Çarşamba, Aralık 11, 2024

Panik Atakta En Etkili Tedavi Nedir?

Endişe, korku gibi sıkıntı duygularını içinde bulunduran, aniden ortaya çıkan ve kişide korku uyandıran nöbetlere panik atak diyebiliriz.

“Panik Atak” çarpıntı, terleme, titreme, boğulma ya da nefes alamama hissi, göğüste ağrı veya sıkışma, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik gibi bedensel duyumların olağan dışı yoğunlukta hissedildiği, beraberinde kontrolünü kaybetme, delirme korkusu ya da ölüm korkusu ile karakterize bir süreçtir.

Atak süresi 10-30 dakika arası bazen de bir saat kadar sürer ve bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ataklar ani bir şekilde ve hızlıca başlar. Bazen ataklar kişinin uykusu sırasında da görülebilir. Atakların sıklık ve şiddeti değişkenlik gösterir.

Atak sonrasında kişide yeni bir atak daha yaşayacağına dair ya da atak sırasında ortaya çıkan bedensel duyumlarla ilgili yoğun kaygı oluşur. Aslında atak geçiren kişiler tekrar yaşayacakları kaygıdan kaygılanırlar. Hastalar kalp krizi geçirecekleri, beyninde önemli bir hastalık olduğu, felç olabilecekleri gibi kuşkularla acil servislere başvururlar. Çoğu zaman yapılan ilk tetkiklerde herhangi bir sorun saptanmamış olmasıyla da yetinmeyip daha ileri tetkik arayışları içine girerler. Sorunun psikolojik olduğunun anlaşılıp bir psikiyatra yönlendirilene kadar hastalar çeşitli rahatsızlıklarla ilgili tetkikler yaptırırlar. Aynı korkularla hastaların bir kısmı evde yalnız kalamama, kalabalık yerlere girememe gibi sorunlar yaşarlar. Bu durum kişinin mesleki ve sosyal yaşantısını ileri derecede kısıtlamakla beraber günden güne kişinin yaşam kalitesini de düşürür.

Tüm dünyada yapılan çalışmalar Panik Bozukluğunun genel nüfus içindeki yaygınlığının % 1.5-3.5 arasında olduğunu ve  Panik Bozukluğun kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha fazla göstermektedir.

Panik atak geçiriyor olmanızın birkaç sebebi olabilir. Bunlar duygusal sıkıntılar geçirmenize neden olmuş stresli hayat tecrübelerinden, beslenme şeklinize veya nefes alıp verme tarzınıza kadar değişiklik gösterebilir.

Panik Atak Geçer Mi? Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?

Panik bozukluğu tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Psikiyatri uzmanına ve psikoterapiste başvurarak yardım alabilirsiniz. İlaç tedavileri ve psikoterapiler sizi, panik bozukluğu tedavisinde etkili ve kalıcı bir tedavi çözümüne götürür.

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Uzm Psikolog Vahide Kıray
Uzm Psikolog Vahide Kıray
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler