Bütün insanların şüphesiz en büyük arzularından biri de uzun ve sağlıklı bir ömürdür. Hiç kimse ölmeyi istemez. Herkes, ömrünün çok uzun olmasını ister ve bunun için bilim yaşlanmayı geciktirici çalışmalar yapar durur. Esasında sağlıklı birtakım alışkanlıklar yolu ile ömrü uzatmak mümkündür.
Burada altını çizmek istediğim bir nokta var ki, elbette ömür müddetini belirleyecek olan Yaratıcı’dır. Ömrü uzatmaktan kastımız, normal şartlar altında sağlıklı bir hayat sürdürerek ömrün daha da uzaması ve hastalıklardan kaynaklı ölüm risklerinin önüne geçilmesidir. Yoksa ölüm vaktini sadece Allah bilebilir.
Normal şartlar göz önünde bulundurularak, uzun bir ömür için yapılması gereken birkaç maddeyi sıralayalım.
1-) Stresten Sakının
Şimdi, bunu nasıl olacak ki diye soracaksınız? Stresten korunmak çok kolay bir şey değildir. Hele ki günümüz toplumunda stresten kaçmak mümkün değildir bile diyebiliriz. Lakin stres yönetimini bilirseniz, stresin neden olabileceği zararlardan korunabilirsiniz. Stres, kalp hastalıklarını tetikler, astım krizlerine yol açabilir, diyabet ve depresyon riskini arttırır. Bu nedenle stres yönetimini öğrenmeniz, uzun bir ömrün ilk basamağıdır diyebiliriz.
2-) Sağlıklı Beslenin
İşlenmiş gıdalardan uzak durun ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirin. Gençlikte çok anlaşılamayan kötü beslenme alışkanlıklarının zararları, ilerleyen yaşlarda kendini iyiden iyiye hissettirmeye başlar. Uzun bir ömür istiyorsanız olmazsa olmazlardan biri de sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaktır.
3-) Sigaradan ve Alkolden Uzak Durun
Her yıl 5 milyon insan sigara kullanımından kaynaklanan hastalıklardan ölürken, 600 bin insan da sigaranın dolaylı olarak etkilediği pasif içici olmaları sebebi ile yaşamını yitirmektedir. Uzun bir ömür için nikotin ve alkolden uzak durmalı, bağımlılığa neden olabilecek kötü alışkanlıklar edinilmemelidir. Sigara ve alkolün, kansere neden olan en büyük iki faktör olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
4-) Yeterince Uyuyun
Uykusuzluk pek çok psikolojik ve fizyolojik hastalığın sebebidir. Sağlıklı bir uyku için her gün aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkmaya, günde en az 7-8 saat uyumaya özen gösterin.
5-) Bir Hayvan Besleyin
Yapılan araştırmalar, evcil hayvan besleyen insanların kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskinin, diğer insanlara göre daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Aynı araştırmaya göre, evcil hayvan besleyenlerin kan basıncı, diğer insanlara göre daha düşük çıkmıştır. Günlük stresinizi atmanıza destek olacak ve sizin için güzel bir arkadaş olacak bir hayvanı kendinize dost edinin.
6-) Egzersiz Yapın
Günlük rutin hafif egzersizler yaparak, sağlığınızı koruyup, ömrünüzü uzatabilirsiniz. Yürüyüşe çıkmak, bisiklete binmek, ağırlık kaldırmak, yüzmek gibi düzenli egzersizler yaparak sağlığınızı koruyun.
7-) Beyninizi Aktif Tutun
Demans, Alzheimer gibi zihinsel hastalıklardan korunmak için beyninizi sürekli aktif tutun. Günlük bulmaca çözerek, ikinci bir dil öğrenmeye çalışarak zihninizi çalıştırabilirsiniz.
8 -) Sosyal Olun
Yalnızlık, psikolojik sorunların temelini oluşturan bir faktördür. Bu nedenle daha çok sosyal hayata katılın. Sevdiklerinizle ve arkadaşlarınızla daha çok zaman geçirin.
9-) İyimser Olun
Hayata iyimser bir pencereden bakarak mutlu olabilirsiniz. Her zaman bardağın dolu tarafını görmeye çalışın. Pozitif bir bakış açısı geliştirerek, geleceğe hep umutla bakın.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.