Özgül öğrenme güçlüğü (ÖÖG), bireylerin okuma, yazma ya da matematik gibi özel bir alanda yaşıtlarına ve zekasına uygun paralellikte başarı gösteremeyip, beklenildiği gibi öğrenememesidir. ÖÖG; okuma bozukluğu (disleksi), yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi) ve matematik bozukluğu (diskalkuli) olarak alt tiplere ayrılır. Bu alt-tipler, tek başına görülebileceği gibi beraber de görülebilir.
Özgül Öğrenme Güçlüğünün merkezi sinir sisteminin işleyiş bozukluğundan kaynaklanan yapısal bir sorun olduğu düşünülmektedir. Bilginin elde edilmesi ve kullanılmasını sağlayan aşamalarda sorunun varlığı kabul edilmektedir. ÖÖG tanısı almış çocukların zekâ düzeyleri genellikle ya normal düzeydedir ya da normalin üzerindedir. Öğrenme güçlüğü teşhis edilebilmesi için öncelikle çocuğun sağlık, aile ve eğitim öyküsü alınıp klinik bir incelemeden ve bir takım testlerden geçmesi gerekir
Özel Öğrenme Güçlüğü, genellikle ilkokul dönemi ile birlikte karşımıza çıkmaya ve fark edilmeye başlar. Her çocuğun öğrenme kapasitesi ve öğrenme stilleri birbirinden farklı olduğu gibi bu farklılıklar okulda öğrenilmesi gereken konularda sorun yaşanmasına da neden olabilir. Bu nedenle öğrenme güçlüğü açısından riskli çocukların dikkatle izlenmesi gerekir. Sorunu erken tanımak ve tedavi etmek önem taşır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?
- Yönleri karıştırıyorsa,
- Konuşmada ve telaffuzda sorun yaşıyorsa,
- Zamanı kullanmakta sıkıntı yaşıyorsa,
- Kalem tutuşu yanlışsa,
- Okuma, yazmada zorluk yaşıyorsa
- Basit işlemleri öğrenemiyor, dört işlemde sıkıntı yaşıyorsa,
- Plan program yapmakta güçlük çekiyor ve düşünmeden harekete geçiyorsa,
- El-göz koordinasyonunda zorlanıyorsa
- Dikkat, konsantrasyon ve hafıza sorunları yaşıyorsa,
Çocuğunuzu ÖÖG açısından değerlendirmekte ve dikkatle izlemekte fayda var. Eğer çocuğunuz öğrenme güçlüğü yaşıyorsa uzman tarafından yapılandırılmış uygun programlar oluşturularak takibi yapılabilir. Programın içinde çocuğun ihtiyacına yönelik özel eğitim, eğitsel terapi tedavi ve müdahale programı yer alır. Aynı zamanda bu süreç içerisinde çocuğun duygu durumuna ve yaşadığı zorluklara bağlı olarak psikolojik danışmanlık hizmeti alınması gerekli olabilir. Uygulanan tedavinin süresi ve sıklığı, çocuğun öğrenme kapasitesi ve şekline göre değişkenlik gösterir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Yaşayan Çocukların Ailelerine Öneriler
Unutulmamalıdır ki her çocuğun öğrenme güçlüğü birbirinden farklıdır. Çocuğun eksik olduğu alanlar belirlenip buna uygun tedavi ve eğitim programı oluşturulmalıdır. Eğitimin yanında çocuğun yaşıtlarının gerisinde kaldığı konular sebebiyle kaygılanması öfkelenmesi veya depresif bir ruh haline girmesi olasıdır. Bu süreçte ebeveynler olarak ılımlı ve sabırlı olup, yanlarında olduğunuzu göstermelisiniz. Zorlandığı alanların farkında olduğunuzu anlatıp ona fırsat tanımalısınız. Aynı zamanda çocuğunuzun güçlü ve yetenekli olduğu yanları bulmalı ve bu becerilerini yaşamının diğer alanlara taşınması içinde onu motive etmelisiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Aslında bazen biz çocuklarımıza toz konduramadığımız için, bazı yaptıkları hataları görsek bile çocuktur deyip geçiştiriyoruz. Öğrenme bozukluğu içinde olan birçok çocuk tanıdım ancak ailesi çok zeki bak telefonda neler yapıyor deyip kendini avutuyor. Çocuklara sahip çıkmak ve korumak onların hatalarını örterek olmaz.
Bu tür rahatsızlıklar için çok önemli ve gerekli çalışmalar yapan klinik sayısı çok az ülkemizde. Her ilde böyle imkan bulunmuyor. Çocukların öğrenme güçlükleri ve konuşma bozuklukları için özel denetimleri yaşı büyüyünce anca okullarda fark ediyoruz. Sizce bizim için eksik bir durum değil mi bu?