Siyasi haklar sahip olduğumuz en önemli 3’ncü haklarımızdan bir tanesidir. Vatandaşların ülke yönetimine katılmasını sağlayan haklara siyasal haklar denir. Siyasi hakların vatandaşlar için çok önemli bir yer kaplıyor; vatandaşların zorlamadan, devletin ve diğer insanların baskısından uzak kalmaları ve yaşamlarını kendi istedikleri gibi düzenleyebilirler. Kişiye, devletin ve başkalarının karışamayacağı güvenli bir ortam oluşturulabilir. Vatandaşların bu ortamda hukukun izin verdiği ölçüde başkalarına zarar vermeden haklarını özgürce kullanabilirler. Vatandaşlar siyasi partilere girme ve ayrılma hakkına sahiptir. Herhangi bir partiye üye olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Siyasi Haklar
- Seçme, seçilme, siyasi faaliyetlerde bulunma hakları,
- Kamu hizmetine girme hakkı,
- Dilekçe hakkı,
- Vergi Ödeme,
-
Seçme ve Seçilme Hakkı
– Seçme, seçilme ve siyasi parti faaliyetlerinde bulunmak demokrasinin en önemli hak ve hürriyetlerindendir. Bu hak ve hürriyetler kanunla düzenlenmiştir. Vatandaşlar kanunda bulunan şartlara göre seçme, seçilme ve siyasi faaliyet hakkına sahiptir.
• Dilekçe Hakkı
– Demokratik bir devletin vatandaşlarına tanıdığı haklardan birisi de dilekçe hakkıdır. Dilekçe hakkı diğer temel haklar gibi anayasa ile güvence altına alınmıştır. Vatandaşlar herhangi bir şekilde hakları ihlal edildiğinde devletin ilgili kurumlarına dilekçe ile başvurabilir.
-
Vergi Ödeme
-Vatandaşlar, malî gücüne göre devlet giderlerini karşılamak üzere, vergi ödemekle yükümlüdür.

Vatandaşlık Temel Hak ve Kötüye Kullanılamaması ve kullanılamayacağı durumlar şunlardır:
– Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak için kullanılamaz. – Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığı tehlikeye düşürecek şekilde kullanılamaz. – Temel hak ve hürriyetleri yok etmek için kullanılamaz. – Devletin kişi veya zümre tarafından yönetilmesi, sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde hâkimiyet kurması veya din, dil. ırk mezhep ayrımı yapmak için kullanılamaz. Vatandaşlık haklarımızın ülkede oluşan bazı olumsuz durumlarda durdurulduğu görülür. Aşağıdaki verilen durumlardan herhangi bir tanesi oluştuğu takdirde gerek sınırlama gerek bazı hakların durdurulabilir.
– Savaş hâli,
– Seferberlik hâli,
– Sıkıyönetim hâli
– Olağanüstü hâldir.
Dip not: Vatandaşlık hakları bazı durumlarda kısmen veya tamamen durdurulması durumunda bile kimsenin yaşama hakkına, din, vicdan ve düşünce özgürlüğüne dokunulamaz. Bunlar koşullar ne olursa olsun sahip olduğumuz haklardır.
Gerçekten çok aydınlatıcı ve bilgi verici bi yazı.