Perşembe, Nisan 3, 2025

Psikolog Olmak İçin Hangi Yollardan Geçmek Gerekir?

Sizce “Psikolog Olmak İçin Hangi Yollardan Geçmek Gerekir?” Ben Ondokuz Mayıs Üniversitesi psikoloji bölümü mezunuyum. Mezun olmadan önce Murat hocamız şöyle söylemişti: “Mezun oldunuz ama hala bir psikolog sayılmazsınız.” Çok zoruma gitmişti. Çok isteyerek ve çok çalışarak kazanmıştım oysaki bu bölümü. Ne demek istemiş olabilirdi?

Psikolog Olmak?

Her meslekte olduğu gibi psikolog olmak da kolay iş değil. Üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olan kişilere “psikolog” ünvanı verilir. Verilir, evet. Ama Murat hocamın da bir bildiği vardı elbet.

Eğitim ömür boyu bu bölümde. Çok ciddi bir konu bu. Üniversite bir temel atma niteliğinde. Bu temelin üzerine katlar çıkılmadığı sürece, yerinizde sayıyor olacaksınız demektir. Çok değerli bir hocam var, yaklaşık 15 yıldır alanda. Kendisi hala eğitimlere katılır, okur, araştırır, gelişir. Fark yaratmak meselesi.

Fark yaratmak. Her meslekte olduğu gibi, psikolojide de değerli bir mesele. Şimdilerde çok fazla psikoloji bölümü açılıyor. Ve dolayısıyla çok fazla mezun var. Kendi kişiliğimiz, bilgi ve becerilerimiz temelinde fark yaratma zorunluluğumuz var diye düşünüyorum. Her birimizin farklılığı da birbirinden farklı olacaktır. Ve bu harika bir zenginlik?

Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra, hangi alana ilginiz varsa, o alanla ilgili eğitimler almak ve kendinizi geliştirmek zorundasınız. Psikolojinin birçok alt alanı var.  Hepsi de farklı ve kendi içlerinde derinliği olan, uzmanlık isteyen alanlar. Gelişim psikolojisi, spor, psikolojisi, deneysel psikoloji, klinik psikoloji, sosyal psikoloji, trafik psikolojisi, nöropsikoloji, eğitim psikolojisi, fizyolojik psikoloji, bilişsel psikoloji, endüstri psikolojisi, karşılaştırmalı psikoloji.

Benim alanım gelişim psikolojisi. Çocuklarla çalışmayı tercih ettim. Hepsi gibi ciddi ve değerli bir alan. Çocukla çalışmak demek anne-babayla çalışmak demek aslında. Hatta bazen ve aslında çoğunlukla anneanne, babaanne, teyze, hala, dede… İş birliği içinde ilerlemek en kıymetlisi.

Gelişim psikolojisi yüksek lisans yapmak, çocuk gelişimi okumak, çocuk gelişim ve psikolojisi hakkında açılan eğitimlere katılmak gibi uzun ve masraflı bir süreç sizi bekliyor. Yalnız dikkat; her açılan eğitime katılmamanızı, eğitimi veren kurumun güvenilirliğini araştırmanızı içtenlikle öneririm. Psikologları denetleyen bir yapı olmadığı için, yasamız da henüz yok, istismara çok açık bir meslekteyiz. Paranızı ve zamanınızı kaliteli eğitimlere yatırmanızı öneririm.

Umarım “Psikolog Olmak İçin Hangi Yollardan Geçmek Gerekir?” adlı yazımı beğenmişsinizdir. Ayrıca dilerseniz diğer yazar arkadaşlarımızın yazmış olduğu makalelere de göz atabilirsiniz.

Psikolojik Danışman Gülçin Hanımın Yazısı: Psikolojik Danışman Kimdir Ve Kendilerini Nasıl Geliştirebilirler?

Uzman Klinik Psikolog Aslıhan Hanımın Yazısı: Psikolog Olmanın Süreci Nedir? Psikolog Olmak Üzerine Merak Edilenler Nelerdir?

Uzman Psikolog Mahir Beyin Yazısı: İyi Bir Psikolog Olma Yolunda Her Şey Nasıl Başlar?

Uzman Psikolog Tuğba Hanımın Yazısı: Klinik Psikoloji Nedir? Klinik Psikologların Kariyer Fırsatları Nelerdir?

Uzman Klinik Psikolog Berat Hanımın Yazısı: Mesleki Psikolog Olma Yolundaki Öyküm

Psikolog Nazlı Avcıl Ökke
Psikolog Nazlı Avcıl Ökke
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler