Saksıda domates yetiştirmek kendi yetiştirdiğiniz domatesleri mi yemek istiyorsunuz? Emekliliğinize ayrılıp bundan sonraki hayatınızda toprağın kokusuyla beraber bahçıvanlığa mı adım atmak istiyorsunuz? O zaman ilk tercihiniz olarak domates yetiştirmeyi düşündüyseniz keyif dolu güzel bir adım atmış olacaksınız.
Saksıda domates yetiştirmek aslında çok basittir ve keyif alıcı bir iştir. Öncelikle sizlere domates nasıl yetiştirildiğinin inceliklerini aktaracağım. Saksıda domates yetiştirmek hakkındaki tüm detaylarını bilip ol şekilde başladığımız takdirde herhangi bir sürprizle karşılaşmamızı engeller ve daha sağlıklı bir iş yapmış oluruz.
Malzemeler
- Organik domates Tohumu ( isteğe bağlı chery)
- Bir domates fidanına göre orta boy bir saksı
3. Toprak(Orman toprağı)
4. Gübre ( Otla beslenen hayanlar )
- Su
Tercih etmeniz gereken öncelikle plastik saksı seçimi olmalı.Domates tohumlarınızı hem organik hemde GDO suz domates olması yetiştireceğiniz domatesin verimliliği açısından çok önemlidir güzel temiz bir ırk domatesin tohumu olursa daha faydalı olur.
Organik domates kağıt havlu veya peçeteye sarıp kuruttuktan sonra ekeceğiniz alana yerleştirebilirsiniz peçetenin sizlere hiçbir sıkıntı teşkil etmeyecektir.
Daha kaliteli verim elde edebilmek için orman toprağına olması daha iyi olur. Elinizdeki orman toprağını plastik saksıya güzel bir şekilde yerleştiriniz. Her bir saksıya bir tane koyulması daha doğrudur yoksa ektiğiniz tohumlar zarar görebilir ve verim elde edememiş olursunuz. Çünkü; birden fazla domates tohumu ekmek, ekilen domatesler arası bir yarışa ve çekişmeye döner, sebebi ise şudur ki, bir kişiye yetecek su varsa ve 2 yada 3 kişiye dağıttığınızı düşünün ve bu durumdan dolayı herkes kendisine yetecek suyu almak için mücadele eder. Biz bu durumu damla sulama taktiğiyle uygun hale bile getirirsek domates tohumun büyüyerek fidan haline gelmesi sonucunda, bitkinin kökleri arasında herhangi bir mesafe olamayacağından hatta bir birbirinin içine girmiş sıkıştırılmış bir şekilde olması büyümesini engeller ve çürümesine yol açar. Belli bir seviye ulaştıktan sonra domates tohumlarından filizlenen fidanlar birbirine temas etmiş olacaklardır. Çünkü alan kısıtlı ve dardır. Buda bitkilerin hastalanmalarına yol açar.
Gübre genellikle otla beslenen hayvanların atıklarıdır. Otla beslenen hayvanların atıkları daha faydalıdır. Gübreleri çok hafif ezip toprağın üzerine serpiştiriniz ve hafif sulamadan sonra toprağa karışacaktır. Bu süreçten sonra domates tohumların çimlenmesi yaklaşık 9 yada 10 gün sürer, tabi tohumun cismi ve aldığı güneş ışınlarından dolayı bu süreyi az bir şey etkileyebilir. Bir veya iki gün daha beklemenizde gerekebilir. Her gün çok fazla sulamama şartıyla saksının büyüklüğüne göre suyun taşmaması çok fazla sulanmaması gerekiyor.
Eminim ki sizin kendi ellerinizle hazırladığınız domateslerin tadı bir farklı olacaktır.Şimdiden afiyetler olsun.
Dip Not: Ağaçların kırılan zarar gören kısımları elinizle değil makaslar kesip kurtarınız aksi taktirde sizde bir o kadar zarar verebilirsiniz.