Üreme çağındaki kadınların sıklıkla rastladığı bir durum olan polikistik over sendromu, hormonel bir rahatsızlıktır. Bazı bireylerde menstrüal siklus (adet dönemi) görülmezken bazılarında düzensizlikler görülebilir. Temelde androjen hormonunun artmasıyla ilişkili olan polikistik over sendromu, her 100 kadından 10-15’inde görülmektedir. Özellikle obezitenin artmasıyla sendromun görülme riski de artmaktadır. Bunun sebebi insülin hormonunun artması ve yumurtalıkları etkilemesidir.
Genetik yatkınlığın çok önemli bir etken olduğu polikistik over sendromunda beslenme alışkanlıkları hastalığın seyrini önemli ölçüde etkiler. Yapılan araştırmalarda tip 2 diyabet, kalp hastalıkları ve obeziteyle yüksek derecede ilişkilendirilir. Kilolu bireylerde %5 kilo kaybı, beslenme tedavisinin birincil hedefidir. PCOS için bilinen en yaygın önerileri 5 madde ile gruplandırırsak;
- DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ BESLENME
Glisemik indeksi düşük olan besinler kan şekeri kontrolünü sağlar. Aynı zamanda insülin hormonunun aşırı salınımı engellenmiş olur. Bu sebeple hastalığın seyrinde önemli rol oynar. Glisemik indeksi düşük olan besinler; kuşkonmaz, ıspanak, karnabahar, domates, kereviz, nohut, kuru fasulye, taze fasulye, soya fasulyesi, barbunca, mercimek, barbunya, kabak, erik, elma, muz, şeftali, çilek vb. Uzak durulması gereken yüksek glisemik indeksli besinler ise; kuru meyveler, mısır, patates, bakla, bezelye, pirinç, bal kabağı, beyaz ekmek, mısır gevrekleri, karpuz, havuç, bal, toz şeker vb.dir.
2. OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİNDEN ZENGİN BESİNLER TÜKETMEKOmega 3 takviyesinin araştırıldığı bir çalışmada 8 hafta boyunca PCOS’lu bireylere omega 3 takviyesi yapıldığında insülin dirençlerinin %22 oranında iyileştiği görülmüş. Bu durum hastalığın seyrini önemli ölçüde etkiler. Haftada 2 kez balık tüketmek ve bunlardan en az birini yağlı balıklar arasından tercih etmek gerekmektedir. En iyi omega 3 kaynakları olarak ceviz, avokado, Norveç somonu, tuzsuz fındık, yağlı tohumlar, keten tohumu, ıspanak, karnabahar, kanola yağı, susam tohumları, omega 3 ile zenginleştirilmiş yumurtalar…
3. ANTİİNFLAMATUAR BESİNLER TÜKETMEKPCOS hastalarında yapılan çalışmalara göre bireylerin çoğunda düşük dereceli inflamasyon görülmektedir. İltihaplanma anlamına gelen bu durum vücudun su tutmasına, yani ödem oluşumuna sebep olur. Bu nedenle diyette antiinflamatuar besinlere yer verilmelidir. Bunlardan bazıları: zencefil, zerdeçal, tarçın, pul biber, sarımsak, somon balığı, ceviz, zeytinyağı, domates, vişne, pancar, yaban mersini, kereviz, ananas, chia ve keten tohumu
4. KARBONHİDRAT TÜKETİMİNİ AZALTMAKPCOS ile birlikte diyabet ve insülin direnci görülme riski de artmaktadır. Aşırı karbonhidrat alımı hastalığın seyrini tetikler. Özellikle basit karbonhidratların diyetten çıkarılması gerekir. Diyette karbonhidratlar doymamış yağ asitleriyle değiştirilmeli ve yağsız proteinler tercih edilmelidir.
5. POSASI YÜKSEK BESİNLER TERCİH ETMEKSindirime yardımcı olması ve obezite riskini azaltması açısından lif oranı yüksek besinler tüketilmelidir. Bunlardan bazıları; karnabahar, brüksel lahanası, kabak, brokoli, kuru fasulye, taze fasulye, mercimek, armut, ananas, çilek.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.