Çarşamba, Temmuz 24, 2024

Panel Nedir?

En sık merak edilen sorulardan biri panel nedir? Sorusudur. Panel sözlü bir anlatım türü olarak bilinir. Genellikle toplumsal konular ve politik konularda bilgi alışverişi sağlanır. Panel sayesinde tartışılan konu belirli bir karara bağlanmış olur. Genellikle sohbet havası şeklinde olur ve herkes fikirlerini söylemekte özgürdür. Tartışma konusu küçük bir topluluk önünde gerçekleşir. Toplumu aydınlatmak için tercih edilen bir yöntemdir.

Panel Özellikleri Nelerdir?

Paneller belirli kurallar ve özellikler çevresinde yürütülür. Peki, panel özellikleri nelerdir?

Özellikleri şunlardır:

  • Panelde belirli bir konu vardır. Bu konu genellikle toplumsal içerikli olur.
  • Panel bir başkan tarafından yönetilir. Başkan konunun değerlendirilmesini sağlar ve karşılıklı diyalogları yönetir.
  • Panelde seçilen katılımcılar belirli meslek dallarında ve konularda uzman kişilerdir.
  • Katılımcı sayısı en az 3 kişi olmak zorundadır. 2 kişi ile yapılan konuşmalara panel değil diyalog adı verilir.
  • Panele en fazla 6 kişi katılabilir.
  • Tartışılan konu küçük bir kalabalık önünde ele alınır.
  • Tartışma ortamı için gerekli bir alana ihtiyaç duyulur. Küçük bir salon yeterli olacaktır.
  • Panelde mikrofon kullanımına gerek duyulmaz. Sohbet havasında konu değerlendirilir.
  • Yuvarlak bir masa etrafında üyeler toplanır.
  • Paneli yürüten başkan masanın ortasında durur ve panelin kurallarını açıklar.
  • Panelin başkanı konuşmacıları dinleyen kişilere tanıtır. Uzmanlık alanları hakkında bilgi verir. Üyelerin sırası ile konuşması için söz hakkı verir.
  • Konunun daha anlaşılır olması için gerekli anahtar sözcükler ele alınır.
  • Üyelerin konuşma süresi başkan tarafından belirlenir ve düzenlenir.
  • Paneli yöneten başkan üyelere sorular sorma hakkına sahiptir.
  • Panel sonrası forum yapılabilir.
  • Panel sonrası dinleyiciler üyelere soru sorma hakkına sahiptir. Üyeler sorulan soruları büyük bir özenle cevaplandırır.
Panel Nedir?
Panel Nedir?

Panel genellikle bu özellikler ve kurallar çerçevesinde yürütülür. Panelde resmi bir dil ve anlatım yoktur. Aksine karşılıklı soruların sorulduğu bir sohbet ortamında gerçekleşir. Panelin yönetimini yapan başkanın da taşıması gereken bazı nitelikler mevcuttur. Panel esnasında paneli yürüten başkana çok büyük sorumluluklar düşer.

Panelin Yapılmasının Amacı Nedir?

Panel oturumları merak edilen konuları aydınlatmak ve gün yüzüne çıkarmak için tercih edilebilir. Aynı zamanda sosyal sorunlar ele alınır ve bu sosyal sorunların giderilmesine yönelik farklı fikirler ortaya atılır. Tartışma konusu panelin sonunda karara bağlanır ve sunulan fikirler değerlendirilir.

Bilimsel veya siyasi konularda halkın bilgilenmesine yardımcı olur. Halk toplumsal konularda bilgi sahibi olur ve bu sorunlara karşı önerilerde bulunabilir. Bilinmeyen çok sayıda bilgiyi paneller aracılığı ile elde etmek mümkündür. Bu tür oturumlar yeni fikirlerin doğmasına yardımcı olur. Dinleyiciler notlar alır ve konuya daha çok hakim olmaya çalışır. Yani paneller toplumsal, çevresel ve fiziksel olarak kişiye çok şey katar. Doğru ve bilimsel bilgiler araştırılır ve gelecek nesillere güvenle aktarılır.

