Reçine nedir sorusunun en kısa yanıtı, otsu bitkiler ve ağaçların kendilerini zararlı haşere ve böceklerden korumak için ürettikleri bir çeşit sıvıdır. Pek çok alanda kullanıldığı için bu sıvı doğal yollardan üretilmiyorsa bazen suni olarak da üretilebilir.
Kimya sanayi reçinenin en çok kullanıldığı yerlerden birisidir. Aynı zamanda alternatif tıp da reçineden yararlanır. Reçine çok fazla çeşidi olan ve pek çok alanda kullanılan doğal bir üründür.
Ancak halk arasında bu isimle bilinmez. Reçine insanlar arasında en çok çam sakızı olarak tanınır. Toz haline getirilip bal ve çörek otu karışımı ile de tüketilebilir.
Reçinenin Ne Faydası Var?
Vücudumuz her gün bazı toksinlere maruz kalır. Bu toksinlerden kurtulmak için bazı besin takviyelerinden yararlanmak yerine reçineden de faydalanılabilir. Düzenli aralıklarla reçine ve bal tüketen kişilerin toksinlerden arındığı gözlenmiştir.
Günümüzün en sık karşılaşılan sorunlardan bir diğeri de kaygı ve stres bozukluğudur. Hızlanan yaşantımız ve sürekli kaygılarla boğuşan psikolojimize de iyi gelir. Her gün reçine ve bal karışımı tüketenler daha rahat olur ve kendisini daha huzurlu hissedebilir.
Bal ve reçine karışımına çörekotu da eklerseniz bağışıklık sistemi sorunları dahil vücuda pek çok faydası olur.
Tütsü Olarak Reçine
Reçinenin bilinen yirmiye yakın çeşidi bulunur. Bunlar arasında bazıları tütsü olarak kullanılabilir. Reçinenin bu çeşitleri ısıtıldığı zaman hoş bir koku yayar. Bazı yerlerde aroma olarak da tercih edilebilir.
Bir kaç aşamadan geçen reçineler yağa da dönüşebilir. Bu yağ çok sayıda işlemden geçtiği ve bazı alanlarda çok yararlı olduğu için yüksek fiyatlıdır. Alternatif tıpta reçinenin kullanımı bu yağ aracılığı ile olur.
Cila Olarak Reçine
Sanayi tesislerinde kullanılan reçine çeşitleri de çok fazladır. Bunlardan bazıları çeşitli alanlarda cilalama yaparken kullanılır. Reçinenin en önemli özelliklerinden birisi de yapışkan özelliğe sahip olmasıdır. Bu özelliği sayesinde de ahşap üretimi ve mobilya yapımında tercih edilir. Bazı reçine çeşitleri ise çok değerlidir.
Bu değerli reçineler de tıpkı kehribar gibi az bulunur ve çeşitli yerlerden çıkarılır. Dekorasyon malzemelerinde ya da takılarda kullanılabilir.
Ağda Olarak Reçine
Reçinenin pek çok özelliği ilk çağlardan beri biliniyor. Yapıştırıcı özelliği ve şifa vermesi en çok bilinen özellikleridir. Yapışma özelliği sayesinde ağda yapımında da tercih ediliyor. Eskiden beri kullanılan çam sakızı ağdası reçineden elde edilir.
Biriktirilen reçineler çok büyük kaplarda toplanır ve ısıtılır, bu şekilde de ağda üretilir. Ancak ağdanın korunması önemlidir. Soğuk havada donup, sıcakta eridiği için ılık bir ortamda tutulmalıdır.
Bu şekilde üretilen çam sakızı yani reçine ağdası hem tüylerin toplanmasında kullanılır, hem de cilde çok fazla faydası vardır. Bazı cilt lekeleri ve sivilceleri azaltır ve daha pürüzsüz bir cilde kavuşulmasını sağlar.
