaki karşılığı ise “en az malzemeyle en yalın, en ekonomik ve en işlevsel sonuca ulaşma isteğidir.

İç Mekanda Minimalist Dokunuşlar

 Mimar Mies Van der Rohe nin ünlü sözü ‘’Az çoktur’’ ya da orijinal söylemiyle ‘’Less is More’’ ekolüne dayanan minimalist akımın etkilerini hemen her alanda görmek mümkündür.Dekorasyonda minimalist tavrı inceleyecek olursak ;objeleri  ve işlevleri en aza indirgeyerek daha fazla odaklanabilirlik, hareket serbestliği, yaşam konfor ve kalitesi sağlayarak  az olanla yüksek seviye elde etme arayışıdır. Metropol hayatının sonucu olan kalabalıklaşma bireylerde daha sade  ve dingin mekanlara yönelme isteğine sebebiyet vermektedir. Kullanıcılar yaşam alanlarında daha ferah bir atmosfer yaratma ihtiyacını hissettiler. İşte bu noktada minimal dekorasyon istenilen konforu yaratan en elverişli iç mekan stilidir. Stili daha yakından irdeleyecek olursak minimalist tasarımın temeli dengedir. İç mekanda dengeyi ne denli sağlarsanız o denli özgür hareket edebilecek ortam oluşturursunuz. Mekanda bulunan obje sayısı  ne kadar artarsa dengeyi sağlamak kadar zorlaşır. Bu nedenle mekanda kullanılan obje sayısına dikkat etmek gerekir.

Minimalist İç Mekan Dekorasyonun Özellikleri

Minimalist dekorasyon  az eşya ile huzuru yakalama felsefesini ilke edinen bir dekorasyon stilidir. Stili yaşam alanlarınıza yansıtmak istiyorsanız fazlalık eşyalardan kurtulmanın tam zamanı. Ne kadar az eşya o kadar az dağınık görünümdür. Göz yormayan dingin bir iç mekan yaratma hedefi minimalist dekorasyonun temelidir. İç mekanda aksesuar ve obje kullanımında büyük ölçüde azalmaya gidilmiştir. Klasik büyük avizeler,oyma mobilyalar,işlemeli halılar,desenli perdeler yerini daha geometrik ve sade seçimlere bırakır.Temiz düz yüzeyler hemen hemen her alanda dikkat çekmektedir.

Evinizde taze,ferah bir görünüm elde etmek için duvar,tavan,zeminde açık renk paletlerini tercih etmek gerekir. Açık renk mekana aydınlık katacak ve mekanın olduğundan büyük algılanmasını sağlayacaktır. Mobilya seçimlerinde duvarların sadeliği ile uyum sağlayacak  siyah , beyaz,gri,pastel ve toprak renk tonları tercih edilmelidir. Mobilya strüktürlerinde ahşap, metal ve plastik esaslı malzemeler dikkat çekmektedir. Mobilya döşemelerinde kumaş ve kadife kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir. Pürüzsüz yüzeyli,sade ve geometrik şekilli mobilyalar iç mekanlarda dingin ve huzurlu bir atmosferin oluşumuna katkı sağlar. Yaşam alanlarında boşluğu hissedebileceğimiz alanlar yaratmak gerekir. Önemli olanın nicelik değil,nitelik olduğunu benimsemek gerekir. Daha oksijenli,daha yaşanılası,daha özgür hareket edilebilir,daha az kaotik mekanlar oluşturma arayışında olmalıyız. Mekanı ele geçiren  mobilya ve dekoratif objelerin kullanıldığı dönemlerin aksine kullanıcın rahatça yayılabildiği geniş alanlar yaratma fikri ön plandadır. Bir başka deyişle obje istilasına son vermektir.

 Minimalist Mekanlarda Renk Seçimleri

Dekorasyonun her adımında önemli olan renk tercihleri minimalist tasarımda gözü yormayan,renk çeşitliliğinin sayıca az olduğu ferah,nezih ortamların oluşmasına ortam sağlayacak seçimler olmalıdır. Minimalist dekorasyonda tercih edilen renk paletlerini ele alacak olursak ;siyah,beyaz,gri,bej,krem,pastel ve toprak renk tonları hakimiyet gösterir. Rengi genellikle küçük detaylarda tercih etmeli ve cesur renk tonlarını  büyük objelerde kullanmaktan kaçınmalıyız. Rengin psikolojik etkisini göz ardı etmeyecek olursak ferah mekan oluşturma isteği için seçimlerimize özen göstermek gerekir. Tek rengi odak noktası kabul edip;onun çevresinde renk ile uyumlu ve rengin yumuşak tonlarını kullanmak gerekir. Seçimlerimizde uç tonlardan uzaklaşıp yumuşak tonlar etrafında uyumlu bir mekan oluşturma telaşında olmamız gerekir.