Panel Başkanının Yapması Gerekenler Nelerdir?

Panel başkanı sayesinde etkili bir tartışma ortamı yürütülür. Tartışma esnasında üyelere eşit söz hakları verilir ve kargaşa çıkmasına engel olunur. Bunu paneli yöneten başkan kontrol eder. Panel başkanının yerine getirmesi gereken bazı görevlere vardır. Öncelikle panelin konusunu ve panelin özellikleri üyeler ve dinleyiciler ile paylaşır. Konuşma süresini ayarlar ve gereksiz zaman kaybına engel olur. Sırasıyla bütün üyeleri dinler ve onlara söz hakkı verir. Ortamın konforu için elinden gelen her türlü vazifeyi üstlenir. Panelin sonlarına doğru tartışılan konuyu özet şeklinde dile getirir. Ayrıca soru sormak isteyen dinleyicilere söz hakkı verir. Panelin planlı şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Panelin güvenliği ve yönetilmesinde başkanın büyük sorumlulukları vardır.

Panel Nasıl Gerçekleştirilir?

Doğru ve etkili bir panel gerçekleştirmek için planlı ve programlı bir açılış yapmak gerekir. Öncelikle panelin planı ele alınır ve değerlendirilir. Panelin planında yer alan bazı aşamalar uygulanır. Peki, planda yer alan aşamalar nelerdir?

Panel aşamaları şunlardır:

  • Panelin konusu belirlenir.
  • Panelin yapılış amacı dinleyiciye aktarılır.
  • Tartışma konusu hakkında detaylı bir bilgi verilir.
  • Konuşmacı üyeler dinleyiciye tanıtılır.
  • Üyelere sorulacak sorular önceden hazırlanır ve değerlendirilir.
  • Başkan konuyu özetler.
  • Konu hakkında merak edilen sorular sorulur.
  • Panel sonlandırılır ve belirli bir sonuca bağlanır.
  • Genellikle etkili bir panel bu aşamalar eşliğinde ilerler ve son bulur.

Panelde Yer Alan Konuşmacıların Görevleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Masa etrafında toplanan konuşmacıların taşıması gereken özellikler mevcuttur. Konuşmacıların bilgili ve konuya hakim olması gerekir. Akıcı bir konuşmaya sahip olmalı ve iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. Ayrıca konuşmacılar diğer üyelere karşı sabırlıdır. Birbirlerinin sözünü kesmezler ve hoşgörü çerçevesinde konuyu ele alırlar. Genelde sohbet havasında konuşurlar.

Ayrıca doğal ve yalın bir anlatım tekniği benimser ve sözcükleri akıcı kullanırlar. Konu hakkında en doğru açıklamalarda bulunur ve halkın aydınlanmasına yardımcı olurlar. Kendi fikirlerini de panel esnasında dile getirebilir ve dinleyiciden gelen sorulara cevap verebilirler. Konuşmacıların en önemli görevi sahip olduğu bilgileri dinleyiciye en uygun şekilde aktarmaktır. Eleştirilere açık olmak bir konuşmacının sahip olması gereken en önemli özellikler arasındadır.

Panelin Süresi Ne Kadardır?

Panelde her konuşmacı söz alma hakkına sahiptir. Panelde söz alan bütün üyeleri eşit sürede dinlemek ve söz hakkı vermek gerekir. Adil bir panel için bu husus önemlidir. Konuşmacılar genellikle 10 veya 15 dakikada görüşlerini ifade eder. Konuşmacı sayısına göre panelin süresi değişiklik gösterebilir.

En fazla 6 kişiden oluşan panellerde konuşmacı sayısı daha fazla olduğu için panel süresi uzayabilir. Panel sonrası dinleyicilerin sorduğu sorular da panelin süresini etkiler. Fakat panellerde işlenen konu kısa bir zaman diliminde açıklığa kavuşturulur. Gereksiz ve uzun zaman dilimleri dinleyicinin sıkılmasına ve etkili bir dinleme gerçekleşmemesine neden olur.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler