Salı, Nisan 22, 2025

Pedagoji Nedir?

Yeni çocuk sahibi olan veya çocuklarında çözemedikleri problemlerle karşılaşanlar, pedagoji nedir sorusuna cevap arıyorlar. Pedagoji, birçok sorunun çözümünde ebeveynlere yardımcı olduğundan, önemi de daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Geleceğin yöneticileri olacak olan çocukların, doğru ve kaliteli yetiştirilmesi, sadece aileleri için değil ülkemiz için de hayati önem arz etmektedir.

Pedagoji Nedir?

Hizmet alanı tamamen çocuk olan pedagojinin kökeni, Yunancadan gelmektedir ve pedagoji nedir sorusunun en genel anlamı ise, çocuk yetiştirme bilimidir. Pedagoji bilimi ile uğraşan kişilere, pedagog adı veriliyor. Pedagoglar, çocukların zihni, ahlaki, cinsel ve sosyal becerilerinin gelişmesine yardımcı olurlar. Böylece çocukların kişisel kişilik gelişimlerine de yön verilmiş olunur.

Çocuklar, kişilik ve becerilerinin gelişmesi ile çevreye daha uyumlu olarak, hayata atılmaya hazır olurlar. Pedagoji, yeni doğmuş çocuklar ile yetişkinler arasındaki yaş gruplarını eğitmektedir. 19’uncu YY’da ayrı bir dal olan pedagoji, daha önceleri psikolojinin altında hizmet vermiştir. Konunun önemi ve ilgi alanının genişliği ile çeşitliliği, pedagojinin ayrı bir bilim dalı olmasını gerektirmiştir.

Pedagojinin Hizmet Alanları Nelerdir?

Hizmet alanları öğrenilmeden, pedagoji nedir sorusunun cevabı tam olarak anlaşılamaz. Pedagoji, çocuklarla ilgili çeşitli konularla ilgilenmektedir.

Pedagojinin hizmet alanları ise, şu şekilde sıralanabilir;

  • Eğitim alanı: Çocukların öğrenmesini en yüksek seviyede gerçekleştirmek için, okullardaki eğitim süreçlerinin programlamasını yapmak. Bu maksatla, eğitim süreçlerinde mevcut olan yanlışların düzeltilmesi. Rehberlik ve gerektiğinde öğretmenlik hizmeti vermek. Okullarda başarısız olan ve uyum problemi çeken çocuklara yardımcı olunması. Okul disiplin kurullarında, danışmanlık yapmak.
  • Çocuklarda öğrenme sorunları ile dikkat eksikliklerinin giderilmesi
  • Zeka geriliği olan çocukların rehabilitasyonu
  • Üstün zekalı çocukların uyum problemlerinin çözülmesi
  • Aile danışmanlık hizmeti: anne ve baba ile çocukların ilişkilerindeki sorunların çözülmesi. İletişim problemleri.
  • Çocukların terbiyesi için özel destek programlarının hazırlanması

Pedagoglar bu hizmet alanlarının yanı sıra, bilirkişi (çocuk mahkemelerinde, çocuk yuva ve kreşlerin açılması konusunda), gözlemci (ıslah evlerinde) ve sağlık kurum ve kuruluşlarında uzman olabilmektedirler.

Pedagoji Ne Demek?
Pedagoji Ne Demek?

Pedagojinin Alt Dalları Nelerdir?

Pedagoji, ilgi alanının genişliğinden dolayı bazı alt dallara ayrılmıştır.

Bu nedenle pedagoji nedir sorusuna cevap verebilmek için, şu alt dalların da bilinmesi gerekmektedir;

  • Orthopedagoji: Bu alt dalda toplumun problemli ve uyumsuz olarak kabul ettiği çocuklar incelenir. Suç işlemeye meyilli olan ve olumsuz davranışlarda bulunan çocuklar incelenerek, sorunlara çözümü aranmaktadır.
  • Eğitim Pedagojisi: Eğitim, sadece okulda alınan eğitim olarak kabul edilmemektedir. Eğitim süreci doğumla başlayan, aile ve eğitim kurumlarınca devam ettirilen sürekli bir faaliyet olarak değerlendirilmektedir. Bu alt dal, tüm eğitim süreçlerinde izlenmesi gereken politika ile yöntemlerin belirlenmesine katkı sağlamaktadır.
  • Antropedagoji: İnsan bilimi ile pedagojinin birleşmesinden oluşmaktadır. Özellikle tarihsel önemi olan kişiliklerin tutum ve davranışlarını inceler.
  • Transkültürel pedagoji: Çocukların gelişiminde, ülkelerin ve hatta bölgelerin kültürleri de önemli rol oynamaktadır. Transkültürel pedagoji alt dalı, çocuk yetiştirme ile kültür anlayışı arasındaki ilişkiyi incelemektedir.

