Çarşamba, Aralık 11, 2024

Stres Nedir Ve Stres Kalp Hastalıklarını Nasıl Etkiler?

Stres Nedir Ve Stres Kalp Hastalıklarını Nasıl Etkiler? sorusunu bir çok kişi merak etmektedir. Bu makalemde size bununla ilgili detaylı bilgi vereceğim.

Stres nedir?

Basınç ve tazyik anlamına gelir. Faktörleri ise; iten, basınç uygulayan anlamına gelir. Stres reaksiyonları psikolojide ruhsal ve bedensel gerginlik olarak ortaya çıkar.

Stres kalp hastalıklarını etkiler mi?

Kalp hastalıklarını etkileyen birçok faktör vardır bunlar; 50 yaş üstünde olmak, erkek olmak, aile öyküsü olması, sigara, HT, kolesterol, şeker hastalığı, hareketsiz bir yaşam, şişmanlık ve en son strestir.

Bu saydıklarım olmadan tek başına motive edici veya günlük yaşam olaylarının oluşturduğu stres kalbe zararlı olmayabilir.

Ancak stres şiddetli bir etki yaratacak yaşma olayından sonra sürekli ve şiddetliyse; uykuyu ve iştahı etkiliyor, bedensel ağrılara yol açıyor. Kendiliğinden geçmiyorsa depresyona neden olduysa; kalp hastalıklarını olumsuz etkiler.

Örneğin kalp krizi geçirmiş insanların %50 yakını normal üzüntüden daha fazlası olan depresyon hastalığına yakalanabilir, fark edilmemiş depresyon kalp krizinin tekrarlamasına yüksek oranda neden olabilir.

Birde stresin daha şiddetli olan formu olan stres bozukluğu vardır.Stres Nedir Ve Stres Kalp Hastalıklarını Nasıl Etkiler?

Stres bozukluğu tanısı nasıl konur?

Kaçınmalar, olumsuz duygu durum, gerçeklik hissini kaybetme ve uyarılma belirtileri varsa psikiyatrik muayene ile tanı koyulur.

Stres bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Günlük yaşamın stresi için ve bazen ortaya çıkan üzüntüler için ilaç tedavisi almaya gerek yoktur.

Ancak bu bozukluk ve depresyon için psikoterapiler ve ilaç tedavileri etkilidir.

Stres kaynağının önemli bir kısmında kendi düşüncelerimizdir.

Örneğin her şey mükemmel yapmalıyım düşüncesi, ya da eşim beni sevmiyor bu yüzden asla mutlu olamayacam düşüncesi, herkes tehlikeli düşüncesi, dayanıksız biriyim heran başıma bir hastalık gelebilir düşüncesi gibi işlevsel olmayan inanışlar ve aşırı genelllemeler. Bilişsel yeniden yapılandırmayı içeren terapi yöntemleri bu konuda size yardımcı olacaktır.

Stres için neler yapabiliriz?

Vücudunuzun vereceği sinyallere kulak verin, dayanma gücünüzü tanıyın, stres yaratan faktörleri görmezden gelmeyin, kendinizi bedensel olarak istediğiniz kadar yoramayacağınız gibi ruhunuzda yormamalısınız, bedensel saatinize uygun şekilde çalışma temponuzu ayarlayın, egzersizlerinin yararı kuşkusuz, yakın arkadaşlar ile sorunlarınızı paylaşın.

Kendi başınıza aşamadığınız stres için mutlaka yardım alın, bir şeyler değişmeden streste değişmez.

Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Ayrıca bununla ilgili diğer yazar arkadaşlarımın yazılarına da bakabilirsiniz;

Stresten Korunmanın 12 Yolu

Stresin Vücuda Etkileri ve Stresi Azaltmanın Yolları

Ergenlerin Yaşayabileceği Stres Faktörleri

6000+ Abone Arasına Katılın!

Bültenimize Abone Olun, Birbirinden Güzel Yazıları Kaçırmayın!

Abone Olduğunuz için Teşekkür Ederiz.

Bir hata meydana geldi.

Dr Erhan Yüksek
Dr Erhan Yüksek
Tam kapsamlı biyografim için buraya tıklayabilirsiniz.

Alakalı İçerikler

CEVAP VER
Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son İçerikler