Pisagor Kimdir? Matematiğin dahi hocalarından biri olan ve “pisagor” terimini matematik ve geometri bilimine kazandıran ve pisagorculuk akımının kurucusu iyonyalı filozoftur.
Pisagor Kimdir? Pisagor Hayatı
Pisagor M.Ö. 570 yılında Sisam’da doğmuştur. Babası bir yüzük ustasıdır. İlk eğitim ve öğrenim hayatını burada tamamladıktan sonra babasının ticari göçü sebebi ile farklı şehirlerde yaşamıştır. Tales’in öğrencisi olan Pisagor onun önermesi ile o zamanların bilim diyarı olan mısıra gitmiş ve “Erdemde sivrilenler üzerine” adlı eserin çalışmalarına katılmıştır.
Mısır dönüşü Sisam’ın titanların eline geçmesinden dolayı İtalya’nın Crotone şehrine gitmiş ve burada “orfeusçuluk” adı altında yer altı din topluluğunu kurmuş ve bu dönemden sonra siyaset ile içli dışlı bir rol oynamıştır.
Pisagor’un kurduğu bu topluluk kendilerini bir çeşit radikal matematikçiler olarak adlandırıp kurul atında hiçbir özel eşyaya sahip olmadan yaşamayı düstur edinmişler ve öğretinin kuralı çerçevesinde et yememeye özen göstermişlerdir. Bu grubun bir de dinleyiciler adlı öğrencileri olup onlar topluluk üyesi sayılmayıp et yemelerine müsaade ediliyordu.
Pisagor Bilim Hayatı
Pisagor’un bilim hayatı çok aşamalı bir kısma bölünmüştür. Öncelikle kendi görüşleri olan pisagorculuk dışında çeşitli görüşler ile de ilgilenmiş ve matematik ilmine yeni terimler kazandırmıştır. Pisagor terimlerinin oluşturduğu akımların bazıları şunlardır;
Pisagorculuk
Pisagorun kurduğu dini topluluk hem okul hem de bir kardeşlik derneği gibiydi. Buranın üyeleri bizzat Pisagorun öğrencileri olup kendilerine “pisagorcu” adını vermişlerdir. Bu grup iki yüzyıl sonra Öklid’in ögeler adlı eserinde aksiyomatik geometrinin kurucusu olarak katkı da bulunmuşlardır. Pisagorcuların belli başlı kuralları bulunuyordu bunların başında insanın konuşurken dikkatsiz olduğuna inandıkları için eğer pisagorculuk çiğnenirse cezası ölümdü.
Bu nedenle sessizlik adını verdikleri bu kurallara uyulmasını zorunlu kılmışlardı. İkinci kural ise eğer bir insan acı halinde ise ve bunu kafasına takıyorsa ona acısını unutması konusunda telkinde bulunmamak gerekiyordu. Kaygısızlık büyük bir suçtu aynı zaman da öfkeli olmak ve sinirine sahip olamamak bilgisiz cahil bir insanla aynı seviyede olduğuna inanılıyordu.
Bu grup kendi arasında ikiye ayrılmıştı birinci grup matematikçiler bunlar daha çok hoca ve rahip gibi işlevlere sahipti ikinci grup dinleyiciler ise Pisagor’un sadece eserlerinin özetlerini duymakla yükümlü olup topluluk sırlarını bilemezlerdi. Pisagor aynı zaman da kadınlara bilim hakkı verilmesine inanıyordu topluluğunun içinde kadın matematikçilerde yer alabilmiştir.
Tetraktys
Bir çeşit Pisagor terimi ve Pisagorcuların simgesidir. On noktanın bir üçgen elde etmesi sonucu oluşan üçgen amblemi geometri de nokta anlamına gelir.
Pisagor Toplum Görüşleri
Pisagor bir matematikçi olduğu kadar felsefe ile ilgilenmesi ile de tanınıyordu. Bu konuda toplumu bir vücuda benzetmiştir. İnsanın üç ana temel ögede oluştuğunu ( akıl, ruh, maddiyat) toplumun da tıpkı böyle bir yapısı olduğunu iddia etmiştir. Ona göre akıllı insanlar idare, cesurlar askerlik, maddiyatçılar ise üretim kesimini üstlenmeliydi. Pisagor’a göre toplumun adaletli bir şekilde yönetilmesi için idarecilerin kendi arasında eşit, askerlerin kendi arasında eşit, halkın da kendi arasında eşit olduğu zaman adaletli ve eşit bir toplum yapısı kurulacağına inanmıştır.
Ruh Göçü Öğretisi
Pisagod heredot tan etkilenerek Mısır da kaldığı zamanlar da ruh göçü öğretisini benimsemiş ve bunu kendince yorumlamıştır. Öğretiye göre ruh ölümsüzdür ve beden öldükten sonra dünya alemi üzerinde dolaşarak farklı bedenlerin içine girer. Bu süreçte tekrar insan bedeni içine dönmek için üç bin yıl geçmesi gerekir.
Bilim ve İlim Çalışmaları
Pisagor dünyadan göçmeden önce herhangi bir yazılı eser yazmamış aksine topluluğuna sözlü eserler bırakmıştır.
Öğrencilerinden aktarılan buluş ve terimleri ise şu şekildedir;
- Pisagor bağıntısını ortaya attı
- Müzik ile tedavi çalışmalarına ilk o başladı
- İlk çarpım tablosunu kullandı
- Müzik armonisini ilk o keşfetti
- Bir tür adalet kupası keşfetti
- Öğrencilerinin iddiasına göre dünyanın yuvarlak olduğu yönünde ki söylemler ilk ondan duyuldu.
Bilim ve sanat alanında çalışmaları önemli olan Pisagor antik çağın en önemli dahilerinden biri olmuş ve günümüz de yapılan bilimsel çalışmaların ana temelini atan hocalardan olarak adını tarihe yazdırmıştır.
Umarız “Pisagor Kimdir?” adlı makalemizi beğendiniz. Ayrıca dilerseniz matematik alanında bulunan diğer dahilerimize de göz atabilirsiniz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.