Minimal Yaşam Alanlarında Aksesuar Kullanımı

Minimalizm bir eksiklik değil aksine bilinçli bir seçimdir. Az olanla çok yapma eylemidir ve bu nedenle yaratıcılık,yetenek ve disiplin gerektirir. Yaşam alanlarında sayıca fazla obje kullanan bireyler için bu değişim hiç de kolay olmayacaktır. Stili mekanlara yansıtmak için obje niceliğinin azlığı konusunda ulaşılmak istenen bu tutumu göz ardı etmemek gerekir. Minimal bir yaşam alanına sahip olmak dekoratif ögeleri tamamen hayatımızdan çıkarmak anlamına gelmemektedir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken aşırıya kaçmamaya özen göstermek ve dekorasyonda vurgu yapmamızı sağlayacak seçimler yapmamızdır. Örneğin duvarda birçok çerçeve kullanımı yerine daha etkili büyük bir sanat eseri kullanabilir. İç mekanda halı ve perde kullanımında ciddi bir şekilde azalmaya gidilmiş ve genellikle de kullanılmamaktadır. Küçük dokunuşlarla mekanda hakimiyet gösteren sadelik olgusuna destek olabiliriz. İlk etapta fark edilmeyen ancak detaylı incelendiğinde mekana zenginlik katan aksesuarları kullanmak gerekir.

Minimal Mutfak Tasarımının İncelikleri

Minimal mutfak tasarımında ulaşılmak istenen genel hava ferah ve detaylarla kaybolmayan bir kombinasyondur. Mutfak dolap kapağı,mutfak tezgahı gibi yüzeyler sade,desensiz ve aynı renk tonlarından oluşmalıdır. Mutfakta küçük ev aletlerinin  tezgah üzerinde yer almadığı dikkat çekmektedir. Kahve makinesi,meyve sıkacağı,baharatlık gibi objeler dolap içerisinde konuşlandırılır. Mutfakta dikkat edilen nokta olabildiğince az obje ve aksesuar kullanımıdır. Siz de bu tarz bir mutfak tasarımını kendi yaşam alanlarınıza taşımak istiyorsanız mutfak tezgahını boşaltmakla işe başlayabilirsiniz. Mobilya kullanımında modern çizgili ve sade seçimler yapılmalıdır.  Minimal mutfaklarda temiz ve düz yüzeyler elde etme çabası hissedilmektedir. Mutfaklarda bitki kullanımı mekanın ‘yaşayan mekan’ olma algısına destek olacaktır.

Minimalist Yatak Odası Dekorasyonu

Yatak odasında da evin diğer birimlerinde olduğu gibi sadelik ön planda olmalıdır. Yatak odası günün yorgunluğunun atıldığı alanlar olduğu için obje kullanımında titizliğe gidilmelidir. Objeler ne kadar detaylı yüzeylere sahip olursa göz odaklanma problemi yaşayacak,bir süre sonra yorulacak ve bu dinlenme alanlarında istenmeyen bir duruma sebebiyet verecektir. Psikolojik olarak kullanıcının mekanda vakit geçirme süresi azalacaktır.Oymalı,işlemeli,detaylı mobilyalar yerine modern çizgili sade,geometrik mobilyalar kullanılmalıdır. Aksesuar kullanımı sınırlı olmalı ve genellikle ortalıkta göz kalabalığı yapmamalı ve dolap içlerinde yer almalıdır. Yatak baş ucundaki abajur,genel aydınlatmalar ve mobilyalar geometrik olup detayları en aza indirgenmiş olanları tercih edilmelidir.

Minimal Dekorasyonda Aydınlatma Seçimi

Minimalizm felsefesini yaşam alanlarında geniş çaplı hissedebilmek için mekanın aydınlatılması çok önemlidir. Doğal aydınlatmadan etkili bir biçimde yararlanmak için stor perde kullanımı tercih edilmeli ve perdenin kullanılmadığı mekanlarla da çoğunlukla karşılaşılmaktadır. Aydınlatma için modern avize modelleri, spot aydınlatmalar ve led lambalar kullanılmaktadır. Modern çizgili,sade ve geometrik aydınlatma elemanları seçimleriniz içerisinde olmalıdır. Mekanda cam,metal,seramik üçlemesini kullanmaya özen göstermeliyiz. Cam ve metal ışığı kolay yansıtabildiği için tercih edilmelidir. Yansıma miktarı ne denli fazla olursa mekan o denli geniş ve ferah algılanır.

Minimalist mekan oluşturma arayışına girilmişse minimalizm felsefesini geniş çaplı irdelemek gerekir zira minimalizm sadece bir stil değil benimsenmesi gereken felsefedir.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

İç Mimar Gülbahar Özdemir
İç Mimar Gülbahar Özdemir
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

2 YORUMLAR

  1. Merhabalar ? Yazınızda verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Günümüzde sade yaşam ve minimalizm popülerleşmeye başladı. İnsanlar her türlü fazlalıktan haklı olarak arınmak ve daha ferah bir yaşam sürmek istiyorlar. Bunun için önce istiflemekten vazgeçmeli, istek değil ihtiyaç alışverişi yapmaya özen göstermeliyiz. ?

    • İç Mimar Gülbahar Özdemir

      Merhabalar☺ Teşekkür ederim bu güzel yorum için. Minimalizm hakkındaki düşüncelerinize katılıyorum. Stresli ve yorucu kent hayatından sıyrılıp daha nezih ortamlara ulaşmak isteyen kullanıcılar için kuşkusuz minimalizm en iyi limandır. Hayatın her alanında az ile çok şey yapma eylemini savunan bu felsefeyi çok iyi bir biçimde özümsemeliyiz. Çünkü mekanın stili felsefesinden bağımsız kalırsa ruhu mekanda hissedemeyiz. Yeni yazımızda buluşmak üzere ?

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler