Sıkılmadınız mı bilgisayar, telefon ve tablet başında -sanal dünyanızda- tek başınıza vakit geçirmekten? Evet, bunların da çok eğlenceli olduğu yadsınamaz bir gerçek. Ancak gelin kafamızı biraz olsun kaldıralım ve çevremizdekilerle vakit geçirelim. Sizlere, vakit geçirirken eğlendirecek ve üstüne üstlük eğlendirirken de zekanızı geliştirecek oyunlardan bahsetsem, biraz olsun uzaklaşmaz mısınız? Anne, baba, kardeş, dede, torun, arkadaş demeden oynayabileceğiniz oyunlar bunlar. Her yaştan insana hitap eden kuralları basit üç zeka (reversi, surakarta, koridor) oyununu anlatacağım. Reversi oyunu nasıl oynanır? Surakarta oyunu nasıl oynanır? Koridor oyunu nasıl oynanır? Öğrenmesi bir dakika, size katkısıysa bir ömür olan bu zeka oyunları umarım hoşunuza gider.
İşte O Zeka Oyunları
Reversi Oyunu
Çabuk pes eden ya da elde ettiğiniz başarıya çok çabuk güvenen biriyseniz reversi oyunu tam size göre. Çünkü bu oyunda hayat gibi her an her şey değişebilir. Tamam bitti kaybettim derken koyacağınız bir taşla kazanabilirsiniz. Aynı şekilde kazanacağınıza çok emin olduğunuz bir anda rakibinizin bir hamlesiyle kaybedebilirsiniz. Sosyal gelişim alanında yarar sağlayan bu zeka oyununu oynamadan geçmemek gerekir.
Othello adı ile de bilinen zeka oyunu için Dünya Othello Fedarasyonu(WOF) her yıl dünya şampiyonası düzenlemektedir. Ülkemizdeki çoğu insan bu oyunun varlığından bihaberken, geçtiğimiz aylarda 41. Dünya Othello Şampiyonası gerçekleştirilmiştir.
Reversi strateji kurabilme, dikkat ve öngörme gerektiren bir zeka oyunudur. Oyunda önemli olan rakibin bir sonraki hamlesini tahmin edebilmektir. Aynı zamanda kafanızda öyle cinlikler kurmalısınız ki rakibinizin oynayacağı hamleyi yönetebilesiniz. Aslında öğrenmesi en kolay zeka oyunlarından biridir. Ancak stratejilerde ustalaşması biraz zaman alıyor.
Reversi Nasıl Oynanır? – Reversi Oyunu Nasıl Oynanır?
Oyun 8 satır 8 sütundan oluşan bir tahta üzerinde, bir tarafı siyah bir tarafı beyaz olan 64 adet özel taşla oynanır. Başlangıçta tahtanın ortasındaki 4 kareye sırayla beyaz ve siyah 4 taş koyulur. Bu reversinin oyuna başlama kuralıdır.
Her oyuncu bir renk seçer ve taşta seçtiği rengin yüzünü kullanır. Siyah seçen oyuncu ilk olarak başlar. Taşı karelerden birine koymanın tek kuralı yerdeki rakibin taşını ters çevirebilmektir. Eğer koyduğunuz karede rakibin taşını ters çeviremiyorsanız o kareye taşınızı koyamazsınız. Amaç rakibin taşlarını kendi renginiz yapabilmektir. Eğer oyuncunun daha önceden koyduğu taşla yeni koyacağı taş arasında rakibin taşları varsa onlar ters çevrilir. Böylece taşların hepsi aynı renk olur. Bir örnekle de açıklarsak siyah, beyaz, beyaz, beyaz taşları yan yana olsun. Bu sıralamada en sona koyacağımız siyah taş üç beyazı çevirerek onları da siyah yapar. Ortaya beş tane siyah taş çıkar. Taşların yan yana olması şart değildir, çapraz ve dikey de olabilir. Oyun bu şekilde devam eder. Eğer bir oyuncu taşını koyabileceği kareler varken, oyunun kuralı gereği taşı koyamıyorsa sıra diğer oyuncuya geçer. Oyun 64 karenin de dolmasıyla sonlanır. Taşlar sayılır. Hangi renk fazlaysa o rengin oyuncusu oyunu kazanır.
Dipnot: Köşeleri kapmak oyunu kazanma şansını her zaman yükseltir.
Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederim: Zeka Geliştirecek En İyi 4 Oyun
Surakarta Oyunu
Eğlenceli bir zeka oyunu olan surakarta dikkat, konsantre ve strateji gerektiriyor. Bu oyunda bakmak değil görmek çok önemli. Hamleleri yaparken açık vermemeye çalışmak gerekiyor. Yani hem saldırı hem savunma içeren bir zeka oyunu.
Surakarta Nasıl Oynanır? – Surakarta Oyunu Nasıl Oynanır?
Özel bir oyun tahtasına sahip olan surakarta, 12 beyaz 12 siyah taş olmak üzere toplam 24 taşla oynanır. Taşlar oyun alanının köşelerinde bulunan dairelerin uzantılarına yerleşecek şekilde çizgilerin birleşim yerlerine konulur. Kimin başlayacağına kura ile karar verilir. Taşlar yatay, dikey ve çapraz şekilde hareket ettirilir. Sırası gelen oynar. Rakibin taşını yemek için en az bir daireden dönmek gerekir. Yani bir taş yemek uğruna isterseniz dört köşedeki dairelerden dönün, hiç fark etmez. Tabi taşı döndürürken yolların açık olması da şart. Ancak rakibin taşı yenilmeyecekse dönülmez. Çocuklar bu oyunu araba yarışına benzetiyorlar hatta taşları dairelerden döndürürken “vıııın vıın” diye sesler de çıkartıyorlar, şahidim. Bu oyunu baya sevdikleri bir gerçek.
Oyun, oyunculardan birinin taşı bitene kadar oynanır. Taşı biten oyuncu oyunu kaybetmiş olur.
Koridor Oyunu
Stratejiler üzerine kurulu olan koridor oyunu oyuncuda öngörme, kurnazlık, hafıza ve direnme özelliklerini geliştirir. En çekici özelliği kurallarının az ve çok kolay olmasıdır. Rakibinizi alt etmek için birçok şey düşünmek gerekiyor. Bir yandan taarruz bir yandan savunma. Heyecan verici bu oyunu çok seveceksiniz.
Koridor Nasıl Oynanır? – Koridor Oyunu Nasıl Oynanır?
Dünya çapında birçok ödüle sahip olan bu oyunun amacı piyonu karşı tarafa ilk ulaştıran olmaktır. Oyunun başlangıcında her oyuncuda 10 engel ve bir piyon bulunur. Her oyuncu kendi önündeki ilk sıranın ortasındaki kareye piyonu koyar. Kura ile ilk başlayacak kişi seçilir. Sırası gelen oyuncu ya bir engel koyar ya da piyonunu oynatır. Piyon sağa, sola veya ileri sadece bir kare hareket edebilir. Eğer piyonun önüne engel koyulmuşsa engelin üzerinden atlayamaz. Engeli dolaşmak zorundadır. Engel iki kareyi kapsayacak şekilde konulur. Amaç rakibin piyonunun ilerlemesini zorlaştırmaktır. Aynı zamanda da kendi piyonun ilerlemesini kolaylaştırmaktır. Ancak rakibin yolunu tamamen kapatmak yasaktır. Piyonların karşı karşıya gelmesi gibi bir durum yaşanması halinde, oyun sırası kimdeyse onun piyonu rakibin piyonunun üstünden atlatılarak bir sonraki kareye konulur. Bu şekilde oyun devam eder. Karşı taraftaki son karelerden herhangi birine piyonunu ulaştırabilen ilk oyuncu oyunu kazanır.
Umarım bu zeka oyunları sizin için çok güzel olmuştur.
6000+ Abone Arasına Katılın!
Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!
Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.
Bir hata meydana geldi.
Teşekkürler.. Reversi dışındaki oyunları ilk defa duydum.. Denemeye değer..