Reçinenin Ağaçlar İçin Önemi
Reçinenin doğal olarak üretilmesinin en önemli nedeni doğa için çok önemli canlılar olan ağaçların kendilerini korumasıdır. Ağaçlar kendilerini korumak için bu sıvıyı üretir ve dışarıya salar.
Bazı böcek türleri ağacın içerisine yerleşerek kendilerini beslemeye çalışır. Ağacın içinden kendiliğinden çıkan reçine bu durumu engeller. Ayrıca ağaçların bir başka sorunu da çatlama ve kırılmalıdır.
Ağaçlar bu sorunlarla karşı karşıya kaldıklarında kendilerini yapıştırmak ister. Reçineyi de yapışmak için üretirler. Ağaçların çatlak olan bölümlerinden çıkan reçineler kuruduktan sonra bu bölümlerin yapışmasını sağlar.
Kaç Çeşit Reçine Vardır?
Yirmiye yakın reçine türü olmasına rağmen genel anlamda reçineler üçe ayrılır. Bazı reçineler kendi doğallıklarında sakız içerir ve bunlar akız içeren reçine olarak bir gruba ayrılır.
Genel olarak grupları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Sakız içeren reçineler,
- İçerisinde uçucu yağ bulunan oleo yani yumuşak reçineler,
- İçerisinde uçucu yağ bulunan sert reçineler.
Görüldüğü gibi uçucu yağ içeren reçineler sert ve yumuşak olmalarına göre ikiye ayrılır. Diğer reçine türleri çok bilinse de oleo içeren reçineler çok daha az bilinir. Bu tür reçinelerden Kanada balsamı ve terebentin üretilebilir.
Suni ya da Sentetik Reçineler
Reçine doğal olarak bulunmadığı zaman suni bir ortamda da üretilebilir. Tabi ki suni reçine, doğal reçineden çok daha rahat bulunabilir. Suni reçinenin içerisinde de az miktarda doğal reçine bulunabilir. Farklı karışımlarda ve kokularda reçine karışımları üretilebilir. Bazen vernik ya da benzeri kimyasal ürünlerin içerisinde suni reçine bulunabilir.
Reçine Çiğnenebilir
Tamamen temiz doğal reçineler ağza alınarak çiğnenebilir. Reçinenin en çok bilinen faydalarından birisi ağız sağlığını ve temizliğini korumasıdır. Ağız içerisindeki zararlı bakterilerin ortadan kalkmasını sağlar.
Ayrıca dişler üzerinde biriken tartar ve plakların oluşumlarını da engeller. Sadece bir iki dakikalığına her gün düzenli olarak çiğnerseniz midedeki hazımsızlık ve şişkinlik için de şifa verici bir özelliğe sahiptir.
Gaz sıkıntısı yaşayan pek çok kişiye de faydası olur. Tıkanan solunum yollarının açılması ve solunum yolları iltihabının giderilmesinde de reçinenin faydası olur. Sürekli solunum yolu rahatsızlığı çeken, nezle ve grip gibi şikayetleri olan kişiler imkanları varsa ve bulabiliyorlarsa düzenli olarak reçine tüketebilirler.
Yüz Maskesi Olarak Reçine
Reçinenin ağda haline gelmesi ve bir kaç malzeme ile karışmasıyla yüz maskesi yapılabilir. Bu maske cildi temizler ve yeniler. Düzenli olarak yapıldığında etkisini görebilirsiniz. Ciltteki ölü deriler ve siyah noktaları temizlemek için reçine çok faydalıdır. Tertemiz ve pürüzsüz bir cilde kavuşmak isteyenler bu özelliğinden de faydalanabilir.
Son olarak çok fazla kullanılmadığı için yan etkisi de çok olmayan reçineler konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu hangi ağaçtan üretildiği ve bu ağacın zararlı bir madde içerip içermediğidir. Bu noktada dikkatli olunduktan sonra reçine kullanımı abartılmadığı sürece herhangi bir yan etkiye yol açmaz.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.