“Glutensiz beslenme” bir çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Çölyak hastalığı ile adını duyuran gluten; buğday, arpa, çavdar yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan doğal bitkisel proteindir.
Çölyak hastalığı bir tür bağırsak rahatsızlığıdır. Çölyak olan kişilerde gluten alımı bağırsak mukozasında bir oto-immün reaksiyona yol açar. Aynı zamanda villus çıkıntılarının yok olma eğilimine girmesine neden olarak ince bağırsağın yüz ölçümünün gittikçe azalmasına sebebiyet verir. Bunların sonucunda yeterince besin emilimi gerçekleştirilemez hale gelir. Böylelikle beslenme yetersizlikleri görülmeye başlanır.
Bunun yanında çölyak hastalarında gluten alımından sonra yorgunluk, halsizlik, şişkinlik, ani kilo kayıpları, ishal ya da kabızlık gibi çeşitli şekillerde bağırsak harabiyetleri görülür.
Hastalığın tedavisi ise, glutensiz beslenerek yani glutenli besinleri hayatımızdan çıkararak gerçekleşmektedir. Ancak glutensiz beslenme son yıllarda popülerleşerek sosyal mecralarda sıkça sağlıklı beslenme adı altında ele alınmaya başladı. Fakat bilimsel açıklamalar bunun tam aksini söylemekte…
Popüler beslenme olan glutensiz bir yaşama adım atıldığında simit, makarna, hamur işleri gibi rafine karbonhidratlardan uzaklaştığımız için bir miktar zayıflama tabi ki görülebilir. Ancak bu kilo kaybı sağlıklı besleniyoruz demek değildir.
2017 yılında, çölyak olmayan kişilerde uzun yıllar gluten içeren tahıl ürünlerinin tüketimi ile kalp hastalıkları ilişkisi ele alınmış fakat glutenin kalp rahatsızlıklarına neden olmadığı bildirilmiştir. Aynı zamanda yine çölyak rahatsızlığı olmayan bireylerde glutensiz beslenme de oluşan değişimler ele alındığında, kalp hastalıkları riskinin arttığı gözlenmiştir. Keza bunların yanında birçok araştırma da tahıllı ürünlerin sağlığa daha iyi geldiğini söylemektedir.
Genel olarak; günde 2-3 porsiyon gluten içeren tam tahıllı besin tüketimi, tip 2 diyabet hastalıklarına yakalanma oranını oldukça düşürmektedir. Bunun yanında kalp rahatsızlıkları riskini de azaltmaktadır.
Bunu da okuyabilirsiniz: Fermente Besinler Nelerdir ve Faydaları Nelerdir?
Glutenin bağırsaklardaki diğer bir olumlu yönü ise; probiyotik etki göstermesidir. Probiyotik; bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan bileşendir ve bağırsaktaki yararlı canlı organizmalar için besin kaynağıdır. Glutenin gösterdiği probiyotik etki sayesinde bağırsaklardaki iyi bakteri miktarı artmaktadır. Bununla birlikte huzursuz bağırsak sendromu, kolon kanseri ve inflamatuvar bağırsak hastalıkları riski azalmaktadır. Aynı zamanda iyi bakteri miktarları arttığı için besin emilimi ve besin yararlılığı da artar. Bu da vücudu birçok hastalıktan koruyarak sağlık kalkanı görevi sağlamaktadır.
Popüler akımla ortaya çıkan türlü türlü beslenme tarzlarını hayatınıza sokacağınız zaman, hiçbir rahatsızlığınız yokken çeşitli rahatsızlıklara davetiye çıkarma ihtimalinizi her zaman göz önünde bulundurun. Buna göre, beslenmenizde radikal değişikler yapın.
Keza çölyak dışında, bireylerin bu şekilde beslenmesi pek de akıl işi görünmüyor. Bireylerin sırf popüler beslenme şekli diye glutensiz beslenmeye geçmesi oldukça yanlış bir hal alıyor. “Ben glutensiz besleniyorum.” demeden önce iki kere düşünülmesi gerekir.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.