Ülkelerin gelişmişlik seviyesi yükseldikçe, çocukların yetiştirilme kaliteleri de artmaktadır. Pedagoji bu nedenle de, gelişmiş ülkelerde daha önemli olarak görülmekte ve daha çok kişi tarafından başvurulmaktadır. Çocuk yetiştirmenin zorluğu, özellikle çalışan ailelerde daha da artmaktadır. Pedagoglara başvuran ebeveynlerin çoğunluğu, çalışan kişilerden oluşmaktadır.

Uyumsuzluk ve dikkat eksikliği sorunlarında ise, pedagoji çok önemli başarılı sonuçlar elde etmektedir. Tüm bu konular göz önüne alındığında, pedagojinin sadece çocuklara değil ebeveynler için de yardımcı ve destek olduğu görülmektedir.

Pedagoglara Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Pedagoglara genellikle çocukların zihinsel gelişimleri ile ilgili bir sorun olduğunda başvurulmaktadır. Aslında pedagoglara başvurmak için, çocuklarda sorun oluşmasını beklemek gerekmez. Çocuk gelişimine çok önemli katkı sağlayan pedagoglara, daha kaliteli bir çocuk yetiştirmek için de başvurulabilir. Çocuklarda özellikle dikkat eksikliği ile uyum problemi görüldüğünde ise, mutlaka pedagoga başvurulması gerekir.

Ayrıca, çocuklarda şu sorunlar görüldüğünde de, pedagoglara başvurulması gerekmektedir;

  • Çocuklarda yalan söylemenin alışkanlık haline gelmiş olması
  • Çocuklarda paylaşma duygusunun gelişmemesi
  • Kardeşleri ile sürekli kavga etme durumunda
  • Teknolojik cihazlar ile oyunlara bağımlı olması
  • Aşırı inatçılık
  • Beslenme alışkanlıklarının sorunlu olması
  • Çocuğun yemek yemeyi reddetmesi
  • Çocuğun eğitim problemleri
  • Uyku alışkanlığının olmaması
  • Bağlanma sorunu
  • Tuvalet eğitiminin verilememesi

Pedagoglar, çocuklarda ruhsal sorunların tedavisini yapamazlar, bunun için psikiyatristler görev yapmaktadır, pedagogların görevi ise, sadece danışmanlık hizmeti vermektir.

Pedagogların Özellikleri Nelerdir?

Pedagog olabilmek için sadece eğitim almak yeterli olmamaktadır. İyi bir pedagog tüm iletişim kanallarını etkin ve verimli bir biçimde kullanabilmelidir. Motivasyonu yüksek olmalı, bu sayede çalışmalarını yılmadan gerçekleştirebilmelidir. İkna kabiliyeti yüksek olmalıdır. Mesleği ile ilgili tüm gelişmeleri takip etmeli ve gerektiğinde uygulayabilmelidir. Stresli ortamlarda çalışabilmeli, çözüm odaklı hizmet vermelidir. Ayrıca, gözlem ve analiz yeteneği yüksek olmalıdır.

Pedagoji
Pedagoji

Pedagogların Sorumlulukları Nelerdir?

Pedagogların sorumlulukları öğrenildiğinde, pedagoji nedir sorusunun cevabı tam olarak anlam bulmaktadır.

Bu sorumlulukların başlıcaları şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Çocuk gelişimi ile eğitimi konusunda ebeveynlere danışmanlık hizmeti vermek,
  • Hastanelerdeki bakım ve tedavi bölümlerindeki çocuklar için duygusal açısından destek sağlamak. Buradaki çocuklardaki gelişimleri izlemek.
  • Çocuğun hayatına direk etki eden kişilerle (öğretmeni, doktoru ve sosyal hizmet uzmanı gibi) koordinasyon yapmak,
  • Çocuk programlarının hazırlanması ile ilgili görüşte bulunmak
  • Hizmet içi eğitim desteği sağlamak (ana sınıfı ve kreşlerde çalışan eğitmen ve diğer personele)
  • Konuşma problemi olan bebekler ile çocukların değerlendirilmesini yapmak

Pedagoglar ayrıca çocukların cinsel gelişimlerinin, sağlıklı bir şekilde olması için de ebeveynlere önerilerde bulunurlar. Pedagoglar, evlat edinme veya velayet gibi adli konularda da danışman olarak görev yapmaktadır.

Fırat Acar
Fırat Acar
Kendini sürekli geliştiren, her yanlışta ders çıkaran, makale yazmayı, satranç oynamayı, boks yapmayı, kitap okumayı, film izlemeyi seven blogger.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler